Editoriale

Editorial dezbatere propus de Daniel Șendre: „Decorați-o pe Simona Halep!” Și un mesaj dur pentru politicienii români: jigodii și manipulați

11.06.2018 | 16:29
Editorial dezbatere propus de Daniel Sendre Decoratio pe Simona Halep Si un mesaj dur pentru politicienii romani jigodii si manipulati

Nu știu dacă inițiativa de a prezenta trofeul Roland Garros fanilor i-a aparținut Simonei Halep sau dacă i-a fost sugerată ideea, dar știu sigur că politicienii români și-au lipit instant imaginea de cea a campioanei.

Mai întâi Gabriela Firea și Primăria București, instituție pe care o conduce și care inițial i-a oferit sportivei scările din fața Arenei Naționale, pentru ca mai apoi să-i deschidă porțile.

Poate că o asemenea manifestare are nevoie de aprobări și organizare, dar nu se puteau face toate acestea în liniște? Nu ar fi trebuit să anunțe tot ce trebuie să știe fanii doar Simona Halep? Nu ar fi fost mai normal ca presa să preia informațiile de la ea, citând ca sursă echipa campioanei?

Eu zic că da. Până una alta însă, Primăria Gabrielei Firea a confiscat evenimentul, furnizând comunicate oficiale, preluate apoi, conștiincios, de către presă. Iată cum sună unul dintre ele în mass media: „«Primăria Capitalei, prin Compania Sport pentru toţi, în parteneriat cu Federaţia Română de Tenis, organizează mâine (luni -n.r.), 11 iunie 2018, ora 20.00, la Arena Naţională, în faţă zonei VIP- intrarea oficială, o ceremonie în cadrul căreia Simona Halep, cetăţean de onoare al Capitalei, va prezenţa românilor trofeul Roland Garros! Toţi cei care vor să o vadă pe marea noastră campioană sunt aşteptaţi la Arena Naţională!», reiese dintr-o informare a Primăriei Capitalei”. Am preluat citatul de pe Mediafax, dar găsiți comunicatul și prin alte părți, evident. Felicitări PSD-ului, au avut și pârghiile, s-au mișcat și mai repede!

Dar nici ceilalți n-au stat cu mâinile în sân. Fel si fel de personaje de peste gard, gen Nicușor Dan, opoziția, cum ar veni, folosesc prilejul să o atace pe Firea. Că primarul PSD i-a oferit doar scările din fața Arenei, că presiunile sunt cele care i-au deschis apoi porțile, că și-a bătut joc de o campioană, că nu știu ce, ați reținut ideea! Care tot lipit cu nesimțire de imaginea Simonei înseamnă. Inutil să spun ca mesajelor de genul acestora li se atașează și poza campioanei.

Să le fie rușine tuturor! Un minimum de decență și bun simț ar fi cerut ca nici o instituție sau politician să fi profitat de imaginea Simonei Halep! Totul ar fi trebuit organizat ca la carte, dar în liniște, repet, iar singura sursă de informare ar fi trebuit să fie „Team Halep”.

E clar acum cine sunt jigodiile. Manipulații sunteți voi, cei care distribuiți în social media mesajele uneia dintre părți, înjurând-o pe cealaltă. Chiar nu realizați că revoltându-vă alături de unul ca Nicușor Dan îi faceți, de fapt, jocurile la fel de meschine? Sunteți, așadar, cooptați în bătăliile lui politice, fără ca măcar să realizați asta, lucru ce mă întristează enorm.

DECORAȚIE PENTRU SIMONA HALEP

Sună absurd ca după tot ce am scris să spun că e normal să apară un comunicat din partea președinției? Deloc. Iată în continuare de ce!

În 2016, după ce a cucerit trofeul la Wimbledon, lui Andy Murray i-a fost acordat titlul de SIR de către Regină. Asta după ce, patru ani mai devreme, după triumful de la Olimpiadă, același sportiv primise o altă distincție din partea Casei Regale, pe care n-o s-o traduc: “Officer of the Order of the British Empire”.

Explicațiile în profunzime nu cred că sunt necesare. Reprezentanții cei mai de seamă ai poporului britanic i-au recunoscut sportivului serviciile aduse Regatului.

Iar englezii nu sunt singurii care fac asta cu regularitate, dimpotrivă, toate națiunile își decorează ambasadorii din sport, pentru că ce reușesc ei să facă pentru țările lor nu ar reuși ceilalți numiți politic în posturi, împreună!

Iată de ce cred că și România trebuie să procedeze la fel.

Trebuie să fii complet ignorant să nu înțelegi serviciile pe care o sportivă ca Simona Halep le aduce întregii țări, începând de la imagine și încheind cu cele financiare. Ca să nu mai amintesc despre sutele de copiii care se vor îndrepta înspre tenis tocmai datorită ei.

E devreme să facem asta, după doar un trofeu de Grand Slam? Poate. Dar priviți lucrurile și dintr-o altă perspectivă, pentru a spulbera orice dubiu.

În 2004, Vasile Turcu, Dumnezeu să-l ierte, a fost decorat de către fostul președinte al României, Ion Iliescu, cu „Ordinul Meritul Cultural”. Motivul? Firma de construcții patronată de el recondiționase Arcul de Triumf.

Cinci ani mai târziu, următorul președinte, Traian Băsescu, îl decora pe actualul șef al FRF, Răzvan Burleanu, cu „Ordinul Național Serviciul Credincios, în Grad de Cavaler”. Iar Turci și Burleni în România sunt zeci, dacă nu chiar sute! Medalii peste medalii, grade peste grade, ordine peste ordine!

Ar fi timpul, așadar, ca președinția României să mai acorde decorații și pe merit, în cazul de față unei sportive de excepție: Simona Halep!

Singura distincție pe care a primit-o din partea unei instituții a statului român este cea de „Maestru al Sportului”, acordată de MTS.

După Roland Garros încoace, a devenit prea puțin.