Fotbal international

Falimentul fotbalului românesc! Campioana Ligii 1, de la anul în urne cu Drita, Flora și Shkendija

30.08.2018 | 22:40
Falimentul fotbalului romanesc Campioana Ligii 1 de la anul in urne cu Drita Flora si Shkendija

Coeficienți europeni pentru Liga 1. Un subiect care provoacă migrene. CFR Cluj – Dudelange 2-5 la general, iar dezastrul campioanei din Liga 1 este echivalent cu falimentul fotbalului românesc. Ultimii ani au adus foarte puține rezultate importante pentru echipele românești, din ce în ce mai modeste în cupele europene. Dovada cea mai clară este dată de coeficientul european al campionatului românesc. Care este într-o cădere vertiginoasă.

Pentru ediția 2019-2020 a cupelor europene, Liga 1 pornește cu al 20-lea coeficient europen. Departe de celebrul loc 15, care oferă două poziții în Liga Campionilor, dar și de locurile care oferă un program mai bun. Practic, această poziție a 20-a este prima dintre cele care obligă echipa campioană ale respectivei țări să joace încă din turul 1 preliminar al Ligii Campionilor.

Coeficienți europeni pentru Liga 1. Cifrele dezastrului!

Cipru și Israel au reușit să treacă pe 19, respectiv 18, și au o șansă să își trimită campioanele direct în turul 2, în funcție de învingătoarele din acest an din Liga Campionilor și Europa League și dacă acestea își fac loc în grupe și prin prisma locurilor din campionat. Pentru Liga 1 nu mai există nici o speranță. Formația care va lua titlul în primăvara lui 2019 va avea o vacanță aproape inexistentă.

Pentru actuala ediție a cupelor europene, România s-a clasat pe locul 17, deci CFR Cluj a avut ocazia să meargă direct în turul 2 al competiției. Unde a fost învinsă suprinzător de suedezii de la Malmo FF. Astfel, în această vară, campioana a avut suficient timp pentru a pregăti noul sezon. A jucat manșa tur cu Malmo, la Cluj, pe 24 iulie. Nu la fel de norocoasă va fi campioana din 2018-2019.

Coeficienți europeni pentru Liga 1. Prezent rușinos, viitorul sună și mai rău

Primele meciuri ale actualei ediții de Liga Campionilor s-au jucat pe 10 iulie, când încă nici nu se terminase Campionatul Mondial din Rusia! Astfel, în 2019, la începutul lunii iulie, campioana României va fi nevoită să joace în turul 1 preliminar al Ligii Campionilor. Alături de echipe din cele mai slabe campionate ale Europei, cum ar fi Kosovo, San Marino, Andorra sau Gibraltar.

Spre exemplu, în actuala ediție a Ligii Campionilor, au luat startul în turul 1 preliminar echipe ca Spartaks Jurmala, Shkendija, TNS, Valetta, Crusaders sau Drita. O umilință de care CFR Cluj a fost scutită în acest an, dar la care a contribuit din plin pentru campioana de anul viitor, cu rezultatele rușinoase din aceste preliminarii. Practic, la doar o lună și jumătate după ce va sărbători titlul, campioana României va fi în teren pentru turul 1 preliminar din Liga Campionilor.

Iar lucrurile nu merg spre bine nici pentru următoarele sezoane europene. Speranțele că România va reveni măcar între primele 17, pentru a fi sigură de prezența direct în turul 2 preliminar, sunt aproape nule. Asta pentru că Liga 1 este, de fapt, în continuă cădere. În acest moment, în clasamentul live al coeficienților, campionatul României este pe locul 29 în Europa, la mare distanță de acele poziții visate în trecut. Printre altele, Kazahstan și Azerbaijan au trecut și ele pentru România la nivel de fotbal al cluburilor. Iar în coeficientul ultimilor patru ani, incluzându-l și pe cel în curs, lucrurile merg și mai rău, cu Liga 1 pe 32 în Europa. Chiar și sub Liechtenstein!