Life

Emil Cioran, devenit viral după ce a fost promovat de HBO! Filosoful român deschide genericul serialului Înstrăinaţi

Filosoful român Emil Cioran a devenit viral după ce a fost promovat insistent în serialul norvegian Înstrăinați difuzat de HBO, citate din opera sa fiind folosite ca laitmotivul producției.
06.03.2022 | 19:17
Emil Cioran devenit viral dupa ce a fost promovat de HBO Filosoful roman deschide genericul serialului Instrainati
Filosoful român Emil Cioran a devenit viral după ce a fost promovat insistent în serialul norvegian Înstrăinați difuzat de HBO / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Citate celebre din opera filosofică a lui Emil Cioran sunt folosite în cel mai de succes serial norvegian din ultimii ani, Înstrăinați, difuzat de HBO, o producție care îmbină SF-ul, satira şi comedia cu acțiunea polițistă. Iar succesul de care se bucură filosofia lui Emil Cioran a crescut exponențial, imaginile în care serialul norvegian face referiri la opera românului provocând adevărate dezbateri pe bloguri de profil.

Emil Cioran, citat în serialul Înstrăinați de pe HBO

Citate din opera filosofului Emil Cioran sunt folosite în genericul serialului norvegian Înstrăinați. Și, așa cum remarcă unul dintre cele mai apreciate bloguri culturale din România, Ana are Cărți, episoadele în care sunt subliniate diverse citate și opera filosofului român sunt legate de apariția în producție a personajului Jack Spintecătorul.

ADVERTISEMENT

Serialul, care prezintă povestea unor apariții inexplicabile ale unor refugiați, dar veniți din trecut, nu din alte țări, îl aduce, la un moment dat, în prim plan pe temutul criminal Jack Spintecătorul. Iar acesta, în serial, între crime și alte grozăvii comise, se relaxează citindu-l pe Emil Cioran, semn că gusturile sale literare sunt la nivel de… lord.

Conform sursei citate, Jack Spintecătorul apare în serial citind ”Despre neajunsul de a te fi născut”, carte scrisă de Emil Cioran ca un text, publicat în 1973 în limba franceză, în 12 capitole care cuprinde reflecţii și aforisme din care reiese refuzul oricărui sistem filozofic şi scepticismul autorului.

ADVERTISEMENT
Cioran
Cartea lui Emil Cioran, promovată de serialul HBO / Foto: Ana are Cărți

Mai mult, scenariștii au apelat și la citate celebre din opera lui Emil Cioran, precum ”Misiunea mea este să îmi omor timpul, a lui să mă omoare pe mine. Ne înțelegem bine, ca între asasini”, atunci când au găsit laitmotivul serialului norvegian.

Serialul Înstrăinați, metaforă despre viața refugiaților

Serialul este o metaforă pentru refugiaţii din toată lumea care au luat pe nepregătite Europa în ultimii ani. Pus într-un context SF, cu refugiați temporali în locul celor geografici, serialul norvegian debutează cu imagini în care personaje din trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat al Europei își fac apariția în Norvegia, la Oslo.

ADVERTISEMENT

Într-un context condimentat de satiră fină și umor de situație, serialul explorează trăirile care îi apropie pe oameni, în ciuda diferențelor de loc, de timp și de mentalitate. Și, chiar dacă se axează mai mult pe acțiune și pe spectacol, în dauna politicii, Înstrăinați reușește să aducă în fața telespectatorilor personaje care au marcat cultural Europa, precum Emil Cioran.

Potrivit lui Hanne Palmquist, unul dintre responsabilii HBO, citată în comunicatul serviciului de streaming despre serialul Înstrăinați, producția este ”o satiră originală despre un viitor apropiat, a cărei acţiune se petrece într-o societate care, deşi transformată, are încă probleme de adaptare şi coduri de convieţuire diferite”.

ADVERTISEMENT

Emil Cioran a fost și personaj de desene animate, în Franța

Acum un an, pe 14 martie 2021, Luca Niculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Franceză, anunța că Emil Cioran a fost transformat și într-un personaj de benzi desenate.

”Emil Cioran, personaj de benzi desenate. Zilele acestea a apărut în Franța o BD despre celebrul filozof român, „devenit cel mai mare stilist al limbii franceze, după Paul Valéry”, după cum scrie în prefață.

Îl vedem pe Cioran plimbându-se printr-un Paris gol (ce asemănare cu timpurile noastre!), un personaj delicat, fragil, gânditor si, evident, pesimist. Merge din Jardin du Luxembourg la Tuileries și din Cartierul Latin în Père Lachaise. Pe fiecare pagină sunt câte trei desene, ilustrarea unui aforism.

„În muzică și în poezie, tot ceea ce nu te sfâșie e inutil sau vulgar”, spune Cioran în fata unei bănci goale. Sau, plimbându-se printr-un parc: „ne reîmpăcăm cu poezia de fiecare dată când nu ne putem gândi decât la noi înșine”, anunța ambasadorul român pe contul său de socializare în momentul aparițiilor benzilor desenate cu Emil Cioran.

Emil Cioran, filosof de seamă

Emil Cioran (1911-1995) este considerat unul dintre cei mai mari filosofi români. Cu toate acestea, majoritatea scrierilor sale filosofice au fost făcute în limba franceză, Cioran părăsind definitiv România și stabilindu-se la Paris, fără să solicite vreodată cetățenia franceză, preferând să rămână apatrid.

Filosofia lui Emil Cioran se înscrie parțial în curentul existențialist, lucrările sale fiind însă marcate și de nihilism, pesimismul și depresia sa cronicizată influențându-i enorm opera filosofică.

ADVERTISEMENT