100 ani de Romania

Emil Berkessy şi Nicolae Simatoc, primii români care au jucat la FC Barcelona! “Am trăit cu regretul că nu m-am întors în România” Foto

27.10.2018 | 22:00
Emil Berkessy si Nicolae Simatoc primii romani care au jucat la FC Barcelona Am trait cu regretul ca nu mam intors in Romania Foto

Emil Berkessy şi Nicolae Simatoc au fost primii români care au jucat la FC Barcelona. În urmă cu 84 de ani, un fotbalist născut la Oradea ajungea să îmbrace tricoul blaugrana, după ce anterior jucase pentru Jiul Petroşani.

La începutul lunii iunie 1934, ziarul Mundo Deportivo anunţa noile achiziţii ale Barcelonei. “A fost confirmat transferul unui mijlocaş maghiar, despre care am mai scris. Este vorba de Bargesi, care a jucat în trecut la Club Francais”, scriau jurnaliştii catalani, care făceau câteva confuzii, inerente pentru anii ’30. Fiind născut pe 20 iunie 1905, la Oradea (oraş aflat atunci în Imperiul Austro-Ungar), Elemer Berkessy a avut dublă cetăţenie, română şi maghiară, motiv pentru care a preferat să folosească mai degrabă numele de Emil.

Emil Berkessy şi Nicolae Simatoc, primii români care au jucat la FC Barcelona

Emil Berkessy a început să joace fotbal la CA Oradea, echipă pentru care a evoluat între 1921 şi 1923. La 18 ani s-a mutat la Jiul Petroşani, formaţie pentru care a acceptat să joace după ce au fost transferaţi şi fraţii lui. După şapte ani petrecuţi în Valea Jiului, Emil Berkessy a plecat în străinătate, unde a îmbrăcat tricourile lui Ferencvaros şi RC Paris.

În iunie 1934, Emil Berkessy a fost transferat de FC Barcelona şi era prezentat oficial pe 16 iulie. Gispert, vicepreşedintele catalanilor, povestea în Mundo Deportivo cum l-a convins pe fotbalist să semneze contractul. “Platko (n.r. antrenorul Barcelonei) a fost cel care ne-a spus despre el. În mai am fost să-l văd la un meci amical şi am discutat cu preşedintele clubului din Paris. Cerea 50.000 de pesetas pe an (n.r. salariul unui munictor spaniol era de 1.000 de pesetas în 1934) şi am acceptat pe loc. Mai dificil a fost cu impresarul lui”, a povestit oficialul clubului catalan.

Emil Berkessy, doi ani în tricoul Barcelonei

Campionatul spaniol a început abia în luna noiembrie, aşa că Emil Berkessy a bifat multe meciuri amicale până să debuteze pentru FC Barcelona. Pe 16 decembrie 1934, orădeanul juca prima partidă oficială în triocul blaugrana, în victoria catalanilor cu Donostia, scor 4-0. “Berkessy a jucat bine, s-a apărat ca la carte. A arătat mult mai bine decât în meciurile precedente”, notau jurnaliştii de la Mundo Deportivo. În cei doi ani petrecuţi la formaţia de pe “Les Corts”, Emil Berkessy a jucat 28 de meciuri şi a marcat trei goluri. În 1936, când Războiul Civil Spaniol a început, fotbalistul a plecat în Franţa. S-a întors în Spania după ce s-a retras şi le-a antrenat, printre altele, pe Real Zaragoza sau Espanyol. A murit departe de ţara natală, pe 7 iulie 1993, în Barcelona. “Am trăit mereu cu regretul că, după Război, nu m-am mai întors, niciodată, în România”, avea să-i scrie Emil Berkessy unui prieten în anii ’70.

Nicolae Simatoc şi-a schimbat numele ca să ajungă la FC Barcelona

Născut pe 1 mai 1920, la Briceni (localitate aflată în prezent în Republica Moldova), Nicolae Simatoc a început fotbalul la Ripensia Timişoara, echipă pentru care a jucat la seniori timp de trei ani, între 1938 şi 1941. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mijlocaşul român a evoluat la CA Oradea, care juca în prima ligă din Ungaria. După un periplu la Carmen Bucureşti, Nicolae Simatoc a părăsit România în 1947, când comuniştii au venit la putere. A mers în Italia, unde a jucat pentru Inter şi Brescia, pentru ca în 1950 să ajungă la FC Barcelona.

Înainte să ajungă la Barcelona, Nicolae Simatoc şi-a schimbat numele în Miklos Szegedi. Pe 30 august 1950, fotbalistul român era prezentat oficial şi oferea un interviu amplu în ziarul Mundo Deportivo. “Îmi place mult stilul spaniol. Jucătorii au o tehnică bună. Am semnat pe trei ani cu Barcelona, cel mai lung contract din carieră. Sunt un jucător care construieşte, dar dacă am posibilitatea să şutez, o fac mereu”, declara Nicolae Simatoc.

Debut cu gol la FC Barcelona

Pe 10 septembrie 1950, Nicolae Simatoc a debutat în tricoul blaugrana în meciul Barcelona – Real Sociedad 8-2. Românul a marcat penultimul gol al catalanilor, cu o lovitură de cap. Două săptămâni mai târziu, Nicolae Simatoc a fost titular în Barcelona – Real Madrid 7-2, iar mijlocaşul catalanilor a fost lăudat de Marca la finalul meciului, fiind considerat unul dintre cei mai buni jucători ai echipei. După un sezon în care joacă în 29 din cele 30 de meciuri din campionat, Nicolae Simatoc a prins greu echipa în stagiunea 1951-52. Cu şase meciuri bifate, românul cucerea titlul de campion al Spaniei cu FC Barcelona. Ajuns la Real Oviedo, mijlocaşul român a mai jucat cinci meciuri şi s-a retras. Pe 1 ianuarie 1978, Nicolae Simatoc a murit la Sydney, la doar 57 de ani.

Emil Berkessy şi Nicolae Simatoc, primii români care au jucat la FC Barcelona
Emil Berkessy şi Nicolae Simatoc, primii români care au jucat la FC Barcelona