News

Elevii din încă zece judeţe intră de luni în vacanţa mobilă. În schimb, şcolarii din Ilfov şi Suceava se reîntorc la cursuri

Vacanţă februarie 2023. Pentru elevii din zece judeţe vineri este ultima zi de şcoală, aceştiua şi profesorii lor urmând să intre în vacanţa mobilă.
10.02.2023 | 12:35
Elevii din inca zece judete intra de luni in vacanta mobila In schimb scolarii din Ilfov si Suceava se reintorc la cursuri
Elevii din zece judeţe intră de luni în vacanţă Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elevii din Ilfov şi Suceava se află în ultimele zile ale vacanţei din luna februarie, în timp ce pentru şcolarii din alte judeţe ziua de vineri este ultima de cursuri, până pe 20 februarie. Practic, elevii din zece judeţe vor fi în vacanţă în săptămâna 13-17 februarie.

Anul şcolar 2022/2023 are cinci vacanţe

Anul școlar 2022-2023 are o durată de 36 de săptămâni, având 5 module de învățare, fragmentate cu 5 vacanțe (incluzând și vacanța de vară). Vacanţa din februarie este a treia din acest an şcolar, după cea din 24-28 octombrie şi după vacanţa de iarnă, pe care au avut-o toţi elevii între 23 decembrie 2022 şi 6 ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT

Primele judeţe care au intrat în vacanţa din februarie au fost Ilfov şi Suceava. Alte zece judeţe vor intra în vacanţă, teoretic, începând de luni, dar practic elevii se vor putea bucura de zilele libere începând de astăzi. Aceste zece judeţe sunt: Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Gorj, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman și Călărași.

Majoritatea judeţelor au ales ultimul interval din vacanţa mobilă, respectiv perioada 20-24 februarie. Concret, județele care vor lua vacanță în această perioadă sunt: Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Arad, Timiș, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Ialomița, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Vâlcea Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani, Constanța, Tulcea, Giurgiu.

ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților, programarea vacanțelor în perioade diferite ajută turismul, reducându-se aglomerația din trafic. Însă, mulți părinți sunt nemulțumiți de vacanțele dintre module, pentru că nu au cu cine să își lase copiii și nici nu își permit să își ia concediu de la muncă în fiecare dintre cele cinci vacanțe școlare.

Această vacanţă mobilă este urmată de vacanţa de primăvară, programată în perioada 7 aprilie 2023 – 18 aprilie 2023, iar a cincea va fi vacanţa mare, vacanţa de vară, care anul acesta va fi cuprinsă în intervalul 17 iunie – 3 septembrie.

ADVERTISEMENT

Totuşi, pentru elevii din clasa a XII-a data de 2 iunie este ultima în care vor merge la cursuri, pentru a-şi pregăti examentul de bacalaureat. În intervalul 29 mai – 2 iunie se fac înscrierile. Apoi, între 12 – 21 iunie se desfășoară evaluarea competențelor.

Proba scrisă la limba și literatura română are loc pe 26 iunie. Ea este urmată, la o zi distanță, pe 27 iunie, de proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, iar pe 28 iunie are loc proba la alegere a profilului și specializării.

ADVERTISEMENT

Notele elevilor vor fi afișate pe 3 iulie, zi în care se pot depune și contestațiile (în intervalul orar 12:00 – 18:00). Între 4 și 6 iulie are loc rezolvarea contestațiilor, pentru ca pe 7 iulie să fie afișate rezultatele finale.

ADVERTISEMENT
Tags: