Fotbal intern

Dezvăluirile medicului stelist Radu Paligora despre suspiciunile de la FCSB: “Asta e ce am făcut eu cu ozonoterapia, în niciun caz dopaj!”

26.11.2018 | 17:01
Dezvaluirile medicului stelist Radu Paligora despre suspiciunile de la FCSB Asta e ce am facut eu cu ozonoterapia in niciun caz dopaj
Dezvăluirile medicului stelist Radu Paligora despre tratamentele cu ozonoterapie de la echipa lui Gigi Becali. Radu Paligora îi oferă îngrijiri medicale lui Raul Rusescu

FANATIK a stat de vorbă cu Radu Paligora, fostul medic de la Steaua și FCSB din perioada 2004-2014, care include și primul mandat al lui Laurențiu Reghecampf la formația roș-albastră. Dezvăluirile medicului stelist despre ce tratamente cu ozonoterapie a folosit la echipa lui Gigi Becali sunt cât se poate clare.

Sunt un profesionist desăvârșit și nu am nimic de ascuns!”, spune Radu Paligora. I-am adresat câteva întrebări la care ne-a răspuns pe mail. Aceste răspunsuri explică întreaga procedură aplicată de medic în perioada sa de activtitate la cel mai titrat club din România.

Dezvăluirile medicului stelist despre ce tratamente cu ozonoterapie a folosit la echipa lui Gigi Becali! “Toate metodele mele au fost legale!”

Dialogul pornește direct. Dezvăluirile din GSP legate de folosirea ozonoterapiei la Steaua sunt tema acestuia. “Ați folosit vreodată metode de ozonoterapie în perioada când ați fost medicul Stelei / FCSB? Dacă da, ne puteți spune care?

Răspunsul medicului Paligora este rapid și clar.

Metode de ozonoterapie utilizate în perioada în care eu am fost medicul clubului :

– Infiltrații subcutane sau intramusculare cu ozon medical (0 3).
Utilizate în patologii musculo-scheletale (contuzii, hematoame, contracturi musculare, lombalgii, dureri articulare,etc,) și cu eficientă demonstrată.

Frecvența – nu există un algortim, apelam la această metodă în momentul în care apărea o accidentare a unui sportiv și eu consideram ca aș avea beneficiu terapeutic de pe urma ei.

– ședințe terapie/ refacere în sauna cu ozone

Era o metodă la care apelam pentru a ajuta la refacerea resurselor neuro musculare post efort

Frecvența: selecționam jucătorii care acuzau semne de oboseală și din cei cu minute multe jucate mai ales în perioada meciurilor oficiale disputate la 3 zile. Nu era o metodă folosită tip la refacere post efort (cum ar fi masajul,crioterapia), o foloseam o dată la 2-3 săptămâni .

– insuflații intrarectale cu Ozone

metodă de refacere alături de sauna cu ozon.
Frecvența: arareori, mai ales datorită disconfortului minim creat (balonări, ușoare dureri locale)

– creme de masaj cu Ozon

– apa ozonificată (un foarte bun agent antimicrobian) – utilizat la dezinfecția plăgilor, mult mai puternic decât apa oxigenată

TOATE METODELE FOLOSITE ȘI ENUMERATE MAI SUS, SUNT METODE LEGALE, NICIUNA NEINTRÂND SUB JURISDICȚIA REGULAMENTELOR ANTIDOPING ÎN VIIGOARE! Dasemenea, țin să precizez că sunt în deplină cunoștință a regulamentelor antidoping, ma obligă fișa postului, și cunosc că utilizarea ozonoterapiei se poate face și sub forma unei terapii interzise de regulamnetul doping la secțiunea m1 (mijloace interzise ) numită autohemo pe care niciodată nu am utilizat-o sau recomandat-o unui sportiv, declară Radu Paligora pentru FANATIK.

Fostul doctor al Stelei, Radu Paligora, a vorbit deschis despre metodele sale de lucru, semn că nu are nimic de ascuns în acest sens
Radu Paligora, fostul medic al Stelei, cu trusa în mână

Unde făceau jucătorii Stelei ozonoterapie! “E o somitate în domeniu!”

În materialul prezentat de GSP, este pomenit numele lui Ștefan Tiron, președintele Societății Române de Ozonoterapie. Radu Paligora recunoaște că îl cunoaștep e acesta pentru că este un as în materie și pentru că fotbaliștii Stelei au efectuat diverse metode în clinica acestuia.

Relația mea cu domnul Ștefan Tiron este una perfect normala prin prisma unei relații profesionale de colaborare. Dr. Tiron este o somitate în materie, nu de mult a fost ales președintele Organizației Mondiale de Ozonoterapie, lucru remarcabil și de apreciat pentru orice medic de naționalitate română care ocupă o astfel de poziție .
Toate metodele de mai sus au fost efectuate în clinica Dr. Tiron și există o evidență medicală a tuturor actelor medicale care au avut loc acolo pe parcursul anilor.
În aceeași clinică, de-a lungul anilor, am efectuat și multe alte investigații importante in perioada in care am activat ca medic de lot :
-ATM ( analiza minerală tisulară ) informații utile despre starea de sănătate a sportivului
– posturologie
– studiul plantar pentru fiecare jucător cu efectuarea de talonete plantare
– am efectuat cursul post universitar de Ozone-terapie la catedra lui

Nu avem alte legături de rudenii sau amiciții care sa ne ocupe timpul liber ( gen concedii etc)”, afirmă Radu Paligora.

