News

Cutremur în România, 8 aprilie 2023. Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă a fost resimțit

Cutremur în România, 8 aprilie 2023. Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă a fost resimțit, potrivit anunțului oficial făcut de reprezentanții INCDFP.
08.04.2023 | 16:26
Cutremur in Romania 8 aprilie 2023 Ce magnitudine a avut seismul si in ce zona a fost resimtit
Cutremur în România, 8 aprilie 2023. Foto: MAI
ADVERTISEMENT

Cutremur în România, 8 aprilie 2023. Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă a fost resimțit, potrivit anunțului oficial făcut de reprezentanții Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur în România, 8 aprilie 2023

Cutremurul nu a fost puternic, din fericire, fiind vorba de un slab cu magnitudinea de 3.2. Așadar, Institutul a transmis că ”în ziua de 08 Aprilie 2023, la ora 14:22:08 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 89km.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38km NV de Focsani, 73km E de Sfantu-Gheorghe, 76km N de Buzau, 82km S de Bacau, 84km SV de Barlad, 90km E de Brasov”. Așadar, niciun motiv real de îngrijorare pentru români, în special pentru cei din zona Vrancea sau Gorj, unde în ultima vreme au avut loc cutremure de peste 5, care au băgat spaima în populație.

În luna februarie, experții INFP transmiteau că aceste cutremure sunt imposibil de prezis, cu referire la seismul din zona Gorj. ”Au existat peste 94 de replici. Au fost zone epicentral unde s-a simțit de 7 grade. E o zonă seismică cunoscută, are o activitate slabă în general sau moderată.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri e o intensificare deosebit de mare, cea mai mare activitate seismică înregistrată în 200 de ani. A reprezentat o surpriză, calculele noastre indicau o magnitudine maximă de 5.5. A fost și un șoc dublu, două cutremure peste 5. S-a mai întâmplat doar acum 80 de ani, când a fost un cutremur de 5.2 E clar că a fost o intensificare pronunțată a activității, se va schimba harta de hazard seismic, vom avea în viitor vedere cutremure mai mari”, au transmis atunci cercetătorii.

În condițiile în care tot mai muți români se temeau că aceste cutremure puternice vor deveni o obișnuință în zona seismică din Oltenia, cercetătorii au ținut să liniștească populația. Oamenii au aflat, așadar, că Oltenia nu se va transforma în Vrancea, însă cutremurele relativ semnificative, cu o magnitudine de până la 6, ar putea ajunge un subiect la ordinea zilei în zona Gorj.

ADVERTISEMENT

”În niciun caz nu devine zona Vrancea, poate să devină până la 6. Trebuie făcut un studiu, sunt estimări doar, au fost deja depășite, se bazează pe studiile de seismicitate. Datele seismice nu indicau până în prezent așa ceva. E un eveniment mai puternic decât ne așteptam. Aceste activități, mai ales de suprafață, avem date pe 200 de ani, sunt insuficiente aceste date, e greu să prevezi ce se va întâmpla peste 100-200 de ani.

Datele noastre au o marjă de eroare. Poate să fie 6.3 sau 6.1, nu avem de unde să știm. În 1943 a fost un cutremur de 5.2, până în prezent nu s-au mai simțit. De unde să ai informații pe parcursul a 200 de ani ai 10 cutremure.

ADVERTISEMENT

E puțin probabil pentru cutremurele din Târgu Jiu să avem o influență din partea cutremurelor din Turcia. Analizăm, e greu de spus acum să dăm un răspuns categoric, aceste influențe sunt foarte mici. Am mai întâlnit în Galați situația, 2013, peste 1000 de cutremure”, au completat specialiștii.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”