Fotbal intern

Epilog la FCSB – Sepsi: Comedia erorilor „by” Tănase și Crețu, în Noaptea Oscarurilor: Stan și Bran, cu un penalty aerian!

26.04.2021 | 09:42
Epilog la FCSB  Sepsi Comedia erorilor by Tanase si Cretu in Noaptea Oscarurilor Stan si Bran cu un penalty aerian
ADVERTISEMENT

În sezonul regulat, pentru liderul FCSB, numele lui Sepsi devenise sinonim cu un complex de egalitate. Dar, taman când se așteptau să învingă „șepcile verzi” de la Sfântu’ Așteptă încoace, roș-albaștrii au pierdut o primă finală a campionatului, chiar „acasă”, deși… Giurgiu  pare impropriu spus „acasă”. Într-un meci cu final mai degrabă comic, roș-albaștrii s-au auto-învins, ba mai mult, atitudinea unora dintre ei poate deveni, ușor, subiectul unei satire.

Jucătorii lui Toni Petrea au făcut deja bătături la ghinionul pe care-l poartă, deja, ca pe o insignă, în meciurile cu Sepsi, pentru că dincolo de faptul că n-au primit un penalty care s-ar fi dovedit ilogic, s-au făcut de râsul Universului cosmic. Ba chiar puteau s-o pățească și mai rău, având în vedere cursul meciului, în care FCSB a dovedit o atitudine de meduză, în fața unui adversar care și-a depășit condiția de hamsie.

ADVERTISEMENT

Am asistat la un moment tipic postumei emisiuni „Cascadorii râsului”, în care Tănase a primit un cartonaș galben după ce, inițial, reclamase că a fost faultat în careu, dar ulterior a recunoscut că a călcat pe minge și n-a mai priceput motivele pentru care Colțescu l-a „îngălbenit”. Singura fărâmă dintr-un ulcior, pe care FCSB-iștii (în frunte cu eternul guraliv Meme, care se războia, ca de obicei, cu plasma TV) sperau să-l facă să meargă la apă, s-a fărâmat în clipa în care Crețu s-a repezit la asistentul Șovre și a văzut „roșu”, în fața ochilor. De această dată, superstiția legată de tupeul care face dreptate echipelor mari s-a transformat în fulgi, precum bucățile de cazemată spartă…

Comedia Oscarurilor Tănase & Crețu, votată la categoria „bolboroseală”: Crețu, avocatul nedorit, la momentul nepotrivit

Interesant este că declinul FCSB-ului s-a înregistrat după ce băieții lui Toni Petrea au făcut coaliție cu misticismul și cu alte gogonate marca Gigi Becali, cel care pronosticase că echipa sa va avea un avans de 10 puncte față de principala urmăritoare, înaintea sărbătorilor de Paște. Farsa din meciul cu Sepsi, în care Tănase nici măcar n-a protestat la decizia lui Colțescu, evident cumulată cu atitudinea „bombardist-revanșardă” a lui Crețu, este doar o continuare a atitudinii „becaliste”. Însușindu-și, în parte, ideologia patronului, Crețu ne-a demonstrat că, până la vârsta lui, n-a învățat că nu e bine să ții partea altuia fără să fii mandatat, iar acest „amănunt” oferă imaginea clară a „filosofiei” FCSB.

ADVERTISEMENT

Poate, cumva, vreun îngeraș îi va ajuta pe roș-albaștri să-și revină, doar că jucătorii lui Petrea nu mai conving nici măcar la impresia artistică, asta ca să nu mai vorbim despre joc. Au întâlnit o echipă solidă, în fața căreia alde Moruțan, vestit pasator din vremuri moderne și „goleadorul” Tănase, un număr „9” pe care nu-l poartă decât la cabina de probă, s-au veștejit.

