News

Dezvăluirea unui celebru anchetator despre Mineriadă. Cum au fost uciși patru oameni

Detalii șocante din Dosarul Mineriadei. Care au fost factorii principali din spatele producerii tragediei din 1990
26.04.2024 | 10:57
Dezvaluirea unui celebru anchetator despre Mineriada Cum au fost ucisi patru oameni
Mărturia procurorului Ranco Pițu despre moartea a patru oameni uciși în confruntările de la Mineriada din 1990. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro / Captură video / Antena 3 CNN
ADVERTISEMENT

În iunie, se împlinește un interval de 34 de ani de la evenimentul tragic cunoscut sub numele de Mineriada din 1990, care a pus abrupt capăt mișcării de protest din Piața Universității, prima manifestare de amploare a societății civile împotriva regimului neo-comunist, după Revoluția din 1989.

Cum au fost uciși patru oameni la Mineriada din 1990

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu sunt implicați în organizarea și punerea în aplicare a planului care a fost pus în practică sub conducerea lui Ion Iliescu, cu scopul de a zdrobi Opoziția, după ce a preluat controlul în urma Revoluției din decembrie 1989.

ADVERTISEMENT

Acest demers a condus la o adevărată tragedie sângeroasă în București, cunoscută în istorie sub numele de Mineriada din 13-15 iunie 1990.

În ziua de joi, 25 aprilie, Parchetul General a anunțat că investigațiile în cadrul Dosarului Mineriadei continuă, vizează pe Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma, precum și pe generalii Vasile Dobrinoiu și Petre Peter.

ADVERTISEMENT

Generalul Cătălin Ranco Pițu, fost șef al Parchetului Militar, a făcut dezvăluiri din cadrul dosarului Mineriadei, în timpul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.

„Au murit oameni, au murit patru persoane, alte șase persoane au fost rănite prin împușcare. Au fost și 1400 de vătămați fizic și psihic, fiind, totodată, și 1.300 de persoane reținute.

ADVERTISEMENT

Nu minerii i-au omorât pe cei patru, ci forțele atât ale MAI, cât și MApN. Cum? În data de 13 iunie s-a întâmplat, din Ministerul de Interne s-a deschis foc de avertisment, asta este probat, împrejurare în care au murit două victime”, a povestit Generalul Cătălin Ranco Pițu, fost șef al Parchetului Militar, pentru Antena 3 CNN.

Confruntări dure între oamenii legii și cetățeni

În timpul confruntărilor din și în jurul sediului MAI, dintre manifestanții anti-comuniști și forțele de ordine, alte două persoane au fost împușcate în apropierea blocului Romarta Copiilor mai declarat Generalul Cătălin Ranco Pițu.

ADVERTISEMENT

„S-a încercat, cât de cât, în ultimii ani să se demonstreze cine anume a tras, dar nu s-a putut stabili cu certitudine care sunt cadrele MAI care i-au omorât pe cei doi și în ce împrejurări concrete s-a întâmplat, pentru că, la momentul respectiv, nu a fost făcută cercetarea la fața locului, operațiune absolut indispensabilă pentru aflarea adevărului în astfel de situații, nu s-au făcut expertize balistice, nu au fost verificate armele celor care se aflau în Ministerul de Interne pentru a se stabili din arma cui au pornit gloanțele care i-au lovit pe cei doi, astfel încât, după 30 de ani de la acel eveniment le-a fost imposibil procurorilor care au anchetat Mineriada din iulie 90, să stabilească cine anume a tras, dar se știe că acolo au deschis focul cadrele MAI” , a spus fostul șef al Parchetului Militar.

 

ADVERTISEMENT