News

Dalai Lama, în mijlocul unui scandal. A fost filmat în timp ce sărută un copil pe gură şi-i cere acestuia să-i “sugă limba”. Video

Liderul spiritual tibetan Dalai Lama este în centrul unei controverse legate de gesturile faţă de un copil de 10 ani, din India.
10.04.2023 | 14:37
Dalai Lama in mijlocul unui scandal A fost filmat in timp ce saruta un copil pe gura sii cere acestuia sai suga limba Video
Dalai Lama, în mijlocul unei noi controverse
ADVERTISEMENT

Dalai Lama și-a cerut scuze după ce a fost acuzat de comportament indecent pentru că a sărutat un băiat pe gură și i-a cerut acestuia să „îi sugă limba”, la un eveniment public desfăşurat în India. Întâlnirea a avut loc în luna februarie, la templul Dalai Lama din Dharmashala, și la ea au participat aproximativ 100 de băieți.

Dalai Lama şi-a cerut scuze

Dalai Lama, pe numele său real Tenzin Gyatso, cea mai sfântă persoană din budismul tibetan, trăiește în exil în India din 1959, când Tibetul a fost anexat de China. Într-un videoclip care a devenit viral, unul dintre elevii mai tineri poate fi văzut apropiindu-se de microfon la eveniment și întrebându-l pe Dalai Lama dacă îl poate îmbrățișa.

ADVERTISEMENT

Dalai Lama, în vârstă de 87 de ani, i-a spus atunci băiatului să vină pe scena unde stătea el. Făcându-i semn spre obraz, el este auzit spunând „aici, mai întâi”, după care copilul l-a sărutat și îmbrățișat. Apoi l-a ținut pe băiat în brațe, spunând „Adică și aici”, după care l-a sărutat pe gură.

„Și suge-mi limba”, i-a spus el, scoțând limba afară, în timp ce stă frunte în frunte cu băiatul. Copilul a vrut să se îndepărteze, în timp ce Dalai Lama a râs și l-a tras înapoi în brațe, în timp ce publicul râdea. Liderul spiritual i-a vorbit apoi băiatului, sfătuindu-l să-i caute pe cei care „creează pace și fericire” și „să nu urmeze ființe umane care omoară mereu alți oameni”, înainte de a-i oferi o ultimă îmbrățișare.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce videoclipul s-a răspândit rapid online, mulți au condamnat gestul, considerându-l inadecvat, scandalos și dezgustător. Controversa a determinat scuze din partea biroului liderului spiritual tibetan, care a spus că atitudinea acestuia a fost nevinovată și jucăușă.

„Sfinția Sa dorește să-și ceară scuze băiatului și familiei sale, precum și multor prieteni din întreaga lume, pentru durerea pe care i-au provocat-o cuvintele. Sfinția Sa glumește adesea într-un mod inocent și jucăuș cu oamenii pe care îi întâlnește, chiar și în public și în în fața camerelor. Regretă incidentul”, se arată în mesaj.

ADVERTISEMENT

Aceasta nu este prima controversă în care este implicat Dalai Lama Tenzyn Gyatso. În 2019, el a stârnit proteste după ce a făcut o remarcă într-un interviu, referitoare la posibilitatea ca succesorul său, următorul Dalai Lama să fie o femeie.

El a spus că această femeie ar trebui să fie frumoasă și atractivă, dar a revenit apoi şi a spus că a făcut declarația în glumă. Cu toate acestea, remarca a fost criticată în mai multe cercuri, pentru perpetuarea stereotipurilor de gen și pentru sugerarea că aspectul fizic este important pentru a ocupa o funcție de o înaltă importanţă spirituală.

ADVERTISEMENT