Fotbal international

Cutremur în sport după scandalul Dieselgate! PIERDERI URIAŞE!

Înşelătoria mega-companiei Volkswagen privind emisiile poluante la anumite modele diesel poate avea repercursiuni grave asupra unuia dintre cele mai puternice campionate din lume, Bundesliga....
26.09.2015 | 00:02
Cutremur in sport dupa scandalul Dieselgate PIERDERI URIASE

Înşelătoria mega-companiei Volkswagen privind emisiile poluante la anumite modele diesel poate avea repercursiuni grave asupra unuia dintre cele mai puternice campionate din lume, Bundesliga. Compania e pasibilă de cea mai mare amendă din istorie, 16 miliarde de euro, iar echipele sponsorizate de constructorul de automobile ar putea avea mari probleme. 

Volkswagen e unul dintre principalii sponsori ai campionatului german, acolo unde varsă anual sute de milioane de euro. Scandalul în care e implicată compania ar putea afecta direct Bundesliga, în condiţiile în care uriaşul constructor de automobile e implicat la 5 cluburi din prima ligă.

Compania deţine un club de Liga Campionilor

Constructorul de automobile deţine clubul FC Wolfsburg, din oraşul în care e a fost înfiinţată Volkswagen. Echipa lui Hecking e, datorită sponsorizării Volkswagen, una dintre cele mai bogate echipe din Bundesliga. Compania virează anual 125 de milioane de euro echipei.

Scandalul în care e implicată VW ar putea afecta echipa, în condiţiile în care experţii companiei ar putea să îşi revizuiască sponsorizările.

VW are acţiuni la GIGANTUL Bayern

Nu doar Wolfsburg are probleme din cauza acestui scandal. Cel mai puternic club din Germania, Bayern are multiple legături cu Volkswagen. Compania are acţiuni la club, în timp ce Audi, un alt constructor de automobile deţinut de Volkswagen, e unul dintre principalii sponsori.

Fostul director executiv al companiei Volkswagen, Martin Winterkorn a declarat că va rămîne în board-ul director al clubului şi că relaţiile dintre cele două entităţi nu vor fi afectate. Winterkorn şi-a dat demisia din fruntea Volkswagen după izbucnirea scandalului.

Hamburg şi Schalke 04, legături strînse cu Volkswagen

Pe lîngă legăturile extrem de strînse cu primele două clasate de anul trecut, Bayern şi Wolfsburg, VW mai sponsorizează alte două cluburi de tradiţie din Bundesliga, Schalke 04 şi Hamburg.

Cele două cluburi încasează anual aproximativ 5 milioane de euro anual. În schimb, nou promovata Ingolstadt e o echipă deţinută de Audi şi al cărei buget e format în proporţie de 80% din sponsorizarea constructorului german.

Scandalul de la Volkswagen ar putea avea un efect de domino, iar celelalte mărci ale companiei precum Audi, Skoda, Seat, Lamborghini, Porsche sau Bugatti ar putea avea de suferit din această cauză.

volks

Cifrele scandalului: 25 de miliarde de euro + pierderi imense la capitolul imagine

Scandalul pornit săptămîna trecută la Volkswagen a ajuns la proporţii catastrofale. CNN scrie că în cel mai rău caz, gigantul ar putea intra în faliment. Totuşi, e o ipoteză fantezistă în condiţiile în care VW are anual venituri de 200 de miliarde de dolari.

Pînă la startul scandalului, treaba mergea ca pe roate la Volkswagen. Compania a devenit lider mondial în primul semestru pe 2015 privind vînzările de maşini în întreaga lume, depăşind Toyota. Această înşelătorie o va costa mult.

La o primă vedere, specialiştii estimează 25 de miliarde de euro pierderi. 16 miliarde de euro amendă pentru înşelătoria privind noxele şi alte 9 miliarde de euro pentru costurile de rechemare în service a automobilelor cu probleme.

Suma ar putea fi mult mai mare pentru că nu se ştie încă amploarea scandalului. Oricum, la o săptămînă de la începutul scandalului, compania a suferit mari pierderi la capitolul imagine. Mai mult, companiile germane concurente ale Volkswagen, Mercedes şi BMW au scăzut scăderi de aproximativ 6% la capitolul vînzări în ultima săptămînă. Acţiunile la bursă ale Volkswagen au înregistrat scăderi de 20%.

Întregul scandal a pornit după ce Agentia americană pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) a descoperit că nivelul de noxe al unor maşini Volkswagen era în realitate de pînă la 40 de ori mai mare decît cel înregistrat la verificările oficiale. La scurt timp, directorul executiv, Martin Winterkorn şi-a cerut scuze: “Manipularea datelor nu mai trebuie să se întîmple niciodată la VW”, spunea directorul.

Cîteva zile mai tîrziu Martin Winterkorn şi-a dat demisia după ce scandalul noxelor a luat anvergură. Statul american pregăteşte acum procese împotriva companiei care traversează cea mai grea perioadă din istorie.

12 miliarde de euro a avut Volkswagen profit în 2014

10 milioane de maşini care aparţin de VW sînt vîndute anual 

Tags: