Life

Doina Levintza a împlinit 83 de ani. Drama care a marcat-o pe doamna modei româneşti

Doina Levintza a împlinit 83 de ani pe 10 aprilie. Doamna modei românești are o carieră impresionantă, dar și o poveste mai puțină știută care i-a marcat existența.
10.04.2022 | 06:30
Doina Levintza a implinit 83 de ani Drama care a marcato pe doamna modei romanesti
Doina Levintza a împlinit 83 de ani. Foto: Instagram
ADVERTISEMENT

Pe 10 aprilie, Doina Levintza a împlinit 83 de ani. Designerul se poate lăuda cu o carieră impresionantă, fiind prima creatoare de modă din Europa de Est care și-a expus creațiile la New York Fashion Week. În această perioadă, găzduiește o expoziție-eveniment în București.

Doina Levintza, o carieră de succes. Cu ce s-a făcut remarcată

Doina Levintza s-a născut pe 10 aprilie 1939, în București. În adolescență, era pasionată de sculptură și teatru, însă ulterior și-a descoperit talentul la desen. După ce a absolvit Școala de de arhitectură din București, a creat costume pentru teatru și film.

ADVERTISEMENT

În anii 1960, Doina Levintza a debutat ca scenograf și creator de costume. Astfel, a ajuns să colaboreze cu unii dintre cei mari regizori de teatru, precum Alexandru Tatos, Cornel Todea, Petre Sava Băleanu, Letiţia Popa sau Lidia Ionescu.

În televiziune, a realizat numeroase producții alb-negru realizate în colaborare cu Alexandru Bocăneț, care i-a fost soț. Acestea au rămas un reper estetic important în istoria Televiziunii Române.

ADVERTISEMENT

Doina Levintza s-a axat către domeniul modei după anul 1977 și a ajuns să aibă peste 100 de prezentări pe scenele celor mai mari orașe ale lumii. Creațiile sale au fost admirate în Monte Carlo Paris, Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, Madrid, în Japonia și China, la Berlin, Bruxelles și Chicago.

De asemenea, Doina Levintza este primul designer din Europa de Est care și-a expus colecțiile la New York Fashion Week.

ADVERTISEMENT

Colecţiile Doinei Levintza, la mare căutare

În anul 2021, Doina Levintza a primit Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala Premiilor Gopo. Creatoarea de modă s-a făcut remarcată în cariera sa care durează de peste 6 decenii și chiar a ajuns să fie numită furnizorul oficial al Casei Regale din România în anul 2010.

De-a lungul anilor, Doina Levintza și-a pus amprenta asupra costumelor și decorului din numeroase filme. Dintre acestea amintim: Dincolo de nisipuri (1974), Nea Mărin Miliardar (1978), Ultima noapte de dragoste (1980), Oh, Ramona (2019).

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, a obținut 3 Premii Gopo pentru costumele ce pot fi văzute în filmele Restul e tăcere,  Closer to the Moon și 6,9 pe scara Richter.

Până pe 28 aprilie 2022, pasionații de modă pot viziona o scurtă parte din colecțiile Doinei Levintza în cadrul expoziției-eveniment pe care o organizează în București.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Doina Levintza (@doinalevintza)

Pentru vernisaj, Doina Levintza a fost nevoită să aleagă doar 50 de creații, ceea ce i-a dat mari bătăi de cap. Creatoarea de modă a dezvăluit că simte că a arătat foarte puțin din tot ceea ce a făcut.

Prin ce dramă a trecut creatoarea de modă Doina Levintza

Cu toate că este una dintre cele mai mari creatoare din România, este destul de discretă când vine vorba de viața personală. Puțin sunt cei care știu că Doina Levintza și-a construit cariera în cea mai grea perioadă a existenței sale.

Creatoarea de modă și-a pierdut primul soț, pe Alexandru Bocăneț, în timpul cutremurului din 1977. Cei doi au fost căsătoriți timp de 7 ani. Împreună, au scris istorie în cadrul Televiziunii Române. Totuși, după moartea regizorului, Doina Levintza nu a mai călcat pragul instituției timp de aproape un deceniu.

În timpul cutremurului, Alexandru Bocăneț era în vizită la Toma Caragiu. în momentul în care încercau să se salveze, scările imobilului s-au prăbușit. Din nefericire, amândoi și-au pierdut viața.

Designerul a mărturisit că, după acea dată fatidică, nici nu a mai putut sta acasă. O bună perioadă de timp a dormit în atelierul unei prietene, scrie Libertatea.ro. 

 

ADVERTISEMENT