Fotbal international

Dorin Rotariu pleacă de la Brugge la vară. Unde trece graniţa

Dorin Rotariu traversează o perioadă fastă a carierei sale. Evoluţiile bune de la Mouscron nu l-au impresionat, însă, pe antrenorul lui Brugge, echipa sa de bază, aşa că din vară va schimba aproape sigur campionatul.
09.04.2018 | 18:29
Dorin Rotariu pleaca de la Brugge la vara Unde trece granita
ADVERTISEMENT

Dorin Rotariu joacă titular la Royal Excel Mouscron şi după plecarea antrenorului Mircea Rednic, care îl adusese la echipă vara trecută, împrumutat de la Club Brugge, pentru a-i da posibilitatea să joace meci de meci. Golul marcat pentru echipa naţională, singurul din meciul amical cu Suedia jucat la Cluj pe 27 martie, a fost un „bonus” al formei sale bune din ultimul timp.

Dorin Rotariu este, cum spuneam, împrumutat în acest sezon de la Club Brugges la Royal Excel Mouscron şi va reveni în vară la „clubul-mamă”, care l-a transferat în ultima zi a perioadei de mercato din iarna anului trecut, 31 ianuarie 2017, de la Dinamo, pentru 2,2 milioane de euro, oferindu-i un contract pe 3 ani şi jumătate, adică până în vara lui 2020. Este greu de crezut, însă, că va prinde sfârşitul înţelegerii la Brugge, pentru că nu-i este pe plac antrenorului croat de 40 de ani Ivan Leko, venit în vara anului trecut în locul fostului mare portar Michel Preud’homme.

ADVERTISEMENT

De ce l-a mazilit antrenorul croat Ivan Leko

Dorin Rotariu a fost împrumutat la sfârşitul lui august 2017 la Mouscron, după ce nu a jucat niciun minut pentru Brugge în campionat sau în cupele europene în startul sezonului 2017-2018. Ivan Leko i-a reproşat atunci forma fizică precară, cauzată, spunea antrenorul croat, de faptul că jucătorul român n-ar fi respectat programul de exerciţii care i-a fost dat în pauza de vară. Rotariu a negat vehement acuzaţiile, „În vacanţă am făcut tot ce era trecut în program. Numai că în ziua testelor mi-a fost rău de la stomac. M-am simţit ameţit şi am spus că nu voi putea da sută la sută. Dacă testele ar fi avut loc două zile mai târziu, rezultatele ar fi fost mult mai bune”, dar degeaba, a ieşit din vederile antrenorului Ivan Leko.

Reprezentat de o firmă engleză. Degeaba.

Care nu şi-a schimbat nici acum, după 7 luni, părerea. Aşa că nu-l vrea pe român în lot la sfârşitul sezonului, când îi expiră împrumutul la Mouscron. În aceste condiţii, la 23 de ani (pe 29 iulie), Dorin Rotariu, va trebui să-şi găsească echipă. El a semnat şi este reprezentat de o firmă de impresariat din Anglia, care ar vrea să-l aducă în Premuer League, dar n-a reuşit să-l impună atenţiei nici măcar unei echipe din Premiership, a doua ligă engleză.

ADVERTISEMENT

Este dorit în Olanda

„Salvarea”, ca să-i spunem aşa, ar putea veni din Olanda. Conform informaţiilor FANATIK.RO, echipa de pe locul 8 din Eredivisie, Heerenveen, este interesată să-l transfere pe Rotariu. Olandezii l-au urmărit înainte ca el să plece de la Dinamo la Club Brugge, au venit de câteva ori la Bucureşti şi erau hotărâţi să facă o ofertă concretă la sfârşitul sezonului 2016-2017, dar le-au luat-o belgienii înainte şi l-au achiziţionat pe Rotariu în ianuarie 2017. Heerenveen îl vrea pe român şi acum şi este dispusă să-l împrumute măcar, dar cu opţiune de cumpărare după un sezon.

Precedentul Odegaard

Heerenveen este cunoscut pentru politica sa de „resuscitare” a tinerelor talente, un caz elocvent fiind al norvegianului de 19 ani Martin Odegaard, împrumutat de la Real Madrid, care l-a adus de la Stromsgodset în ianuarie 2015, pe când abia împlinise 16 ani! O clauză a împrumutului său, susţinea presa spaniolă, ar fi fost obligaţia clubului olandez să-l folosească în fiecare meci, atât timp cât este disponibil, în caz contrar urmând să le plătească madrilenilor câte 40.000 de euro pentru fiecare partidă în care l-ar fi ţinut pe bancă! Odegaard n-a impresionat la Heerenveen, dar joacă meci de meci, iar preşedintele de onoare al clubului, Riemer Van de Velde, declara în februarie că „Pentru numele lui Heerenven, să aducem un jucător de la Real Madrid a fost un lucru mare chiar dacă credeam că va putea înscrie 20 de goluri pe sezon şi nu s-a întâmplat aşa”.

ADVERTISEMENT

„La început a fost dificil, am dat peste un alt stil, o altă strategie, chiar pot spune că mi-a fost mai greu să mă acomodez la Mouscron decât la Brugge. Se cere agresivitate, e mai mult de muncă, pe angajament, iar acestea nu erau punctele mele forte. A trebuit să muncesc în plus, să merg mai mult la sală, ca să le demonstrez celor de la Mouscron, celor de la Brugge şi mai ales mie că pot face faţă cu brio nivelului cerut de campionatul belgian” – Dorin Rotariu

8 goluri şi 3 pase decisive are Dorin Rotariu la Mouscron în 26 de meciuri în acest sezon

2 ore pe zi lucrează Dorin Rotariu în plus faţă de programul echipei, la sală, pentru a se „încărca” fizic

4 kg de muşchi spune Rorin Rotariu că a pus pe el în orele muncite în sala de forţă în acest sezon