Sport

Derby-ul Băniei are un frate în Bulgaria! Sofia, împărţită în două la ŢSKA – ŢSKA 1948

FC U Craiova şi U Craiova se vor duela duminică, de la ora 21:00, într-un derby care împarte Oltenia în două. La sud de Dunăre, în Bulgaria, există un meci asemănător, între ŢSKA Sofia şi ŢSKA Sofia 1948.
03.10.2021 | 06:03
Derbyul Baniei are un frate in Bulgaria Sofia impartita in doua la TSKA  TSKA 1948
Derby-ul Băniei are un frate în Bulgaria! Sofia, împărţită în două la ŢSKA - ŢSKA 1948
ADVERTISEMENT

Oltenia e în fierbere înainte de FC U Craiova – U Craiova, prima întâlnire dintre cele două rivale în Liga 1. Formaţia patronată de Mihai Rotaru deţine brandul, palmaresul şi numele, în timp ce echipa lui Adrian Mititelu contestă acest lucru. Acelaşi lucru se întâmplă şi în Bulgaria, unde fanii s-au împărţit între ŢSKA Sofia şi ŢSKA 1948 Sofia.

Momentul care a dus la naşterea rivalităţii între ŢSKA Sofia şi ŢSKA 1948 Sofia

La finalul sezonului 2014-2015, ŢSKA Sofia termina pe locul 5 în campionat, dar era retrogradată în liga a treia. Din cauza datoriilor, legendarul club din capitala Bulgariei nu a mai primit licenţă pentru stagiunea următoare şi a fost obligată să pornească de jos.

ADVERTISEMENT

În 2015, Grisha Ganchev, patronul lui Litex Lovech, cumpăra palmaresul şi brandul lui ŢSKA Sofia, astfel că şi-a transformat echipa pe care o conducea în continuatoarea celui mai titrat club din Bulgaria. La finalul sezonului 2015-2016, după ce formaţia din capitala Bulgariei a promovat în liga a doua, omul de afaceri a finalizat transformarea lui Litex Lovech în ŢSKA Sofia, ceea ce a dus promovarea ultimei în prima ligă.

Decizia nu a fost bine primită de suporteri, iar o parte importantă a decis să nu mai susţină echipa patronată de Grisha Ganchev. Pe 19 iulie 2016, ultraşii au înfiinţat ŢSKA 1948 Sofia şi aceştia au susţinut că este adevărata continuatoare a clubului legendar. Formaţia a pornit din liga a patra şi a reuşit, după patru ani, să promoveze în prima ligă.

ADVERTISEMENT

“Subiectul este închis pentru noi. De fapt, nu a fost niciodată deschis. Noi suntem ŢSKA şi noi suntem continuatoarea morală şi legitimă a celei mai importante echipe a Bulgariei”, anunţau ultraşii lui ŢSKA 1948 Sofia la scurt timp după înfiinţare.

Primul derby dintre ŢSKA şi ŢSKA 1948 s-a terminat nedecis

Promovarea în prima ligă a adus şi la episodul cu numărul 1, de pe teren, al rivalităţii dintre cele două echipe. Meciul s-a jucat în prima etapă a sezonului trecut şi s-a terminat la egalitate, scor 2-2. Cu restricţii impuse din cauza pandemiei de coronavirus, doar 1.500 de suporteri au fost acceptaţi în tribunele stadionului “Vasil Levski”.

ADVERTISEMENT

De altfel, ŢSKA 1948 Sofia joacă meciurile de pe teren propriu pe stadionul “Vasil Levski”, cea mai mare arenă din Bulgaria. De cealaltă parte, ŢSKA Sofia foloseşte stadionul “Balgarska Armia”, care are o capacitate de 18.495 de locuri.

La finalul primului sezon în care Bulgaria a fost martoră la acest derby inedit, ŢSKA Sofia s-a clasat pe locul 3, obţinând astfel calificarea în Conference League, în timp ce ŢSKA 1948 Sofia a terminat pe poziţia a 5-a. În tur, echipa lui Ganchev a câştigat meciul din retur, scor 2-0.

ADVERTISEMENT

Cele două rivale s-au întâlnit din nou, în prima etapă a sezonului actual, când ŢSKA Sofia s-a impus, scor 4-2, şi se află în lupta pentru titlu în prima ligă a Bulgariei.

Ce s-a întâmplat cu Litex Lovech, victima artificiului realizat de Grisha Ganchev

Litex Lovech a fost exclusă din prima ligă, la mijlocul sezonului, după ce jucătorii au ieşit de pe teren în timpul meciului cu Levski Sofia. Stagiunea 2016-2017 a dus la schimbarea sistemului competiţional, iar echipele au trebuit să depună dosarul de licenţiere pentru a participa. Grisha Ganchev a trecut-o pe ŢSKA Sofia pe licenţa lui Litex şi a putut să revină în campionat.

Victima din toată această inginerie a fost Litex Lovech, echipă care a ajuns în liga a treia, iar în prezent evoluează în liga secundă. Formaţia se luptă pentru evitarea retrogradării în liga a treia, iar fanii încă îi poartă pică lui Grisha Ganchev, omul care a trimis-o spre abis.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat peste un om în viaţă. Bărbatul din Moldova fusese îngropat de viu de patru zile
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de...
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de 1400 de lei, pe cardul de energie. Când intră în posesia banilor