News

Două tone de produse alimentare contaminate au fost retrase de la vânzare, la Lidl. Anunțul ANSVSA

Două tone de produse alimentare contaminate au fost retrase de la vânzare, la Lidl, după o nouă alertă europeană. Anunțul celor de la ANSVSA.
04.08.2021 | 22:58
Doua tone de produse alimentare contaminate au fost retrase de la vanzare la Lidl Anuntul ANSVSA
Două tone de produse alimentare contaminate au fost retrase de la vânzare, la Lidl. Anunțul ANSVSA. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Miercuri, 4 august, ANSVSA a anunțat că două tone de produse alimentare au fost identificate ca având în compoziție oxid de etilenă, un ingredient extrem de nociv pentru sănătate, la un puternic lanț de hipermarketuri din țară.

În aceste condiții, autoritățile ai decis automat retragerea lor de pe piață. După ce acest produs a fost retras de la vânzare, Lidl România, compania vizată, a luat atitudine și a oferit un răspuns oficial.

ADVERTISEMENT

Oficialii lanțului de magazine german au anunțat care este alimentul care a fost retras de la vânzare de pe rafturi, precum și care este situația produselor aflate în oferta Lidl.

Alertă alimentară de produse contaminate! Lidl a retras de pe piață două tone produse alimentare contaminate

După câteva sortimente de înghețată, autoritățile au anunțat că au retras de la comercializare două tone de chiftele care conțin oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Se știe deja, după avertizările oficiale, că un consum pe termen lung al produselor care conțin oxid de etilenă poate duce la tulburări cardiace, pulmonare sau chiar la cancer.

Încă de marți seara, autoritățile române au fost notificate de un alt stat membru al Uniunii Europene în legătură cu aceste produse, a declarat directorul ANSVSA, Mihai Ponea, la Antena 3:

ADVERTISEMENT

”Este vorba despre 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezența de oxid de etilenă. Am fost notificați aseară de către un alt stat membru. Și pe această cale atrag atenția, în mod deosebit, lanțurilor de supermarketuri care au comercializat aceste chiftele să afișeze public la vedere care este tipul și lotul acestora, astfel încât consumatorii care îl au în frigider să îl poată returna sau să îl poată identifica, astfel încât să putem evita consumul acestor produse.

Încă de aseară au fost retrase de pe rafturi. Însă au fost comercializate aceste produse și de aceea rog public celelalte supermarketuri de îndată să afișeze la intrarea în magazin despre ce lot este vorba, astfel încât consumatorul să îl poată readuce”.

ADVERTISEMENT

Oxidul de etilenă este folosit pentru a distruge bacteriile din acei aditivi. Este ca un fungicid, ca un dezinfectant, folosit pentru a dezinfecta pe vapoare acei aditivi care se pun în înghețată, în chiftele, în produsele alimentare”, a explicat directorul ANSVSA.

Reacția oficială a lanțului de magazine Lidl România

După apariția informației privind retragerea unor sortimente de chiftele, Lidl Romania a comunicat către ANSVSA următoarele aspecte:

1. Ca urmare a listei trimise azi, 4 august, de către furnizor, dar și a declarației oficiale a acestuia, sortarea de chiftele cu tzatziki care a intrat în depozitele Lidl nu este impactată de rechemarea din alte țări europene. Cu toate acestea, Lidl România a retras aceasta marfă de la vânzare pentru a elimina din start orice potențial risc pentru siguranța și sănătatea populației.

2. Sortarea chiftele grecești cu măsline nu a fost livrată către Lidl România, aceasta se găsește în depozitele producătorului Houdek și va fi distrusă, conform documentelor de trasabilitate puse la dispoziție de acesta.

Dorim să subliniem încă o dată faptul că produsele care fac obiectul retragerii în alte țări europene nu au fost comercializate în magazinele Lidl România. Asigurăm atât autoritățile, cât și clienții că sănătatea și siguranța alimentară a populației sunt prioritare în activitatea Lidl România și sunt tratate cu cea mai mare seriozitate în tot ceea ce facem zi de zi”, se arată într-un comunicat al Lidl, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT