News

Sabie veche de 3.000 de ani, descoperită într-un cimitir. Arheologii sunt surprinși de starea perfectă a acesteia

Sabie veche de 3.000 de anI, găsită într-un cimitir din Germania. Arheologii sunt surprinși de starea acesteia: „Încă strălucește”
17.06.2023 | 13:31
Sabie veche de 3000 de ani descoperita intrun cimitir Arheologii sunt surprinsi de starea perfecta a acesteia
Sabie veche de 3.000 de ani, găsită într-un cimitir. Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto: Twitter Ticia Verveer
ADVERTISEMENT

O sabie veche de 3.000 de ani a fost descoperită într-un cimitir din Germania. Arheologii au rămas surprinși de starea perfectă a acesteia, având în vedere că încă strălucea, potrivit unei informări a Oficiului de Stat Bavarez pentru Conservarea Monumentelor.

Sabie veche de 3.000 de ani, găsită în Germania

Descoperirea impresionantă a fost făcută în urmă cu o săptămână Donau-Ries. Arheologii sunt de părere că sabia este din perioada epocii bronzolui mijlociu, de la sfârşitul secolului al XIV-lea î.Hr.

ADVERTISEMENT

„Sabia şi mormântul mai trebuie să fie examinate, astfel încât arheologii noştri să poată clasifica această excavaţie mai precis”, a transmis profesorul Mathias Pfeil, şeful Biroului de Stat Bavarez pentru Conservarea Monumentelor, citat de News.ro.

Totodată, reprezentantul Biroului spune că starea de conservare este extraodinară. „Starea de conservare este excepţională! O astfel de descoperire este foarte rară”, a punctat Mathias Pfeil.

ADVERTISEMENT

Sabia găsită în landul Bavaria, sudul Germaniei, are un mâner octogonal. Acesta este în întregime din bronz. Totodată, se presupune că era o armă adevărată datorită felului în care a fost creată.

„Centrul de greutate din partea din faţă a lamei indică faptul că a fost echilibrată în principal pentru a tăia”, precizează specialiștii. Aceștia mai spun că vor fi făcute examinări suplimentare pentru clasifica în mod clar această descoperire.

ADVERTISEMENT

În mormântul respectiv se aflau rămășitele a trei oameni: un bărbat, o femeie și un tânăr. Nu se știe dacă este vorba de o familie, cert este că toți trei au fost îngropați cu diverse bunuri, potrivit arheologilor.

Sabie asemănătoare cu cea a domnitorului Ștefan Cel Mare, descoperită în Suceava

O descoperire similară a fost făcută, în anul 2015, într-o pădure dintre localităţile Râşca şi Mălini, din județul Suceava. O sabie voievodală, asemnănătoare cu cea a domnitorului Ștefan Cel Mare, a fost găsită de un silvicultor.

ADVERTISEMENT

Potrivit estimărilor, sabia avea o vechime de 400 de ani. Însemnele florale, rozetele și alte elemente i-au făcut pe cercetători să creadă că se aseamănă cu cea a domnitorului Moldovei. Însă, aceasta ar fi trebuit să aibă o vechime de 500 de ani în cazul în care ar fi fost din perioada lui Ștefan cel Mare.

ADVERTISEMENT