News

Fenomen periculos! Soarele afectează Pământul, după ce a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani

17.06.2019 | 08:54
Fenomen periculos Soarele afecteaza Pamantul dupa ce a atins cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani

Activitatea solară a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, iar asta presupune o mare problemă pentru planeta noastră, spun cercetătorii de la NASA. Aceast activitate minimă redusă se produce o dată la 11 ani, deci nu este o noutate pentru oamenii de știință, însă fenomenul influențează, în mod evident, atmosfera terestră.

Activitatea Soarelui este minimă de mai bine de 16 zile

Acest lucru a fost observat de astrofizicieni foarte simplu: în mod normal, Soarele prezenta anumite pete sau ”bulbuci”, semn că activitatea este una foarte mare, însă de data aceasta furtunile magnetice nu au mai fost considerabile, astrul nostru devenind mai calm. În mod aparent, o activitate mai redusă a Soarelui ar trebui să nu ne preocupe, dar ea va produce efecte.

Astronauții care ies în explorarea spațiului pot avea probleme din cauza asta, căci deși furtunile magnetice s-au redus, ele sunt mai intense în perioada aceasta. Mai mult, și sateliții de pe orbită pot fi extrem de vulnerabili, arată rapoartele oamenilor de știință. „Soarele are o suprafață fără pete de mai bine de 16 zile – semn că activitatea solară se îndreaptă spre nivelul minim”, este mesajul celor de la Space Weather.

Aceasta este fotografia postată de NASA. Au dispărut petele de pe Soare, semnul că astrul a ajuns la cea mai scăzută activitate din ultimii 11 ani

S-ar putea repeta era glaciară din secolele XVII-XVIII?

Astronomii spun că de fiecare dată după o activitate mai latentă a astrului, urmează una plină de explozii solare, fapt pentru care ar trebui să fim bine pregătiți, mai ales că astfel de explozii pot afecta căile de comunicație de pe planetă și racordarea la curentul electric. Mai mult, dacă Soarele nu își va reintra în activitatea normală, am putea trăi un scenariu mai vechi.

Conform datelor furnizate de NASA între ani 1650 și 1710, planeta a trecut printr-o mini-eră glaciară, când ghețarii alpini s-au extins până spre zonele de câmpie. Activitatea solară depinde de câmpurile gravitaționale ale mai multor corpuri cerești, în special ale planetelor Venus, Jupiter și Pământ.