News

Două cutremure în Vrancea, joi dimineaţă. Seisemele au avut 2,4 şi 3 grade pe scara Richter

03.10.2019 | 09:41
Doua cutremure in Vrancea joi dimineata Seisemele au avut 24 si 3 grade pe scara Richter
ADVERTISEMENT

România s-a cutremurat din nou, joi dimineața, după ce două seisme au avut loc în Vrancea și în Buzău! Cele două cutremure au avut loc într-un interval de timp destul de scurt, de nici șase ore. Cele două cutremure au avut magnitudinea de 3 și 2,4 grade pe scara Richter.

Două cutremure au avut loc joi în România

Seismele s-au produs în noaptea de miercuri spre joi, în mai puțin de șase ore, în județele Vrancea și Buzău. Potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul seism s-a înregistrat la ora 1.55 în județul Vrancea, având magnitudinea 3 pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 99 kilometri, în apropierea orașelor Odobești(29km), Panciu(35km), Focșani(43km), Onești(47km) și Mărășești(47km).

Două cutremure joi în România
Două cutremure joi în România. Sursa foto: bzi.ro

Cel mai mare a avut 3 pe scara Richter

Cel de-al doilea cutremur s-a produs la ora 7.41 în județul Buzau. Cutremurul a avut magnitudinea 2.4 pe scara Richter și a fost înregistrat la adâncimea de 8 km, în apropierea orașelor Făurei(12km), Pogoanele(26km), Ianca(33km), Însurăței(43km) și Râmnicu Sărat(44km).

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că aceste cutremure de intensitate mică sunt, de fapt, foarte utile, deoarece detensionează plăcile tectonice, cele care sunt responsabile cu producerea cutremurelor. Astfel, este evitat un cutremur de mari dimensiuni, care ar putea face ravagii.

Cu toate acestea, se pare că în România va avea loc un cutremur de mare magnitudine, dacă e  să ne luăm după site-ul ”Seismic Center – Predicție și alertă cutremur”. Acesta a nunță că ”până în anul 2025 vom avea un cutremur de minim 7 grade sau mai mare, o spun studiile și analizele nu neapărat numai statistica”.

ADVERTISEMENT

Specialist în cutremure, Gheorghe Mărmureanu afirmă că un cutremur care va cuprinde o suprafaţă foarte mare în Europa se va produce în următorii ani, potrivit EVZ.

„Cutremurele vrâncene nu ştii când vor fi sau cât de mari vor fi. Eu am ajuns la concluzia că sunt întâmplări, se întâmplă lucruri asupra cărora nu avem niciun control”, a declarat cercetătorul. Tot el spune că urmează un seism major.

ADVERTISEMENT

„Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu despre marele cutremur care va lovi România.

ADVERTISEMENT
Tags: