News

Debitul Dunării, valori îngrijorătoare. Au ieșit la suprafață epavele vapoarelor scufundate în Al Doilea Război Mondial

Autoritățile din România au motive de îngrijorare, pentru că debitul Dunării este în scădere continuă. Epavele unor vapoare pot fi observate cu ochiul liber.
26.07.2022 | 17:43
Debitul Dunarii valori ingrijoratoare Au iesit la suprafata epavele vapoarelor scufundate in Al Doilea Razboi Mondial
Pe Dunăre pot fi văzute epave din Al Doilea Război Mondial. Foto: Antena 3
ADVERTISEMENT

Potrivit Antena 3, a fost suspendată și activitatea feribotului între România și Bulgaria, pentru că nu mai este posibil tranzitul naval în aceste condiții.

Dunărea a ajuns la un nivel îngrijorător

La Porțile de Fier II, apele fluviului au secat atât de mult încât permit să iasă la suprafață rămășițele unor epave scufundate în urmă cu aproape un secol, pe partea sârbească a Dunării.

ADVERTISEMENT

Debitul Dunării, comunicat de ANAR, era de 1.950 metri cubi pe secundă, mult sub media anuală de 5.350 de metri cubi pe secundă. Situația e fără precedent în ultimul secol, potrivit Vetei Păsculescu, directorul ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare).

În partea Nedeia-Măceşu Dunărea a scăzut minus 7 centimetri, în ultimele 24 de ore”, a transmis Veta Păsculescu, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Mai mult, feribotul care leagă Bechet (România) de Oryahovo (Bulgaria) a fost suspendat din cauza nivelului foarte scăzut al fluviului. Reluarea curselor poate fi posibilă doar când debitul Dunării va suferi modificări care să permită acest lucru.

Potrivit ANAR, debitul va continua să scadă până la valoarea de 1.900 mc/s și va reveni în august la 4.300 mc/s. În aval de Porțile de Fier, debitul va deveni staționar pe sectorul Gruia – Oltenița, potrivit autorităților.

ADVERTISEMENT

ANAR anunțase că vremea extremă a provocat scăderea debitului Dunării de la o medie normală de 5350 mc/s la 1950 mc/s.  Lucrurile sunt, momentan, stabile la Centrala Nucleară Cernavodă, pentru că rezerva de nivel de cca 28 cm e suficientă pentru funcționarea CNE.

Între timp, instituția monitorizează situația și va lua măsuri atunci când situația o va cere. Raționalizare apei a devenit o realitate în România, potrivit ANAR. ”La nivel naţional, sunt 274 de localităţi (din 18 judeţe) alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă, respectiv 384 din foraje/fântâni (din 13 judeţe)”, au explicat reprezentanții ANAR.

ADVERTISEMENT

România deține 40 de lacuri de acumulare, administrate de ANAR, în care se găsește, în acest moment, un volum de apă de 3.27 miliarde de metri cubi.

ADVERTISEMENT