FC Barcelona

FANATIK.RO îți prezintă cele mai noi știri despre FC Barcelona, una din cele mai importante echipe de pe planetă. Află programul și rezultatele înregistrate de Barca în actualul sezon. Află ultimele transferuri realizate de gruparea blaugrană și ce jucători noi au apărut de la echipele de copii și juniori ale echipei din Catalonia.

Verifică zilnic pe FANATIK.RO ultimele informații despre Barcelona. Vezi Live Video meciurile echipei din Champions League și Primera Division.

Juan Gamper, părintele Barcelonei, era elvețian

FC Barcelona este emblema regiunii Catalunia și totodată unul dintre cele mai cunoscute și de succes cluburi din lume. Fondat în 1899 de un grup de fotbaliști elvețieni, britanici și catalani conduși de Joan Gamper, clubul a devenit un simbol al culturii catalane și al naționalismului catalan, mottoul său fiind prin urmare „Barça este mai mult decât un club” (catalană: FC Barcelona – Més que un club). Imnul oficial al Barcelonei este „Cant del Barça”, scris de Jaume Picas și Josep Maria Espinàs. Spre deosebire de multe alte cluburi, suporterii dețin și conduc Barcelona. La fel se întâmplă și la marele rival, Real Madrid, disputele dintre aceste două forțe purtând denumirea de El Clasico.

La 22 octombrie 1899 Gamper a făcut o reclamă în Los Deports declarându-și dorința de a forma un club de fotbal. Din răspunsul pozitiv primit s-a stabilit o întâlnire la Gimanasio Sole pe 29 noiembrie. Unsprezece jucători au participat: Gualteri Wild, Lluís d’Ossó, Bartomeu Terradas, Otto Kunzle, Otto Maier, Enric Ducal, Pere Cabot, Carles Pujol, Josep Llobet, John Parsons și William Parsons. Astfel s-a născut Foot-Ball Club Barcelona. Mai multe alte cluburi de fotbal spaniole, cele mai notabile fiind Real Madrid și Athletic Bilbao, aveau, de asemenea, fondatori britanici.

Se spune că Gamper a ales culorile legendare ale clubului, azulgrana, după FC Basel, fostul său club. Însă alte echipe elvețiene pentru care Gamper jucase, cea a cantonului său natal din Zurich și Școala Comercială a Croitorilor în Crosby, Merseyside au fost creditate și au pretins a fi sursa de inspirație.

O mare de trofee în vitrina clubului

Barcelona are în palmares nu mai puțin de 74 de succese în Spania și 20 la nivel european. De 26 de ori a câștigat La Liga, de 30 de ori Cupa Spaniei și de 13 ori Supercupa Spaniei. la care se mai daugă trei trofee Copa Eva Duarte și două Cupe ale Ligii. În Europa sunt 5 succese în Champions League, dar primul a venit abia în 1992, 4 Cupa Cupelor (record), 5 Supercupe ale Europei (record), 3 Cupe ale Orașelor Târguri (record) și 3 CM al cluburilor (record).

Și marile simboluri ale clubului au adus contribuția lor cu trofee individuale: 11 Baloane de Aur, dintre care cinci Leo Messi și 7 succese în FIFA World Player. Momentul de apogeu a fost în 2010 când podiumul la Balonul de Aur a fost compus din trei jucători catalani, produse ale celebrei Academia La Masia: Leo Messi, Andres Iniesta și Xavi, fapt fără precedent în istoria trofeului.

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT