News

Donald Trump a suspendat contribuția SUA la OMS: ”Au gestionat eronat pandemia de coronavirus și au ascuns date importante”

15.04.2020 | 09:11
Donald Trump a suspendat contributia SUA la OMS Au gestionat eronat pandemia de coronavirus si au ascuns date importante
ADVERTISEMENT

Donald Trump a suspendat contribuția SUA la OMS. Liderul de la Casa Albă acuză forul internațional că a gestionat greșit pandemia de coronavirus și a ascuns date importante în legătură cu propagarea virusului la nivel planetar. 

Donald Trump a suspendat contribuția SUA la OMS: ”Au gestionat eronat pandemia de coronavirus și au ascuns date importante”

Statele Unite ale Americii au decis să suspende contribuția la bugetul anul al Organizației Mondiale a Sănătății. Anunțul a fost făcut marți, la sediul de la Casa Albă al președinției SUA.

”Începând de astăzi ordon suspendarea finanțării OMS pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată si ascunderea răspândirii coronavirusului”, a declarat liderul de la Washington, in cadrul conferinței de presă zilnice.

“Lumea a primit numeroase informari false privind transmiterea și mortalitatea în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19”, a adăugat Trump într-un rechizitoriu amplu la adresa agenției ONU, potrivit CNN.

În tirada sa la adresa OMS, președintele Trump a mai declarat ca organizația a ”eșuat în îndeplinirea obligației sale de bază și trebuie trasă la răspundere“, conform presei americane.

SUA, contribuție uriașă la bugetul OMS

SUA finanțează OMS în fiecare an cu o sumă care variază de la 400 de milioane de dolari până la 500 de milioane de dolari, a mai anunțat Trump. Preșdintele american a mai spus că cei din China ”contribuie cu aproximativ 40 de milioane de dolari”.

”Dacă OMS și-ar fi făcut treaba pentru a-i determina pe experți medicali în China să evalueze în mod obiectiv situația din teren și să atragă atenția asupra lipsei de transparență a Chinei, focarul ar fi putut fi stăpânit, iar rata mortalității mondiale ar fi fost mult mai mică”, a mai declarat Trump.

ADVERTISEMENT

Gestul lui Trump, criticat de oficialii ONU

Poziția tranșantă a liderului SUA a fost criticată de reprezentanții Organizației Națiunilor Unite, cei care spun că nu este momentul ca OMS să fie lipsită de fonduri, într-un context dur al pandemiei de coronavirus.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres este de părere că nu este momentul potrivit pentru a reduce resursele şi operaţiunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) sau ale oricărei alte organizaţii umanitare în combaterea virusului.

ADVERTISEMENT

”Convingerea mea este că OMS trebuie să fie susţinută deoarece este absolut esenţială pentru eforturile lumii în câştigarea războiului împotriva COVID -19”, spune GUterres.