Doctorul Ștefan Tiron
La clinica doctorului Ștefan Tiron, o somitate în domeniul ozonoterapiei, făceau fotbaliștii Stelei diverse metode de recuperare pe vremea lui Radu Paligora

Ce spune despre controale antidoping asupra fotbaliștilor steliști! “Toate au fost NEGATIVE!”

Suspiciunile de doping legate de o perioadă anume din activitatea sa la formația roș-albastră sunt înlăturate de medic într-un mod tranșant. “FC Steaua București, în perioada 2004-2014, este echipa românească cel mai des implicată în controale antidoping din istoria fotbalului românesc, datorat faptului că este echipa românească cu cele mai multe partide de fotbal internaționale disputate. În toată această perioadă, echipa a participat în fiecare an, fără pauză , în faza grupelor Champions / Europa League aducând un surplus de meciuri și logic și de controale doping în comparație cu oricare echipă din campionatul național.
– cu mândrie profesională vă spun că TOATE CONTROALELE DOPING AU FOST DECLARATE OFICIAL NEGATIVE și aici vorbim garantat de sute de jucatori controlați în sau în afara competiției.

– orice control doping este inopinat prin definiție, altfel nu și-ar mai avea rostul, niciodată nu ești anunțat când vei primi un control sau ce jucători vor fi supuși lui.

– în anii în care echipa participa în grupele Champions League, la fiecare participare
au fost controale inopinate care au vizat un număr mai mare de jucători (app. 10)

– dacă un jucător aflat pe listă sau tras la sorți în urma procedurii oficiale nu este prezent (este absent ) și nu este capabil să efectueze controlul doping primește un avertisment din partea WADA ȘI UEFA ANTIDOPING.
NU EXISTA NICI UN AVERTISMENT DE ACEST GEN PE NUMELE NICIUNUI JUCĂTOR AL ECHIPEI FC STEAUA BUCUREȘTI IN PERIOADA ÎN CARE EU AM FOST MEDICUL LOTULUI.( 2004-2014)”, susține fostul medic de la Steaua.

Radu Paligora și Eugen Baciu
Radu Paligora este unul dintre cei mai apreciați medici sportivi ai României

Ce părere are despre aparatul de ozonoterapie de la FCSB: “Nu este interzis să îl deții!”

În 2016, clubul patronat de Gigi Becali ar fi achiziționat un aparat de ozonoterapie numit Ozonosan. Dacă până atunci metodele erau aplicate la clinica doctorului Tiron, decizia cumpărării acestuia indică dorința celor de la formația roș-albastră de a utiliza propriul aparat.

Așa arată aparatul Ozonosan cumpărat de formația roș-albastră. Cu ajutorul lui se pot face metode de ozonoterapie legale, dar și proceduri interzise
Valiza cu aparatul Ozonosan

Nu există o recomandare care să îl interzică. Dacă am voie să fac patru, cinci tehnici de ozonoterapie legale nu este o problemă să dețină acest aparat. UEFA interzice metodele de dopare. Am văzut că acum se vorbește despre dexometazonă (n.r. cazul lui Sergio Ramos). Este o fiolă pe care dacă o bag în genunchi este legală, iar dacă este introdusă în organism sistemic și, dacă nu o declar, este considerat doping. Dar există și momente când poți să nu o declari, dacă spre exemplu e vorba despre un șoc anafilactic și i-o faci ca să îl ajuți. Ce vreau să spun este că tu ca doctor nu înseamnă că nu ai voie să deții o fiolă de dexometazonă.

Există și substanțe interzise non-stop, cum ar fi testosteronul, hormon sexual masculin. O fiolă de testosteron… Ăla nu ai voie să îl faci niciodată, nici în competiție, nici în afara ei. Este doping oricând. Simpla prezență a unei fiole de testosteron asupra doctorului sau sportivului, chiar dacă în sânge sau în urină iese corect, e socotit dublu. Deci, în unele cazuri, și posesia este considerată infracțiune! Dexametazona, în schimb, nu este. Pentru că ai nevoie în anumite situații. Dacă am voie să fac cinci sau șase proceduri cu ozonul și eu consider că mă ajută nu văd o ilegalitate să deții un astfel de aparat!”, a mai declarat Radu Paligora pentru FANATIK.

În acest moment, Radu Paligora este medic la clubul de fotbal bulgar Ludogoreț, fiind în al treilea an de colaborare cu echipa la care activează fotbaliștii români Cosmin Moți și Claudiu Keșeru. Paligora este considerat unul dintre cei mai buni doctori români din zona din sport, fiind foarte apreciat în rândul echipelor de top din țară.