News

De ce vrea Metrorex să instaleze porți anti-suicid la stația Berceni. În ce stadiu se află proiectul

Stația de metrou Berceni va beneficia de un sistem de siguranță pe peron, care să împiedice călătorii să cadă în zona șinelor. Metrorex intenționează să extindă măsura.
09.07.2022 | 17:32
De ce vrea Metrorex sa instaleze porti antisuicid la statia Berceni In ce stadiu se afla proiectul
Metroul bucureștean ar putea avea pereți de siguranță în stații / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Metrorex a anunțat că intenționează să demareze un proiect de sporire a siguranței călătorilor, prin instalarea așa-ziselor porți anti-suicid. Acesta constă în amplasarea unor pereți din plexi-glas dotați cu o ușă care se va deschide doar în momentul în care trenul staționează în zona peronului.

Metrorex vrea să vadă cum funcționează sistemul anti-suicid în București

Măsura este nouă în România, deși în alte capitale europene a fost implementată de mai mult timp. Momentan, Metrorex a anunțat că va instala un astfel de sistem la stația Berceni, în direcția spre Pipera și că va analiza comportamentul sistemului din punct de vedere tehnic, operațional și funcțional.

ADVERTISEMENT

De asemenea, va fi luat în considerare și modul în care călătorii se pot acomoda cu un astfel de sistem.

Conducerea metroului bucureștean spune că încearcă să identifice soluții pentru creșterea nivelului de siguranță a călătorilor, atât în stații cât și în trenuri.

ADVERTISEMENT

Proiectul este ”în analiză” din cauza lipsei fondurilor

Într-un comunicat de presă, Metrorex recunoaște că documentația este încă în analiză „atât din cauza costurilor mari necesare pentru demararea/finalizarea investiției și ulterior pentru activitatea de mentenanță, cât și din cauza perioadei pandemice pe care o traversăm și care a generat o scădere a veniturilor, coroborat cu o creștere semnificativă a costurilor generale și în special a costurilor cu utilități”.

Proiectul de la stația Berceni este considerat unul pilot, urmând să fie instalată o singură poartă, iar ulterior să fie făcută o analiză legată de implementarea acestei soluții și în alte stații.

ADVERTISEMENT

Incidente la metroul din București

De-a lungul ultimilor ani, mai multe incidente au avut loc la metroul bucureștean, cel mai grav fiind cel din 2017, când o tânără a fost împinsă în fața trenului de o femeie cu probleme psihice. Câteva ore mai târziu, o a doua victimă a scăpat ca prin urechile acului de la moarte, după ce s-a luptat cu agresoarea.

Cel mai renet incident s-a produs anul acesta, în ianuarie, când un bărbat s-a aruncat în fața trenului, în stația Izvor.

ADVERTISEMENT

Mecanicul a reușit să evite în ultimul moment o tragedie, reușind să oprească la timp garnitura.

Astfel de incidente, chiar și mai puțin grave, duc inevitabil și la perturbarea traficului la metroul bucureștean, lucru care produce aglomerație și crește și mai mult starea de pericol în subteran.

ADVERTISEMENT
Tags: