News

Daunele uriaşe pe care trebuie să le achite familia lui Dinu Patriciu, la opt ani de la moartea milionarului. Decizia CAB

Fetele și fostele soții ale lui Dinu Patriciu trebuie să achite prejudicii și dobânzi, acumulate din 2001, care ajung la 140 milioane de dolari, în solidar cu Rompetrol.
28.12.2021 | 15:29
Daunele uriase pe care trebuie sa le achite familia lui Dinu Patriciu la opt ani de la moartea milionarului Decizia CAB
Rompetrol și familia lui Dinu Patriciu trebuie să plătească 140 de milioane de dolari. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Magistrații Curții de Apel București au oferi o nouă decizie în cazul unui prejudiciu pus pe seama lui Dinu Patriciu și a Rompetrol. Curtea a decis, la opt ani de la moartea afaceristului, ca familia acestuia, în solidar cu compania petrolieră, să plătească până la 140 de milioane de dolari.

Mai exact, judecătorii au decis ca statul român trebuie să recupereze un prejudiciu de 58 de milioane de dolari, la care se adaugă dobânzi de peste 83 de milioane de dolari, acumulate  din anul 2001, notează G4Media.

ADVERTISEMENT

Prejudiciul, în situația în care nu este anulat în urma unui recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, urmează să fie achitat de Rompetrol, fetele lui Dinu Patriciu: Ana și Maria, respectiv de cele două foste soții ale acestuia: Dana Rodica și Sabina.

“Respinge exceptai prescripției ca neîntemeiată. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtele, în solidar, la plata către reclamant (Ministerul Finanțelor Publice – n.r.) a sumei de 58.521.056 USD, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii, reprezentând despăgubiri, la care se adaugă dobânda legală de la data de 05.01.2001 şi până la data plăţii. “, au stabilit judecătorii.

ADVERTISEMENT

Ani petrecuți în sala de judecată pentru recuperarea prejudiciului

Povestea prejudiciului creat de către Dinu Patriciu și Rompetrol se întinde deja pe mai mulți ani și două spețe care au ajuns în fața instanței. În 2014, judecătorii l-au condamnat pe Dinu Patriciu la plata a 58 milioane de dolari. Această sumă reprezintă o parte din creanțele recuperate de afacerist de la statul libanez, condus atunci de Muammar Gaddafi.

După moartea lui Patriciu, averea și procesele sale au revenit moștenitoarelor sale. Astfel, în 2018, instanța le-a obligat pe moștenitoarele lui Dinu Patriciu la plata sumelor stabilite în dosarul Rompetrol I.

ADVERTISEMENT

În luna iunie 2019, Curtea de Apel București a decis rejudecarea cazului. Ulterior, Sabina, mama celor două fete ale lui Dinu Patriciu, a fost inclusă în acest dosar și acum este obligată, la rândul ei, să plătească daune.

Informațiile oficiale de la ANAF arată că Rompetrol a achitat aproximativ jumătate din prejudiciul stabilit de către instanță. Cu toate acestea, în acest moment, mai trebuie achitate 83 de milioane de dolari în penalități și dobânzi.

ADVERTISEMENT

KazMunaiGaz, compania care a preluat activele Rompetrol, continuă să plătească prejudiciul stabilit de către instanță. Anul acesta, compania din Kazakstan a plătit 6,5 milioane de dolari.

Cine a fost condamnat în acest dosar?

Decesul lui Dinu Patriciu a survenit la doar câteva luni înainte de pronunțarea sentinței finale în cazul Rompetrol I. Din această cauză, el nu a fost condamnat la închisoare, iar eventualele prejudicii au fost transferate moștenitorilor.

Pe lângă Patriciu, fostul administrator al Rompetrol, Alexandru Bucșă, și un fost director al Ministerului Finanțelor, Petrică Grama, au fost inclulpați. Aceștia au primit pedepse de 2 ani și 4 luni.

Un alt nume sonor din acest dosar este cel al jurnalistului Sorin Roșca Stănescu. Acesta a executat un an de închisoare, din cei 2 ani și 4 luni la care a fost condamnat. El a fost găsit vinovat de manipularea bursei în momentul listării Rompetrol.

ADVERTISEMENT