Life

Dermatita atopică la copii: cum o ținem sub control. Soluții pentru o piele sănătoasă

Dermatita atopică este o boală a pielii ce apare încă din primele luni de viață ale copiilor. Adesea, părinții nu înțeleg despre ce este vorba și încearcă să o vindece cu ajutorul tratamentelor făcute în casă.
13.12.2021 | 13:00
Dermatita atopica la copii cum o tinem sub control Solutii pentru o piele sanatoasa
Dermatita atopică este frecventă în rândul copiilor de până la 2 ani. Sursa: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În cazul dermatitei atopice, simptomele sunt greu de ignorat. Apar pusee eruptive de eczemă, pielea se înroșește excesiv, se fisurează și uneori chiar se îngroașă, iar mâncărimile se accentuează. Această afecțiune este una extrem de deranjantă, care poate afecta calitatea vieții. Deși copiii au pielea mai sensibilă, uscăciunea extremă, asociată cu acest tip de eczemă, nu este normală.

Medicul dermatolog, Iulia Panțuru, a vorbit, luni, în emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani”, despre apariția dermatitei atopice la copii și metodele prin care această afecțiune poate fi ținută sub control.

ADVERTISEMENT

În ce zone ale corpului apare dermatita atopică?

Dermatita atopică se manifestă în funcție de vârstă. Astfel, în cazul copiilor mai mici, apare la nivelul feței, pe brațe și pe coapse. Odată cu înaintarea în vârstă, poate afecta pielea de pe coate și din spatele genunchilor, iar la adulți poate fi întâlnită chiar pe spate sau pe suprafața scalpului.

Vestea bună, oferită de dermatologul Iulia Panțuru, este că, în majoritatea cazurilor, dermatita atopică se vindecă de la sine, până când copilul împlinește vârsta de 2 ani.

ADVERTISEMENT

Cum se poate ține sub control?

Cauza dermatitei atopice este o piele sensibilă, ce poate fi afectată mult mai ușor de alergeni și alți factori externi. Pentru a o ține sub control, părinții trebuie să țină cont, în primul rând, de factorii de mediu.

Astfel, temperatura ideală din camera copiilor este de aproximativ 22 de grade Celsius. Atunci când temperatura este una ridicată, umiditatea din aer crește, ceea ce duce la scăderea imunității celor mici.

ADVERTISEMENT

Când vine vorba de obiectele de îmbrăcăminte, acestea e bine să fie din materiale naturale, precum bumbacul sau mătasea. Produsele de îngrijire trebuie să fie unele blânde, special destinate pielii sensibile.

De asemenea, e necesar ca apa folosită pentru baia copiilor să nu fie fierbinte. Indicat pentru părinți este să opteze pentru dușuri scurte.

ADVERTISEMENT

Un pas important este hidratarea pielii micuților. Crema hidratantă, care stă la baza tratării dermatitei atopice, se aplică în primele 5 minute de după baie.

În tratarea dermatitei atopice este important ca produsele folosite să nu conțină conservanți, parabeni și parfumuri, deoarece acestea pot irita pielea.

Care este cea mai frecventă greșeală din îngrijirea pielii afectate?

Conform Iuliei Panțuru, cea mai mare temere a medicilor când vine vorba despre dermatita atopică, este apariția puseului de eczemă. O greșeală fundamentală este aplicarea cremei hidratante pe suprafața acestor pusee. În cazul în care pielea este deja inflamată, se folosesc produse pe bază de cupru sau zinc. În general, acestea au în denumire cuvântul „Cica”.

ADVERTISEMENT