News

Descoperire spectaculoasă în Banat. Arheologii au dezgropat un templu roman de dimensiuni impresionante

Un templu vechi de aproape 2000 de ani descoperit la Tibiscum, în Banat. Arheologii români au scos la iveală importante vestigii romane.
09.09.2023 | 13:46
Descoperire spectaculoasa in Banat Arheologii au dezgropat un templu roman de dimensiuni impresionante
Rămăşiţele unui castru roman au fost descoperite la Tibiscum Foto: Gândul
ADVERTISEMENT

Campania arheologică desfăşurată la Tibiscum este pe cale să se încheie, specialiştii  având deja un rezumat pozitiv al descoperirilor făcute în acest an. Cea mai importantă este certificarea existenţei unui templu roman la aproximativ 50 de metri de actualul castru.

Templul descoperit are dimensiuni 8X8

Descoperirea arheologilor confirmă o bănuială mai veche a acestora cu privire la existenţa unui templu în zonă. În urma săpăturilor din acest an aşteptările le-au fost chiar depăşite, după cum spune istoricul Adrian Ardeț, responsabilul științific al şantierului arheologic de la Jupa.

ADVERTISEMENT

“Templul descoperit are dimensiuni impresionante, măsurând 8 x 8 metri, și este dedicat lui Liber Pater, (n.r. –un vechi zeu italic al sporului, al înmulțirii), așa cum indică inscripțiile găsite pe site-ul arheologic.

Templul a fost refăcut de două ori în timpul domniei lui Antoninus Pius (138-161) și, mai târziu, în timpul lui Severus Alexander (222-235), când a fost reconstruit din piatră. Aceste descoperiri oferă o perspectivă fascinantă asupra istoriei acestui oraș antic”, a declarat istoricul, citat de gandul.ro.

ADVERTISEMENT

Campania arheologică de anul acesta de la Tibiscum a fost organizată de către Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, în colaborare cu Misiunea Româno-Italiană și Academia Română, Filiala Timișoara.

Castrul roman de la Tibiscum a fost unul din cele mai însemnate puncte de apărare a teritoriilor actualului Banat pe vremea romanilor, iar importanţa sa a fost subliniată în 2020 şi de reputatul profesor doctor Doina Benea, care în 2020 şi-a lansat volumul “Castrul roman de la Tibiscum”.

ADVERTISEMENT

Din carte aflăm că aici au fost încartiruiţi, încă de acum aproape 2000 de ani, militari din trei mari regiuni diferite ale Imperiului Roman. Cea mai mare parte erau soldaţi din sudul Balcanilor, fiind de origine tracă, alţii proveneau din Orient, din jurul Palmirei antice, din actuala Sirie, iar alţi luptători proveneau din populaţiile maure din nordul Africii romane.

Istoricul Adrian Ardeț spune la rândul său că romanii au construit primele așezări la Tibiscum în secolul al II-lea, utilizând fortificații militare de pământ și lemn pentru a apăra căile de comunicație către noua capitală a Daciei Romane, care a fondată în 106 d.Chr.

ADVERTISEMENT

Ulterior, aceste fortificații au fost transformate în castre, unele dintre ele fiind realizate din pământ, dar altele din piatră, şi având dimensiuni impresionante, rolul lor în misiunea de apărare devenind astfel mai însemnat.

ADVERTISEMENT