Grav este că băieții sunt atât de concentrați pe meseria și pe talentul lor comic, încât nici nu se mai pun de acord cine este responsabilul cu tămbălăul protestatar în materie de lovituri de la 11 metri. Că-i Tănase (care se lăsase păgubaș!), că e „avocatul” Crețu, nu mai contează. Covor verde să fie, pentru cartonașe gratuite, cumulate în suspendări…

ADVERTISEMENT

„O iubire roș-albastră… la Craiova e mereu!”

Bolborosala poeziei liderului le-a creat contracandidatelor, ne referim atât la CFR, dar și la Craiova, învingătoarea per ansamblu a acestui weekend, prilejul moral și legitim de a spera, din nou, la titlu. În loc să se distanțeze, cumva lejer, de principala urmăritoare, FCSB s-a zdrelit de una singură, într-o debusolare limpede ca expresia „somn ușor”.

Aflată mult în spatele primelor două clasate, Craiova se putea gândi mai mult la rolul de arbitru, în „combinația punctelor” care urma să decidă numele viitoarei campioane. Cu toate astea, patronul Mihai Rotaru își dorise ca jucătorii pe care îi plătește „să moară de gât cu adversarii”. Cu priviri palide și molcome, de parcă ar lucra la Gazeta Literară, nu la o echipă de fotbal, l-au ajutat chiar… adversarii, adică atât CFR (pe care juveții au bătut-o în meci direct), dar mai ales FCSB, care a murit legată de propria sa beregată, jucând prost. Pardon, nu prost, ci mai jalnic decât prevede legea unei posibile și – până de curând – probabile campioane…

ADVERTISEMENT

Stan și Bran, frișcă-n nas nu de la Colțescu, ci prin propria frână

Aminteam de fragmentele cu Stan și Bran, difuzate, pe vremuri de TVR, în singura emisiune care ne mai ținea zâmbetul pe buze, într-o epocă neagră. Din păcate, filmele complete cu acești giganți ne-au fost oferite prea rar, astfel că „regimul” ne obliga să ne procurăm, „pe sub mână”, casete video. Nu cred, totuși, că, în ziua de azi, cineva și-ar dori să păstreze în arhiva personală, un DVD cu scălămbăielile inșilor pe care, doar metaforic, i-am asemuit cu Stan și cu Bran. Hazul e una, penibilul joacă sub altă peluză.

Minerii norilor de ploaie acidă care împăiază ecranele televiziunilor îl acuză pe arbitrul Colțescu. Poate că „Petrila” e un nume care le-a străfulgerat unora frustrări renăscute din anumite invazii „nouăzeciste”, dar de la bătaia primită pe teren, în termeni sportivi, evident (deși s-a jucat aspru), până la acuzațiile aduse centralului craiovean e cale lungă. De data asta, nu Colțescu a călcat pe bec, ci Tănase, pe minge… Bine că, măcar la spartul târgului, Tănase a avut bărbăția de a recunoaște că echipa sa a avut o atitudine de plevușcă, grupată în jurul unei iluzii!

Nu Sebi Colțescu le-a zvârlit frișca-n freze lui Stan și Bran, ci propriile lor frâne le-au dărâmat șandramaua. Povestea cu greșeala de arbitraj este o iluzie față de care, nici măcar în cea din urmă clipă, comicii vestiți nu știau exact dacă e bine să plângă sau să râdă. E simplu: când ai șansa să te distanțezi de CFR la 4 puncte și urmează două meciuri directe cu principalul adversar, dar tu îți bați singur cuie în talpă, înseamnă că lucrezi la ciorna propriei tale condamnări.

În Noaptea Oscarurilor, Crețu ar fi trebuit premiat, după ce a primit un cartonaș roșu, pentru proteste la o fază în care „victima”, în speță Tănase, a recunoscut că e un tip nonșalant de împiedicat. Între comicul imemorial, gen Stan&Bran și bășcălia comercializată pe mulți bani, pe multe orgolii și pe… punctele din play-off, ireversibile, probabil, în lupta pentru titlu, e o diferență atât de „Las Fiebinți”, ca de la la Hollywood la Buftea.

ADVERTISEMENT