News

Daniel Dragomir, fost colonel SRI, condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare! Era acuzat de fals în înscrisuri și spălare de bani

18.06.2020 | 16:23
Daniel Dragomir fost colonel SRI condamnat la 3 ani si 10 luni de inchisoare Era acuzat de fals in inscrisuri si spalare de bani
ADVERTISEMENT

UPDATE: Deși trebuie să se predea la cea mai apropiată secție de poliție pentru a fi dus la penitenciar în vederea executării pedepsei, Daniel Dragomir este de negăsit. Potrivit Digi 24, fostul colonel al SRI a plecat din țară înainte ca instanța să anunțe sențința în dosarul său.

Știrea inițială

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat de comiterea unor infracțiuni precum fals în înscrisuri și spălare de bani. Soția, care figura la rândul său printre inculpați, a primit o pedeapsă mai blândă din partea magistraților.

ADVERTISEMENT

Aceasta a fost condamnată la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Sentința pronunțată joi, 18 iunie, de Curtea de Apel București este definitivă și va trebui pusă în aplicare imediat. De asemenea, celor doi le-a fost confiscată suma de 1.015.176 lei, potrivit deciziei judecătorești.

Potrivit procurorilor DNA, Dragomir ar fi pretins de la un om de afaceri suma totală de 462.567 de euro pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei pe care o deținea, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară.

ADVERTISEMENT

Fostul colonel SRI Dan Dragomir a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare. Decizia este definitivă

Prin această decizie, Curtea de Apel București a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție și de inculpații Dragomir Daniel și Dragomir Marinela-Zoica împotriva sentinței penale pronunțate în 22 decembrie 2019 de magistrații Tribunalului București.

Sentința a fost astfel desființată în parte și, rejudecând în fond, judecătorii Curții l-au condamnat pe inculpat la 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani și de 6 luni închisoare pentru participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Toate aceste pedepse au fost contopite, în temeiul legii penale, astfel că Daniel Dragomir va executa pedeapsa cea mai grea, 3 ani închisoare, la care se adaugă sporul obligatoriu de 10 luni, respectiv o treime din pedepsele care nu se execută. În total, fostul colonel SRI va petrece 3 ani și 10 luni în spatele gratiilor, în regim de detenție.

Susținea ieșirea României din Uniunea Europeană și legile Justiției

După ce DNA l-au pus sub acuzare, Dragomir s-a lansat într-o  campanie disperată împotriva Justiției, fiind unul dintre protagoniștii audierilor din Comisia SRI din Parlament în care PSD a încercat să dovedească presupuse abuzuri comise de-a lungul timpului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, fostul colonel al Serviciului Român de Informații a luat parte la zeci de emisiuni televizate în cadrul cărora a denunțat așa-numitele abuzuri ale procurorilor împotriva sa. Ba chiar a fondat și un partid politic prin care a militat pentru ieșirea României din Uniunea Europeană, pe modelul Marii Britanii.

În 2016, Daniel Dragomir a petrecut patru luni în arest preventiv, măsura fiind dispusă în dosarul Black Cube. Acesta era acuzat, printre altele, de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei.

 

ADVERTISEMENT
Tags: