Doctorul Vasile Astărăstoae contrazice lumea medicală în privința COVID-19: ”Virusul nu a fost extrem de contagios şi nici atât de periculos cum s-a estimat”

Luana Martinescu    Traian Terzian   
în HotNews
26/05/2020, 13:11
Doctorul Vasile Astărăstoae contrazice lumea medicală în privința COVID-19: ”Virusul nu a fost extrem de contagios şi nici atât de periculos cum s-a estimat”
Doctorul Vasile Astărăstoae contrazice lumea medicală în privința COVID-19 și consideră că virusul nu a fost extrem de contagios şi nici foarte periculos. Sursă foto: Facebook Vasile Astărăstoae

Doctorul Vasile Astărăstoae contrazice lumea medicală în privința COVID-19 și consideră că virusul nu a fost extrem de contagios şi nici foarte periculos.

Doctorul Vasile Astărăstoae contrazice lumea medicală în privința COVID-19

Conform bzi.ro, doctorul Vasile Astărăstoae, fost rector al UMF Iași, contrazice întreaga lume medicală cu privire la gravitatea COVID-19 și spune că totul este o exagerare.

”Ne aflăm pe panta descendentă a pandemiei, ea se va muta, cum se mută toate virusurile respiratorii care fac epidemii, au un ciclu, în perioada asta în emisfera nordică, se va muta în emisfera sudică şi vedem care este rezultatul”, a spus medicul.

Astărăstoae consideră că virusul nu este atât de catastrofal și precizează că orice virus ucide oameni și a dat exemplu virusul gripal și HIV/SIDA. El consideră nu lumea nu ar trebui să intre în panică.

Medicul spune că mortalitatea din acest virus este mult mai mică decât a fost ea prognozată

”Sunt peste 5 milioane de cazuri în lume, darm 90% sunt asimptomatice, ceea cce înseamnă că sunt doar purtători zai virusului. În rest, până la 95% la sută sunt cazuri uşoare, 3% sunt cazuri medii şi 2% sunt cazuri critice, grave”, a declarat doctorul.

Fostul rector al UMF Iași menționează că mortalitatea din acest virus este mult mai mică decât a fost ea prognozată, iar în acest moment, pe panta descendentă a pandemiei, virusul reprezintă 0,4% din mortalitatea generală.

”Este un nou virus despre care ştim foarte puţine în prezent, dar ştim sigur un lucru: nu a fost atât de contagios, cum s-a precizat, şi nu a fost atât de periculos cum s-a estimat”, afirmă Vasile Astărăstoae.

Doctorul nu este de acord că măsurile luate de autoritățile din țara noastră în timpul pandemiei de coronavirus și spune că am trecut foarte ușor de la ”o simplă gripă” la ”Apocalipsă”.

De altfel, reputatul profesor i-a criticat pe cei care au luat decizia de a le lua ccetățenilor temperatura la intrarea în supermarket. ”Cei care au făcut această chestie au uitat de medicină. Să pui bariera 37,3 la o temperatură tegumentală este o prostie. Dacă stai în maşină fără aer condiţionat și apoi îți iei temperatura vei avea 37,5”, consideră el.

Închide ×