News

Decizia CCR cu privire la sesizările Opoziției pe modificarea codurilor penale. Magistrații au amânat pronunțarea

22.05.2019 | 11:32
Decizia CCR cu privire la sesizarile Opozitiei pe modificarea codurilor penale Magistratii au amanat pronuntarea

În cursul zilei de miercuri, 22 mai, era așteptată decizia Curții Constituționale a României în cazul sesizării depuse de membrii Opoziției, prin care aceștia contestă proiectul de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, inițiative legislative adoptate deja în Parlament.

Se amână decizia CCR în acest caz

Potrivit unor surse judiciare citate de Digi 24, magistrații CCR au amânat până marți, 28 mai pronunțarea unei decizii definitive cu privire la respectiva sesizare . Motivul invocat este legat de absența a doi dintre cei care trebui să judece această speță.

În urmă cu o lună, reprezentanții PNL și USR, principalele formațiuni politice aflate în opoziție, au formulat o obiecție ce vizează neconstituționalitatea legii pentru modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară. Totodată, sesizarea se referă și la actul normativ pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Liviu Dragnea nu scapă de emoții. Decizia CCR care l-ar putea salva se amână până pe 5 iunie. Sursa foto:playtech.ro
Liviu Dragnea nu scapă de emoții. Decizia CCR care l-ar putea salva se amână până pe 5 iunie. Sursa foto:playtech.ro

A fost amânată și decizia care l-ar putea salva pe Liviu Dragnea

Totodată, Curtea Constituțională a decis să amâne pentru data de 5 iunie 2019, pronunțarea în cazul sesizării formulate de Florin Iordache, în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților, în privința completurilor de trei judecători. Acest verdict ar putea influența și procesul liderului PSD, Liviu Dragnea.

Întrucât procesul său a fost judecat de un astfel de complet, în cazul în care Curtea Constituțională va da aviz pozitiv respectivei sesizări, condamnarea dictată în primă instanță ar fi anulată, urmând ca dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman să fie trimis spre rejudecare.

ntr-o declarație acordată în luna aprilie, liderul social-democraților a admis că o decizie favorabilă a CCR ar fi și în avantajul său, întrucât ar face ca procesul să fie practic reluat de la zero. De altfel, sesizarea a fost formulată de Florin Iordache, după ce Dragnea, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, i-a delegat acestuia atribuțiile sale.

Bineînţeles că discuţia nu se poartă dacă ICCJ a acţionat legal sau nu, ci ce efecte ar putea avea… Ce efecte ar putea avea pentru mine? Că se reia procesul. Adică se reia toată această perioadă în care am stat până acum” , a declarat președintele PSD.