News

Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu, vizitat acasă de procurori. Fostul președinte este urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității

Ion Iliescu a fost vizitat de procurori, având în vederea vârsta sa înaintată, și a fost înștiințat că este urmărit penal în Dosarul Mineriadei.
26.04.2024 | 12:19
Dosarul Mineriadei Ion Iliescu vizitat acasa de procurori Fostul presedinte este urmarit penal pentru infractiuni contra umanitatii
Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu, vizitat acasă de procurori. Fostul președinte este urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În vârstă de 94 de ani, fostul președinte este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității. Cu o zi în urmă, la Parchetul General s-au prezentat Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Petre.

Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu, vizitat acasă de procurori

”În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secţiei parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Iliescu Ion, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari ), lit. j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal”, a transmis Parchetul General.

ADVERTISEMENT

Potrivit Antena 3, procurorii militari au ales să meargă acasă la Ion Iliescu pe o intrare laterală, pentru a nu fi observați de jurnaliști. Potrivit legii, faptele de care sunt acuzați Ion Iliescu și alte 12 personalități ale anilor ’90 se pedepsesc cu închisoarea pe viață sau cu închisoarea de la 15 la 25 de ani.

Conform procurorilor militari, autoritățile statului, conduse în 11 și 12 iunie 1990 de Ion Iliescu, au decis să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților adunați în Piața Universității din București. Aceștia militau pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și arătau că nu sunt mulțumiți de faptul că regimul lui Nicolae Ceaușescu a fost înlocuit tot de comuniști și securiști.

ADVERTISEMENT

În acele incidente au fost implicate forțe ale Ministerului de Interne, ale Ministerului Apărării Naționale, precum și SRI, alături de peste 10.000 de mineri și muncitori din diferite zone ale țării. Procurorii vor reface ancheta de la zero, pentru că probele strânse în ultimii ani au fost anulate în instanță.

Inițial, Ion Iliescu fusese trimis în judecată în iunie 2017, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să restituie dosarul la Parchetul Militar, care e responsabil de refacerea de la zero a anchetei. În 2018, când încă mai putea să se deplaseze, Ion Iliescu le transmitea procurorilor că se consideră nevinovat.

ADVERTISEMENT

Discursul lui Ion Iliescu în fața minerilor în 1990

Ion Iliescu este, în opinia multora, principalul vinovat pentru Mineriada din 1990 și cel care are pe conștiință moartea a cel puțin 6 oameni și rănirea a sute. De altfel, istoria a consemnat discursul ținut de Ion Iliescu în fața minerilor care au venit în București pentru a mătura totul în cale.

”Dragi mineri, mă adresez dvs., de astă dată mulțumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care și de astă dată l-ați dat la chemarea noastră. Mulțumesc de asemeni, tuturor celorlalte delegații din județe care au venit, s-au adăugat acestei forțe solidare a muncitorimii române. Îi rugăm pe ceilalți să rămână aici în piață. Delegația de mineri în frunte cu dl. Cosma se va deplasa spre Piața Universității pe care vrem să o reocupați Dvs.

ADVERTISEMENT

Așa cum ați văzut de astă dată, avem de a face cu elemente de-a dreptul fasciste. Care ieri s-au dedat la acte de vandalism. După ce în cursul dimineții de ieri, 13 iunie, forțe organizate de ordine publică au curățat Piața Universității – la propriu – adică după ce au evacuat o serie de elemente care zăceau pe spațiul verde, au eliberat tot spațiul, s-au apucat de curățirea zonei pentru că a rămas mizerie în urma acestora, s-au apucat să curețe carosabilul, să-l spele, să-l pregătească pentru circulație; în după-amiaza zilei de ieri, grupuri organizate de elemente incitante, multe din ele drogate, înarmate cu diverse elemente contondente, cu bare, cu lanțuri, cu pietre, cu cărămizi, cu țigle, au atacat cordoanele de polițiști, înarmați cu sticle incendiare, au dat foc la autobuze, la mașini și apoi, grupuri s-au îndreptat spre clădirea Poliției, pe care au incendiat-o, spre clădirea Ministerului de Interne. Spre seară, precum știți, au invadat și clădirea Televiziunii care a trebuit să-și întrerupă emisiunea. În cursul serii, grupuri de muncitori, de polițiști și ostași au reușit să reelibereze clădirea Televiziunii și apoi, și spațiul din jurul acesteia. Peste noapte au fost de asemeni eliberate clădirile Poliției și ale Ministerului de Interne. Unii dintre ei s-au întors în Piața Universității; acum, spre dimineață, se pare că, din nou, au evacuat, au părăsit-o. Sunt acolo câteva formațiuni de parașutiști și polițiști.

V-am ruga pe dvs. Minerii care sunteți grupați, organizați, să vă îndreptați în coloană pe bulevard până la Piața Universității și să o ocupați definitiv dvs. (Urale). După care, în conlucrare cu forțele de ordine vă rugăm să asigurați paza Pieței Universității pentru ca să se efectueze lucrări de curățire și de redare în circulație a acestui nod. Dvs. să fiți paznicii în conlucrare cu forțele de ordine al acestui punct central din Capitală.

Vă mulțumim foarte mult, vă rugăm să facem totul pentru a elimina excesele, pentru a elimina actele sângeroase care și-ar mai face apariția în această zonă. Celelalte delegații rămân aici pe loc în piață, vom vedea dacă e nevoie să mai ajutăm în alte puncte din Capitală. Vă mulțumim foarte mult tuturor. Drum bun! Și cu bine, succes!”, le transmitea Ion Iliescu minerilor adunați în Piața Victoriei pe 14 iunie 1990.

ADVERTISEMENT