Sport

Starul momentului în fotbalul mondial era şomer în 2015! Acum a câştigat Cupa Africii şi CM al cluburilor în şase zile: “Îmi căutam de muncă la un magazin”

Edouard Mendy este starul momentului în fotbalul mondial, însă portarul lui Chelsea are o poveste de viaţă fabuloasă. Chiar dacă acum a câştigat două trofee în şase zile, în 2015 era şomer.
12.02.2022 | 23:22
Starul momentului in fotbalul mondial era somer in 2015 Acum a castigat Cupa Africii si CM al cluburilor in sase zile Imi cautam de munca la un magazin
ADVERTISEMENT

“Bună ziua. Aş vrea să-mi depun actele pentru ajutorul de şomaj”. Pare ficţiune, căci sigur nu acestea au fost cuvintele lui, dar asta era acţiunea la care era împins Edouard Mendy în urmă cu şapte ani, în 2015. Acum, în decurs de şase zile, a câştigat Cupa Africii, cu Senegalul, şi Campionatul Mondial al Cluburilor, cu Chelsea.

Două trofee care se adaugă unei colecţii în care se regăsesc Ligue 2, Liga Campionilor şi Supercupa Europei. Povestea lui Edouard Mendy începe la Le Havre, când încă nu ştia că drumul spre succes este unul al naibii greu şi cu provocări uriaşe.

ADVERTISEMENT

Cele mai grele cuvinte auzite de Edouard Mendy, actualul portar al lui Chelsea: “Trebuie să pleci”

Plonjon în dreapta, plonjon în stânga, lovituri şi durere. Cam ăsta este meniul zilnic al unui portar, indiferent că e la juniori sau campion mondial. La 7 ani, în 1999, un puşti mărunţel bătea la poarta lui Le Havre Caucriauville ca să stea… în poartă. După şase ani, pasul următor, juniorii lui Le Havre, dar şi primul contact dur cu realitatea. Antrenorii îl preferau pe Zacharie Boucher, aşa că Mendy coboară spre amatori.

Următoarea oprire, CS Municipaux Le Havre. Unde stă cinci ani, până la 19 ani. Şansa îi surâde şi Cherbourg îl transferă, plus debutul în fotbalul profesionist al ligii a treia din Franţa. Prinde meciuri puţine şi pare că nu îi convinge pe antrenori. În 2013, la 21 de ani, se trezeşte retrogradat în liga a patra, locul unde începe amatorismul în Hexagon.

ADVERTISEMENT

Lovitura vine în vara lui 2014. “Mendy, eşti liber. Trebuie să pleci”. Cuvintele sunt dure, dar nu dezarmează. Îşi sună agentul şi încep să curgă promisiunile. Nimic nu se concretizează. Se antreneze cu o echipă de amatori şi vede cum visul se năruie. După câteva luni fără echipă, cu iubita însărcinată, Mendy se reîntoarce în micuţul apartament al părinţilor.

Fără niciun ban în buzunar, Edouard Mendy a apelat la statul francez şi la ajutorul de şomaj. “Aveam mari îndoieli. Mă întrebam dacă merită să mai continui”, avea să spună actualul portar al lui Chelsea peste ani. Era cumpăna carierei lui de fotbalist.

ADVERTISEMENT

Telefonul care i-a schimbat viaţa

În 2015, Mendy avea două drumuri în faţă, alege să-şi continue cariera de fotbalist sau îşi caută un loc de muncă. “Am ajuns în punctul în care am aplicat pentru mai multe locuri de muncă. Îmi căutam de muncă pe la un magazin. La un moment dat, un prieten care avea un magazin de îmbrăcăminte mi-a oferit şansă să mă angajez”.

Chiar când să facă alegerea finală, telefonul i-a sunat, iar la capătul celuilalt fir era un oficial al clubului Marseille. Propunerea nu era cine ştie ce, dar primea o a doua şansă la visul de a deveni fotbalist în adevăratul sens al cuvântului. “Trecuseră opt zile de când venise acel prieten cu propunerea, când am primit un telefon de la Marseille. Mi s-a oferit şansa să fiu portar de rezervă”.

ADVERTISEMENT

Edouard Mendy se întorcea în fotbal, după ce nu jucase deloc în sezonul 2014-2015. Era al patrulea portar de rezervă la Marseille, astfel că era trimis să joace la echipa a doua, la amatori. Contractul era pe măsură şi doar pe un an.

Ligue 2, Ligue 1, apoi Premier League. Totul în patru ani

La Marseille a stat un sezon, cât era contractul, şi apoi a ajuns la Reims. Primul an, greu, mai multă rezervă, dar măcar acum era în Ligue 2. Explozia a venit în vara lui 2017, când devine titular şi este unul dintre artizanii promovării echipei în Ligue 1. Aşa pune mâna şi pe primul trofeu al carierei.

Reims nu resimte deloc şocul promovării şi la finalul sezonului 2018-2019 se clasează pe locul 8. În topul portarilor, Mendy iese pe primul loc, cu cele mai multe meciuri fără gol primit. Cluburile încep să-i dea târcoale, dar mulţi se întreabă unde a fost până acum. Rennes pune pe masă 7.600.000 de euro şi îl transferă.

O ajută pe Rennes să prindă locul 3 în sezonul 2019-2020, cel în care campionatul francez a fost abandonat din cauza pandemiei de COVID-19. În cele 33 de meciuri jucate în acea stagiune, Mendy a luat 31 de goluri, iar unul dintre acestea a venit de la Ciprian Deac, în Rennes – CFR Cluj 0-1.

În tot acest timp, Chelsea se chinuia cu Kepa, cel mai scump portar din lume. Londonezii au început să verifice piaţa şi s-au oprit la Edouard Mendy. Oferta de 24.000.000 de euro a fost imediat acceptată de Rennes, iar şomerul din 2015 ajungea fotbalist în Premier League, cu un salariu de 5.500.000 de euro pe an.

Două trofee în şase zile: Cupa Africii şi CM al cluburilor

Convocat la naţionala Senegalului, pentru Cupa Africii, Edouard Mendy a fost unul dintre oamenii cheie în drumul spre trofeu. În finala cu Camerun, jucată pe 6 februarie, a apărat penalty-ul lui Mohanad Lasheen, la loviturile de departajare, şi senegalezii au câştigat cupa.

Şase zile mai târziu, pe 12 februarie, la Abu Dhabi, Edouard Mendy a fost titular în finala Chelsea – Palmeiras. După 90 de minute, în care scorul a fost 1-1, trofeul a fost decis în cele două reprize de prelungiri. În minutul 117, când senegalezul se gândea deja la loviturile de departajare, Kai Havertz a executat perfect un penalty şi a adus trofeul în vitrina lui Chelsea.

Mai mult decât atât, pe 17 ianuarie 2022, la Gala FIFA The Best, Edouard Mendy a primit premiul pentru cel mai bun portar al anului 2021, devansându-i pe Gianluigi Donnarumma şi Manuel Neuer.

Şomerul din 2015, care trăia cu doar câteva sute de euro pe lună, are lumea la picioare, în 2022, la 29 de ani, cu două trofee câştigate în şase zile. Da, uneori visele devin realitate.

  • 32.000.000 de euro este cota de piaţă a lui Edouard Mendy
  • 37 de meciuri are Edouard Mendy, din 70, fără gol la primit la Chelsea
ADVERTISEMENT