Fotbal international

Dramă la Liverpool! Un fost jucător de legendă s-a stins din viață. “Putea fi în aceeași categorie cu Mesia!”

31.12.2018 | 14:48
Drama la Liverpool Un fost jucator de legenda sa stins din viata Putea fi in aceeasi categorie cu Mesia

Fostul jucător de legendă de la Liverpool, Peter Thompson, s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani. Thompson a făcut parte din echipa antrenată de Bill Shankly care a câștigat de două ori titlul în Premier League în anii ’60 și a mai trecut în cariera sa și pe la Preston și Bolton.

Fostul mijlocaș de bandă a mai ajutat-o pe Liverpool să câștige pentru prima dată în istoria clubului Cupa Angliei, în 1965. “Era un jucător care muncea extrem de mult, alerga foarte mult, iar echilibrul său în teren era ca al unui dansator de balet. Nu ezit să îl plasez pe Peter printre cei mai mari jucători ai tuturor timpurilor din Anglia, alături de Tom Finney, Stanley Matthews și George Best. Mulți au spus că nu a marcat suficiente goluri, că nu pasa decisiv prea des. Dacă ar fi marcat tot atâtea goluri câte faze de joc memorabile a făcut, ar fi fost în aceeași categorie cu Iisus Hristos”, a declarat Bill Shankly.

Peter Thompson - 2 titluri în Premier League și Cupa Angliei cu Liverpool
Peter Thompson – 2 titluri în Premier League și Cupa Angliei cu Liverpool

Începutul carierei lui Peter Thompson

Născut în Carlisle, Peter Thompson a fost considerat unul dintre cei mai promițători puști din fotbal în perioada în care a fost elev. Mai multe cluburi s-au bătut pentru a obține semnătura lui când a terminat școala, iar Thompson a ales Preston, unde a debutat la vârsta de 17 ani și a devenit repede unul dintre titularii echipei. Evoluțiile sale remarcabile au atras atenția celor de la Juventus Torino, care au înaintat o ofertă de transfer, refuzată de Preston. După mai multe oferte, clubul l-a cedat în cele din urmă la Liverpool, în 1963, în schimbul sumei de 41.000 de euro (37.000 de Lire sterline).

Bill Shankly i-a acordat încredere din primul moment pe Anfield și l-a aruncat în luptă în 42 de meciuri în primul sezon, iar “cormoranii” au câștigat titlul în Premier League în 1964. Liverpool a mai câștigat un titlu în 1966 și prima Cupă a Angliei din istorie în 1965.

Peter Thompson a făcut parte din lotul antrenat de Bill Shankly
Peter Thompson a făcut parte din lotul antrenat de Bill Shankly

Jucător de legendă la Liverpool, star la naționala Angliei

Recunoașterea internațională a venit în momentul în care selecționerul Ramsey l-a convocat la echipa națională a Angliei, în 1966. A fost numit în lotul provizoriu pentru Cupa Mondială în acel an, dar a fost unul dintre cei șase jucători care nu au participat la turneul final. A jucat în tricoul Angliei în 16 partide în anii care au urmat și a fost convocat la Campionatul Mondial din Mexic 1970. Următoarele sezoane pe Anfield i-au fost umbrite de o accidentare urâtă la genunchi. Thompson s-a gândit serios la retragere, însă a acceptat oferta venită din partea divizionarei secunde Bolton, în 1973.

Thompson în acțiune contra lui Burnley, 1969

Peter Thompson s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani

În momentul în care s-a despărțit de Liverpool, Thompson avea 416 meciuri jucate pentru “cormorani” și 54 de goluri marcate, devenind unul dintre jucătorii emblematici ai clubului de pe Anfield. Fostul jucător de legendă s-a retras din fotbal în 1978, după ce a ajutat-o pe Bolton să promoveze în Premier League. După retragere, s-a ocupat timp de șapte ani de administrarea unui parc de rulote, apoi și-a cumpărat hoteluri în Lake District și Harrogate. Peter Thompson s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani. Încă nu au fost făcute publice împrejurările în care a murit fosta legendă a lui Liverpool.