Sporturi

Doar trei românce direct pe tabloul principal la Wimbledon, în proba de simplu! Cea mai slabă reprezentare din ultimii 12 ani!

22.05.2019 | 18:37
Doar trei romance direct pe tabloul principal la Wimbledon in proba de simplu Cea mai slaba reprezentare din ultimii 12 ani

Jucătoarele din România continuă să piardă teren în ierarhia WTA. Una dintre cele mai clare prăbușiri vine de la Irina Begu. Fostă jucătoare de top 30, loc 22 la cea mai bună clasare, Irina pierde alte cinci poziții la actualizarea din această săptămână și ajunge pe locul 118.

Simona Halep (3), Mihaela Buzărnescu (30), ambele în cădere o poziție, și Sorana Cîrstea, care staționează pe 93, rămân reprezentantele României în top 100 WTA. Asta în condițiile în care oficialii de la All England Club se pregătesc să anunțe, în aceste zile, lista participantelor pe tabloul principal de la Wimbledon 2019, competiție care va avea loc în perioada 1-14 iulie.

Begu şi Niculescu merg în calificări pentru prima dată de la Roland Garros 2010

Rezultatele din ultima perioadă conduc spre o veste cât se poate de tristă pentru tenisul românesc: doar trei reprezentante pe tabloul principal al celui de-al treilea Grand Slam al anului. Irina Begu va fi nevoită să joace calificări. În ultimii 12 ani, România a avut de fiecare dată minimum patru jucătoare pe tabloul principal la Wimbledon. Ba chiar un record de șase reprezentante direct pe tabloul principal!

Ultimul turneu de Grand Slam la care România a avut doar trei reprezentante calificate direct pe tabloul principal a fost Roland Garros 2010. În urmă cu nouă ani, Alexandra Dulgheru, Sorana Cîrstea și Raluca Olaru erau jucătoarele cele mai bine clasate. Atunci, Irina Begu și Monica Niculescu erau nevoite să joace în calificări și este ultima dată când s-a întâmplat asta, înainte de Wimbledon 2019.

Astfel, România pierde teren și în ceea ce privește tenisul feminin, după ce Marius Copil a fost singurul care a reușit să se mențină la nivel de top 100 ATP în ultimii ani. Sportivul arădean, actualmente pe poziția 81, va fi singurul jucător de pe tabloul principal la masculin. Copil nu a reușit niciodată să depășească turul 1 la All England Club.

Opt jucătoare pe tabloul principal la Wimbledon 2018, niciuna mai departe de turul 3!

România a atacat tabloul principal la Wimbledon 2018 cu un număr impresionant de reprezentante. Sorana Cîrstea, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Monica Niculescu, Ana Bogdan și Simona Halep au fost invitate direct pe tabloul principal, în vreme ce Alexandra Dulgheru și Elena Gabriela Ruse reușeau să își câștige accesul prin intermediul calificărilor.

Patru din cele opt jucătoare au reușit să avanseze în turul 2. Halep a trecut în runda inaugurală de Kurumi Nara, Mihaela Buzărnescu a învins-o pe Aryna Sabalenka, Dulgheru pe Krystina Pliskova, iar Sorana Cîrstea a dispus de Magdalena Rybarikova. Ana Bogdan ceda la Lara Arruabarrena, 6-8 în decisiv, Niculescu și Begu erau învinse în minimum de seturi de Osaka respectiv Swan, în vreme ce Ruse ceda, 5-7, în decisivul cu Radwanska.

Turul doi a însemnat finalul drumului pentru alte două jucătoare. Sorana a cedat la Rodina, iar Dulgheru nu a putut trece de Venus Williams, deși ambele românce câștigaseră primul set. Halep și Buzărnescu au mers în turul 3, după ce treceau de Shuai Zheng, respectiv Katie Swan. Aveau să fie ultimele victorii românești la Wimbledon. În turul 3, Halep era învinsă de Su-wei Hsieh, în vreme ce Mihaela Buzărnescu pierdea confruntarea contra Karolinei Pliskova. Ambele cedau după ce se impuneau în primul set.