News

Ei sunt românii care pot rămâne fără zile libere plătite. Milioane de angajați vor fi afectați

Ei sunt românii care pot rămâne fără zile libere plătite. Milioane de angajați vor fi afectați de această decizie luată de guvern.
18.04.2023 | 20:31
Ei sunt romanii care pot ramane fara zile libere platite Milioane de angajati vor fi afectati
Ei sunt românii care pot rămâne fără zile libere. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ei sunt românii care pot rămâne fără zile libere plătite. Milioane de angajați vor fi afectați de această decizie luată de guvern. Practic, angajații din mediul privat nu vor mai avea zile libere plătite de la 1 ianuarie, exceptând cele 20 de zile de concediu.

Ei sunt românii care pot rămâne fără zile libere plătite

O lege a fost depusă în acest sens la Senat, iar dacă va trece de Parlament va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024. Această lege ar fi cauzată de faptul că patronii s-au plâns că au pierderi foarte mari pentru că există 15 zile libere legale, în care angajații sunt lăsați acasă, dar sunt plătiți.

ADVERTISEMENT

Așadar, românii care muncesc la privat s-ar putea trezi că vor sta acasă de Paște, de exemplu, doar dacă vor suporta benevol cheltuielile salariale pentru această zi. Rămâne de văzut dacă legea va trece, conform RTV. Cu siguranță această lege nu va mulțumi angajații de la privat, care s-ar vedea defavorizați în raport cu bugetarii.

Potrivit calendarului oficial pe 2023, zilele libere au fost și sunt, următoarele: 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române, 14 aprilie — Vinerea Mare, 16 -17 aprilie — Paște ortodox 2023, 1 mai — Ziua Muncii, 1 iunie — Ziua Copilului, 4 iunie (duminică) – Rusalii, 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii 15 august — Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie — Sfântul Andrei, 1 decembrie — Ziua Națională a României 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.

ADVERTISEMENT

”Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu”, menționează sursa citată. Între timp, Guvernul dă cu o mână și ia cu cealaltă, pentru că politicienii ar vrea să îmbuneze angajații de la privat cu vouchere de vacanță.

Desigur și aici e vorba doar de un proiect de lege care prevede ca și angajații de la privat să primească vouchere de vacanță, așa cum o fac și cei peste 1 milion de bugetari. Aceste tichete ar putea să devină realitate din 2024, când oamenii vor lua 1.450 de lei în mână, pentru a se răsfăța la băi sau în alte locații turistice românești.

ADVERTISEMENT

Nu se vorbește momentan de o certitudine pentru că impactul bugetar ar fi de 6 miliarde de lei pe an. Momentan firmele pot opta să acorde benevol astfel de vouchere angajaților, în valoare totală maximă de 13.800 de lei per angajat, însă prea puțini români beneficiază de acestea.

”Am discutat corect cu mediul de afaceri despre impactul bugetar foarte mare – 6 miliarde de lei, de neînchipuit astăzi pentru bugetul României, însă gândiți-vă că sunt 2,5 miliarde de euro de români în afara granițelor țării. Jumătate ar rămâne în România. Atunci nu am mai avea problema impactului bugetar. Împreună o să găsim soluții ca cei din Horeca sp fie parte din proces, să ieftinească serviciile astfel încât tot mai mulți români să aibă acces la serviciile de turism”, a declarat Radu Oprea, senator PSD.

ADVERTISEMENT

Situația a fost comentată și de Eugen Țapu Nazare, senator PNL. ”Cei 4,2 milioane din sectorul privat sunt contribuabilii principali și tocmai ei nu beneficiază de vouchere. Efectele în economie ar fi de creștere a PIB-ului de minimum un procent. Vor apărea cel puțin 150.000 de locuri de muncă”, a declarat politicianul.

ADVERTISEMENT
Tags: