News

Dezastru în Satu Mare: Furtuna puternică doboară copaci și blochează străzi

Furtună puternică blochează străzi și provoacă pagube în Satu Mare, doborând mai mulți copaci și avariind autoturisme.
04.08.2023 | 22:55
Dezastru in Satu Mare Furtuna puternica doboara copaci si blocheaza strazi
Furtună puternică lovește municipiul Satu Mare, blocând străzi și provocând pagube. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Vineri după-amiaza, municipiul Satu Mare a fost lovit de o furtună devastatoare care a dus la căderea mai multor copaci și la blocarea unor străzi și sectoare de drum.

Sătmărenii, devastați de o furtună

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” Satu Mare, cel puțin cinci copaci au fost doborâți de vântul puternic, dintre care unul a căzut chiar în centrul municipiului, afectând și un stâlp de curent, care a dus la întreruperea alimentării electrice și la blocarea unei artere importante.

ADVERTISEMENT

În urma furtunii, un autoturism a fost avariat grav după ce un alt copac a căzut peste el. Echipajele de intervenție au fost solicitate pentru a elibera zonele blocate și a evalua pagubele materiale.

Mai multe localități din județul Satu Mare au fost sub cod portocaliu de vijelii în aceeași perioadă. Meteorologii au emis avertizări cu privire la rafalele de vânt puternic, cu viteze cuprinse între 55 și 65 km/h, aversele torențiale care au acumulat cantități de apă de 25-30 l/mp, descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni.

ADVERTISEMENT

Autoritățile locale și echipele de intervenție au fost în alertă pentru a face față situației de urgență și pentru a asigura siguranța cetățenilor. Se recomandă ca populația să rămână vigilentă și să evite deplasările în zonele afectate de căderile de copaci și blocări de drumuri, până când echipele de intervenție finalizează operațiunile de curățare și remediere a pagubelor.

Furtuna “Antoni” se apropie de Europa

Furtuna Antoni se apropie de Europa, aducând cu ea ploi abundente și furtuni devastatoare în mai multe țări. Autoritățile locale au emis mai multe alerte meteo, dintre care cod roșu pentru ploi abundente în Serbia, Slovenia și sudul Germaniei, precum și cod portocaliu pentru furtuni în Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Italia și Grecia. Franța și Marea Britanie se confruntă cu un cod galben de furtuni.

ADVERTISEMENT

Situația cea mai gravă a fost înregistrată în Slovenia, unde ploile torențiale descrise de echipele de intervenție ca fiind de proporții “biblice” au perturbat traficul, provocând pene de curent și inundând numeroase zone. Elicopterele au fost chemate pentru a evacua oamenii blocați în locurile afectate.

Agenția de Mediu din Slovenia a emis o avertizare roșie privind inundațiile pe scară largă. Meteorologii avertizează că ploile abundente se vor extinde în Croația și Bosnia în următoarele 24 de ore. Salvatorii s-au mobilizat pentru a ajunge în zonele inundate și au cerut populației să aducă bărci de cauciuc în locurile în care drumurile au fost închise.

ADVERTISEMENT

Nivelurile de apă au atins cote fără precedent, cu unele zone raportând că nu au mai înregistrat inundații de o asemenea amploare în ultimii 1.000 de ani. Drumurile regionale din nordul Sloveniei au fost închise, precum și unele linii de cale ferată. Aproximativ 16.000 de gospodării au rămas fără electricitate.

Ministrul Apărării din Slovenia, Marjan Sarec, a declarat că armata este pregătită să intervină în zonele calamitate pentru a ajuta populația afectată de furtună. Situația rămâne în continuare critică, iar autoritățile fac apel la cetățeni să rămână vigilenți și să urmeze sfaturile de siguranță pentru a se proteja pe timpul acestei furtuni puternice.

ADVERTISEMENT