News

MAE a emis alertă de călătorie. Cod roșu într-o destinație populară printre români

MAE avertizează asupra codurilor roșu și portocaliu de furtună într-o țară vizitată de mii de români. Află ce se întâmplă acolo.
04.08.2023 | 20:18
MAE a emis alerta de calatorie Cod rosu intro destinatie populara printre romani
Coduri roșu și portocaliu de furtună, ploi torențiale și inundații în mai multe regiuni. Foto: Captura Video.
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Croația, în contextul în care țara se confruntă cu condiții meteo extreme. Potrivit informațiilor transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, până în data de 6 august, sunt în vigoare coduri roșu și portocaliu de furtună, ploi torențiale și pericol de inundații în regiunile Gospić, Rijeka, Zagreb, Karlovac, Knin, Split și Dubrovnik.

MAE: Informații importante pentru turiștii români

Autoritățile croate avertizează că aceste fenomene meteorologice pot afecta transportul rutier și maritim, precum și furnizarea electricității. De asemenea, există riscul iminent de inundații în aceste zone.

ADVERTISEMENT

Cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în Croația sunt sfătuiți să urmărească cu atenție informațiile actualizate furnizate de Institutul Hidro-Meteorologic croat și să consulte paginile de internet ale instituțiilor precum Automobil Clubul Croat, Compania Națională Croată de Căi Ferate, Autoritatea Portuară Croată și Agenția Croată de Aviație Civilă pentru a fi la curent cu starea traficului și a infrastructurii.

În caz de urgență, cetățenii români se pot adresa numărului european unic de urgență 112, iar pentru asistență consulară, pot apela Ambasada României la Zagreb la numerele de telefon: +38514677660 sau +38514610009. De asemenea, misiunea diplomatică a României în Republica Croația pune la dispoziție un număr de permanență: +38598414341.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să consulte și să urmărească cu atenție paginile de internet meteoalarm.org, zagreb.mae.ro și mae.ro pentru informații actualizate, iar cei care călătoresc în străinătate să folosească aplicația “Călătorește în siguranță” pentru a primi sfaturi și informații relevante în timpul călătoriilor.

Croația, vizitată de mii de români

Croația este o țară situată în sud-estul Europei, pe coasta Mării Adriatice. Cu o istorie bogată și o moștenire culturală diversă, țara atrage anual milioane de turiști din întreaga lume. Capitala Croației este Zagreb, un oraș vibrant și plin de viață, cu o arhitectură impresionantă și o serie de muzee și galerii de artă.

ADVERTISEMENT

Pe lângă capitală, alte orașe importante includ Split, Dubrovnik și Zadar, fiecare cu farmecul său specific. Croația este renumită pentru frumusețea sa naturală, fiind acoperită în mare parte de peisaje pitorești, parcuri naționale, insule idilice și plaje cu apă cristalină. Parcul Național Plitvice, cu cascadele și lacurile sale spectaculoase, este una dintre cele mai populare atracții turistice din țară. De asemenea, țara este renumită pentru bucatele sale tradiționale delicioase, vinurile excelente și atmosfera plină de ospitalitate pe care o oferă vizitatorilor.

Croația este o destinație ideală pentru cei pasionați de sporturi nautice, oferind o mulțime de activități precum scufundările, navigația, windsurfing-ul și înotul în apele limpezi ale Adriaticii. În plus, cei interesați de istorie și cultură pot explora numeroasele fortărețe medievale, temple antice și situri arheologice din întreaga țară.

ADVERTISEMENT

O atracție deosebită este orașul Dubrovnik, cunoscut și sub numele de “Perla Adriaticii”, datorită zidurilor sale impresionante și a patrimoniului cultural bogat. Croația a câștigat popularitate și datorită faimei sale în industria cinematografică, orașul Dubrovnik fiind ales ca decor pentru celebrul serial “Game of Thrones”.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2...
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2 ani
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același...
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același oraș din Mexic
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
De la covor la fulger: cum funcționează electricitatea statică
De la covor la fulger: cum funcționează electricitatea statică
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în...
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în momentul despărţirii FOTO
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume