News

Femeia cu care episcopul Csűry István își trimitea mesaje de amor, condamnată pentru hărțuire. Nu va primi nici daune morale

Curtea de Apel Oradea a refuzat să-i acorde daune morale unui episcop, hărțuit de o femeie cu mii de mesaje, pe motiv că a contribuit la „conturarea cadrului emoțional” al inculpatei.
04.02.2022 | 14:28
Femeia cu care episcopul Csury Istvan isi trimitea mesaje de amor condamnata pentru hartuire Nu va primi nici daune morale
Episcopul Csűry István nu a primit daunele morale cerute în instanță. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel Oradea a condamnat-o în data de 17 ianuarie pe Denisa Krisztina Chilba, o femeie de 43 de ani din Oradea, la o amendă penală de 5.400 de lei, fiind găsită vinovată de hărțuirea episcopului Csűry István, după ce i-a trimis acestuia mii de mesaje online, dar și comenzi fictive de pizza sau coroane mortuare.

Judecătorii instanței de apel i-au respins însă pretențiile la daune morale ale prelatului considerându-le nejustificate. Acesta ceruse 1.001 lei, invocând că a avut „o teamă că ar putea păţi ceva rău, precum oprobriul public sau al enoriaşilor, probleme în căsnicie, ca urmare a instabilităţii şi imprevizibilităţii acţiunilor inculpatei”. Judecătorii Curții de Apel au susținut că episcopul nu nu poate justifica existența unui prejudiciu moral care să justifice acordarea unei sume de bani cu caracter reparator.

ADVERTISEMENT

„Chiar dacă acesta a avut o teamă că ar putea pății ceva rău (precum oprobiul public sau al enoriașilor, probleme în căsnicie, etc) ca urmare a instabilității și imprevizibilității acțiunilor inculpatei, ne referim în special la conținutul mesajelor expediate de inculpată, totuși este vorba de un prejudiciu (moral) eventual, care nu poate fi reparat”, se arată în motivarea instanței, magistrații susținând că una din condițiile pe care trebuie să le îndeplinească prejudiciul, pentru a se putea acorda o renumerație reparatorie, chiar și în cazul prejudiciului de natură morală, este ca acesta să fie unul actual, nicidecum eventual, precum în acest caz.

Mai mult totuși judecătorii au considerat că Csűry István poartă o parte din vină, acesta încurajând comportamentul hărțuitor al femeii. „Persoana vătămată a contribuit prin comportamentul său față de inculpată, la conturarea cadrului factual și emoțional, care a dus la șăvârșirea faptei de către inculpata C.D.K”, se arată în motivarea instanței. Judecătorii au fost de părere că simpla soluție de condamnare a inculpatei pentru infracțiunea de hărțuire este de natură să aducă părții civile satisfacția morală și totodată reabilitarea sa în ochii enoriașilor și a familiei.

ADVERTISEMENT

Cum a început toată povestea

Cazul orădencei Denisa Krisztina Chilba a ajuns în atenția publicului în anul 2019, după ce l-a acuzat pe episcopul Csűry István că ar fi sedus-o, lăsat-o însărcinată şi într-un final s-o abandoneze. Totul a început când femeia s-a prezentat la redacția ziarului local Bihoreanul, unde le-a povestit reporterilor că că tocmai fusese alungată de la sediul Episcopiei Reformate, unde voia să-l reclame pe Csűry pentru preacurvie.

Aceasta a susținut că a avut o relație amoroasă cu preotul căsătorit, el fiind cel care ar fi căutat-o la început pentru întâlniri și mărturisându-i că o iubește. Bărbatul ar fi întrerupt însă relația, iar când femeia i-a spus că e însărcinată acesta a acuzat-o că minte. Orădeanca l-a dat însă în vileag soției iar apoi şi la Episcopie, de unde a fost alungată. Femeia a oferit presei o parte din mesajele primite de la episcopul Csűry István, mesaje care au dat culoare întregului scandal. „Îngeraşa mea, ţunicam, cu ţiţi frumoşi”, „profesoara mea sexi”, „te mănânc, zmeura mea, sunt fericit lângă tine şi vreau să fii şi tu”, „mă culc cu gândul că mângăi, mai iai în gură… nu las pe tine, să te duci de lângă mine”, „mai bine dacă trimiţi poze frumoase decât discuţii nefolositoare, ţunica dulce, titi supere, gemenele mele iubi!!!”, sunt doar o parte din mesajele ajunse în spațiul public.

ADVERTISEMENT

Episcopul Csűry István a susținut încă de la început că femeia a inventat povestea de amor şi sarcina, l-a hărţuit în biserică, la slujbe, acasă, pe reţelele de socializare şi pe Whatsapp. Acesta a declarat în instanță că pe reţelele de socializare au corespondat iniţial „prin diferite imagini cu sfinţi, icoane sau citate biblice”. Apoi, femeia ar fi început să-i spună că are nevoie de ajutor, pentru că dorea să-şi închirieze o locuinţă, pentru ca în final „să-l abordeze uşor diferit, făcându-i complimente, dar şi cerându-i, parcă, confirmarea că este frumoasă”, iar “la acestea, a vrut să intre în jocul acesteia, confirmând ceea ce spunea numita”.

„Persoana vătămată a arătat faptul că în perioada ianuarie 2019-februarie 2019 a purtat mai multe discuții cu numita C.D.K. în mediul online, prin aplicația Messenger. În urma discuțiilor purtate, pe diferite teme, la sfârșitul lunii februarie 2019, i-a făcut o vizită numitei C.D.K. la adresa acesteia de domiciliu. Numita C.D.K. a încercat să se apropie mai mult de el, fapt ce l-a determinat să se retragă și să refuze orice contact personal cu aceasta, precum și să o ștergă din lista de prieteni de pe site-ul de socializare Facebook și să-i blocheze mai multe numere de telefon”, se arată în motivarea instanței.

ADVERTISEMENT

Prelatul a depus o plângere penală pe numele Denisei Chilba după ce aceasta, în perioada 16 aprilie – 2 iulie 2019, i-a trimis peste 3.000 de apeluri şi mai mult de 2.000 de SMS-uri, de pe mai multe numere de telefon.

Mai mult, și sotia episcopului, învățătoare la o școală din oraș ar fi ajuns victima Denisei, după ce aceasta ar fi urmărit-o pe stradă, ba chiar a reclamat-o la Inspectoratul Școlar că și-ar fi lovit elevii, o sesizare ce s-a dovedit a fi neîntemeiată, după cum notează publicația Bihoreanul. Tot atunci familia preotului ar fi primit o reclamație și la Agenția de Mediu pe motiv că deține prea multe animale.

„În data de 06 mai 2019, suspecta C.D.K. a formulat o sesizare la sediul Direcției de Sănătate Publică Bihor prin care le aducea acestora la cunoștință faptul că persoana vătămată C.I. deține animale și păsări de curte. Astfel, la data de 23 mai 2019 la adresa de domiciliu a persoanei vătămate C.I. s-a deplasat Direcția de Sănătate Publică a Județului Bihor care în urma controlului efectuat a constatat existența unor păsări mici de curte și a unui iepure domestic, clinic sănătoase, ținute în condiții corespunzătoare fără a se sesiza vreun miros neplăcut, astfel că s-a concluzionat că cele sesizate nu se confirmă”, se arată în documentul instanței.

Alte episoade ale acestei hărțuiri au fost mai puțin șocante: într-un caz s-a trezit cu o comandă pentru zece pizza pe care i s-a cerut să le plătească, sau cu o coroană mortuară în valoare de 700 de lei. „Coroana reprezintă durere sufletească şi am vrut să-l doară şi pe el aşa cum mă durea pe mine”, a declarat Denisa Chilba în fața procurorilor.

Ce a dus la condamnarea femeii pentru hărțuire

Condamnarea pentru hărțuire a Denisei Chilba nu a avut a avut la bază nici comanda de pizza sau cea pentru coroana funerară, și nici declarațiile episcopului care a susținut în fața judecătorilor că femeia era mereu prezentă în fața casei sale sau că îl urmărea pe stradă.

„Faptele inculpatei C.D.K., de a trimite mai multe pizza și o coroană mortuară la domiciliu persoanei vătămate, nici măcar nu pot fi încadrate în textul legal, nefiind acțiuni de urmărire sau supraveghere. De asemenea, nici fapta de a-l denunța (nefondat) pe partea civilă la DSP, sau la forurile bisericești, nu pot fi încadrate în nici una din variantele infracțiunilor de hărțuire. Chiar dacă inculpata a fost văzută în mod cu totul izolat în preajma locuinței persoanei vătămate, nu se poate omite faptul că acolo funcționează și biserica unde slujește acesta din urmă, astfel încât orice persoană poate fi prezentă”, se arată în motivarea judecătorilor.

Miile de apeluri telefonice și mesaje SMS au condus însă la condamnarea orădencei. „Începe show-ul, îţi garantez”. „Vei fi dat din preoţime afară, dacă nu ai vrut amiabil şi în linişte şi pace să rezolvi, atunci va fi show în toată regula, ruşinea te va mânca”. „Te nenorocesc, să nu cumva să blochezi telefonul, pentru binele tău îţi spun, că o să fie crimă şi de ruşinea lumii te fac”. „Rolul tău este să îţi formezi o nouă familie cu mine şi cu copilul nostru şi să intri în atribuţia părintească, să mă ajuţi la creşterea copilului”. „Vrei să te împaci cu mine pentru copil sau predau înregistrarea să le vadă o ţară întreagă? Eu m-aş împăca în locul tău, pentru binele tău”, sunt doar o parte din mesajele trimise episcopului și publicate de ziarul local Bihoreanul.

Judecătorii au ignorat relația dintre cei doi

Magistrații au arătat că atât frecvența cât și conținutul mesajelor primite de către ierarhul bisericesc sunt de natură să creeze panică într-o persoană, și că astfel fapta Denisei se încadrează la infracțiunea de hărțuire.

„Atât prin frecvență cât și prin conținutul lor au fost de natură să creeze o reală temere persoanei vătămate. De menționat că textul legal prevede două modalități prin care aceste apeluri/mesaje pot crea teamă persoanei vizate, și anume, fie prin frecvența lor, fie prin conținutul lor, or în speță sunt îndeplinite ambele modalități, apelurile/mesajele fiind de ordinul miilor și având un conținut total neadecvat”, au susținut judecătorii.

Mai mult, aceștia au precizat că nu are nici o relevanță din punct de vedere al existenței acestei infracțiuni, dacă anterior, între cei doi a existat sau nu o relație personală, de afecțiune, de natură sexuală sau de orice altă natură. „Indiferent de relațiile care au fost între cei doi, inculpata nu avea nici un drept să apeleze și să trimită mii de mesaje cu un conținut amenințător și defăimător persoanei vătămate, întrucât în acest fel nu a făcut altceva decât să-l hărțuiască”, se mai arată în motivarea instanței.

 

ADVERTISEMENT