News

Cutremur major în Filipine! Primele estimări indică 25 de răniți și mai multe clădiri avariate

13.07.2019 | 11:54
Cutremur major in Filipine Primele estimari indica 25 de raniti si mai multe cladiri avariate

Un cutremur cu magnitudinea 5.8 grade pe scara Richter s-a produs în această dimineaţă în nordul insulei Mindanao din Arhipelagul Filipinez. Circa 25 de persoane au fost rănite și mai multe case, biserici și clădiri au fost avariate în urma seismului.

Cutremur de 5.8 grade în Filipine. 25 de răniți și numeroase clădiri avariate

Un cutremur cu magnitudinea de 5.8 grade pe scara Richer s-a produs sâmbătă dimineață, la ora locală 4:42. Seismul s-a produs la o adâncime de 11.8 kilometri și a fost urmat de șase replici cu o intensitate mai mică, a anunţat Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS), citat de Reuters.

Angajaţii serviciilor de intervenţii de urgenţă au anunțat că 25 de persoane din regiune au fost rănite și mai multe case, biserici, numeroase clădiri, chiar și un pod au fost avariate în urma seismului. Toți pacienții unui spital din Madrid au fost evacuați după ce pereții clădirii s-au crăpat. Tot în Madrid s-a prăbușit și acoperișul unei parcări.

„Am văzut oameni ieşind în fugă din case. Mai mulţi locuitori au înregistrat pagube minore, cum ar fi pereţi crăpaţi”, a declarat şeful poliţiei locotenent Wilson Uanite pentru AFP. Angajații poliţiei din Mindanao s-au ascuns sub birouri pentru a se feri de cioburi și obiectele de mobilier care au căzut în timpul seismului. Cutremur de 5.8 grade pe scara Richter în Filipine

Haos în Filipine. Un seism de 5.8 grade a produs 25 de răniți și a avariate numeroase clădiri. Sursa foto: digi24.ro

Cutremure dese în Filipine. Care este cauza

În Filipine se produs des cutremure deoarece Arhipelagul Filipinez se află situat chiat pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă foarte activă din punct de vedere seismic şi vulcanic. În urmă cu doar două zile s-a produs un alt cutremur cu magnitudinea de 4.6 grade pe scara Richter, la ora 8:35, la 94 km față de Olongapo, Zambales.

Vineri, 12 iulie a fost emisă o alertă de tsunami mai multe ţări printre care se numără Indonezia, Filipine, Japonia, Taiwan, Guam, Papua – Noua Guinee. Pentru unele dintre aceste zone alerta a fost anulată la ora 18:00, iar magnitudinea inițială a fost redusă de la 7.9 la 7.6. Alerta de tsunami a rămas în vigoare doar pentru Indonezia și Filipine.