News

Doi ani de la explozia care a zguduit capitala Libanului. Ruinele silozului de cereale din port, prăbușite parțial

La aproape doi ani de la explozia care a zguduit portul din Beirut ruinele silozului de cereale s-au prăbușit parțial după un incendiu care nu a putut fi controlat.
01.08.2022 | 16:30
Doi ani de la explozia care a zguduit capitala Libanului Ruinele silozului de cereale din port prabusite partial
Ruinele silozurilor au luat foc cu câteva săptămâni înainte de prăbușire Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Joi se vor împlini doi ani de când explozia unui depozit din portul Beirut în care se aflau circa 2.750 de tone de azotat de amoniu a zguduit țara, ucigând peste 200 de persoane.

Ruinele silozului de cereale din portul Beirut, prăbușite parțial

O parte a silozurilor de cereale avariate în explozia din 2020 din portul Beirut s-au prăbușit duminică, cu doar câteva zile înainte de împlinirea a doi ani de la explozia depozitului cu azotat de amoniu.

ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Știri din Liban a confirmat duminică prăbușirea parțială a silozului, în timp ce videoclipurile cu daunele păreau să circule online. Potrivit Reuters, martorii au relatat că au văzut un nor de praf și ceea ce părea a fi fum după ce silozul s-a prăbușit.

Silozurile au luat foc cu câteva săptămâni înainte de prăbușirea de duminică, arzând cu flăcări portocalii, iar mulți se temeau că structurile deteriorate vor cădea în cele din urmă.

ADVERTISEMENT

Ambasada Marii Britanii din Liban a postat un tweet în urma prăbușirii, cerând persoanelor care se aflau la interior să închidă ferestrele și ușile.

„Dacă sunteți în aer liber, purtați o mască KN95 până ajungeți la cel mai apropiat spațiu închis”, a avertizat ambasada.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății Publice din Liban le-a spus rezidenților duminică că zonele din jurul silozurilor ar putea trebui evacuate în urma unei explozii din cauza „prafului volatil” din aer. Guvernul a mai cerut locuitorilor să intre înăuntru, să închidă toate ferestrele sau ușile și să pornească aerul condiționat.

Rezidenții și întreprinderile au fost sfătuiți să stropească balcoanele cu apă și să șteargă suprafețele purtând o mască KN95 pentru a „preveni revolatilizarea prafului depus”.

ADVERTISEMENT

Doi ani de la explozia care a zguduit capitala Libanului

Joi se vor împlini exact doi ani de când explozia din port a zguduit țara, ucigând peste 200 de oameni. Explozia de la Beirut a fost atribuită unei cantități estimate de 2.750 de tone de azotat de amoniu care au ars după șase ani de stat în port, fără condiții de depozitare adecvate pentru substanțele chimice volatile.

Silozurile au rămas vizibil deteriorate în cei doi ani de la explozie. Oficialii au spus că focul care ardea la silozuri a fost greu de stins și s-a produs în mod natural, ca urmare a fermentării și aprinderii grâului rămas.

Libanul se afla deja într-o criză economică care a fost exacerbată de pandemia de coronavirus, iar acum războiul din Ucraina a întrerupt importurile de cereale de care se bazează țara.

În cei doi ani de la dezastrul din inima capitalei Libanului, ancheta asupra exploziei s-a blocat, iar poporul libanez încă nu a primit o explicație completă și nici nu s-a făcut dreptate pentru ceea ce s-a întâmplat.

Pe 4 august 2020, aproximativ 2.750 de tone de azotat de amoniu, care a fost se afla într-un depozit din port, au explodat după ce un incendiu necontrolat a izbucnit într-un depozit adiacent, provocând una dintre cele mai dezastruoase explozii din istoria lumii moderne.

Dezastrul a luat viețile a 220 de persoane, a rănit peste 6.500 și a devastat centrul orașului, distrugând mii de clădiri rezidențiale și comerciale și paralizând țara, care suferea deja de o criză economică și de condiții precare de viață, agravate de pandemia de coronavirus.

Explozia a afectat grav economia Libanului

După invadarea Ucrainei, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, de către Rusia piața globală de cereale a cunoscut o penurie severă, ceea ce a cauzat creșterea prețurilor și a afectat principalii importatori, printre ei, Libanul.

Un economist libanez, citat de Jerusalem Post, a declarat că explozia este motivul penuriei de cereale din Liban. „Explozia a distrus silozurile de cereale și aprovizionarea cu cereale a fost întreruptă și, de atunci, Libanul se bazează pe importurile de cereale din Ucraina”, a spus el.

Înainte de explozie, silozurile de cereale conțineau aproximativ 85% din cerealele Libanului. „Asistăm acum la lipsă de pâine și oamenii stau ore întregi la coadă pentru a cumpăra pâine”, a mai spus economistul.

Explozia care a provocat morți, răniți, distrugerea caselor și a afacerilor, o criză alimentară și pagube economice din cauza opririi afacerilor, pierderii investițiilor și a pagubelor fizice grave în centrul orașului, va rămâne imprimată în memoria națională a Libanului.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat peste un om în viaţă. Bărbatul din Moldova fusese îngropat de viu de patru zile
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Pensiile pe luna iunie. Cine primește banii mai repede
Pensiile pe luna iunie. Cine primește banii mai repede
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de...
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de 1400 de lei, pe cardul de energie. Când intră în posesia banilor