Fotbal intern

Florinel Coman, gata să se lase de fotbal! “M-a rugat să vin să-l iau de acolo!”

16.10.2018 | 11:45
Florinel Coman gata sa se lase de fotbal Ma rugat sa vin sal iau de acolo

Florinel Coman a avut un destin întortocheat. Chiar dacă norocul i-a făcut cu ochiul, tânărul brăilean s-a jucat cu focul. Deşi a ajuns unde alţi copii de vârsta sa doar visează, Florinel şi-a manifestat de mic spiritul rebel şi a fost la un pas să-şi strice cariera. L-au readus pe linia de plutire tatăl său şi Laurenţiu Calu, şeful Luceafărului Brăila.

Fără îndoială, Florinel Coman a fost cel mai bun produs „de export” al Centrului de Copii şi Juniori „Luceafărul”. Este singurul tânăr fotbalist de acolo care şi-a văzut visul cu ochii, ajungând la două echipe de top, Viitorul şi, mai ales, FCSB. Astăzi, „vedetele” centrului se numesc Dan Panait (de la Chiajna), Mădălin Calu (fiul lui Laurenţiu Calu) şi Liviu Gheorghe (fost la Dinamo şi reîntors la Brăila), dar sunt departe de anvergura lui Florinel. Totuşi, e de lăudat faptul că, pe malul stâng al Dunării albastre, cresc dragoni, încă ascunşi în mreaja de vise a unui fotbal apus, la nivel de seniori. Vechea Dacia Unirea Brăila, care juca pe vremuri finala Cupei României, se zbate departe de lumina ligilor superioare, cu un luptător curajos la timonă, ex-dinamovistul Florentin Petre.

Florinel Coman a vrut să se lase de fotbal. Aproape să fie trimis în Anglia, a ajuns la Viitorul

Florinel Coman a făcut primul pas decisiv în 2014, când a semnat cu Viitorul. „Regele” pusese ochii pe el şi asta i-a influenţat, decisiv, destinul. Coman tocmai fusese desemnat golgheterul şi cel mai bun jucător la „Talent Cup”, o competiţie la care Hagi a invitat să joace, alături de formaţia sa, echipele de juniori ale altor cluburi din ţară. „Când m-a sunat Hagi, mi s-au tăiat picioarele”, ne-a mărturisit Laurenţiu Calu. Cu toate acestea, dacă tatăl lui Florinel, Adrian Coman, visa să-şi trimită băiatul la Academia de la Ovidiu, Calu, un vechi prieten de familie, se gândise să-l urce pe copil în avion, cu destinaţia Anglia. Găsise acolo o altă academie, pe care o credea potrivită. Totuşi, Laurenţiu Calu nu s-a împotrivit. Ba din contră. „Toată lumea vrea să meargă la Hagi, pentru că la Viitorul te simţi fotbalist. De la echipamente, camere, hotel, există toate condiţiile, ca la un club profesionist din străinătate”, ne-a explicat domnia sa.

Florinel Coman a vrut să se lase de fotbal şi să fugă de la Gheorghe Hagi
Florinel Coman a vrut să se lase de fotbal şi să fugă de la Gheorghe Hagi

Calu: „M-a rugat să vin să-l iau de la Ovidiu!”

Vremea a trecut, dar, în ciuda unor reuşite de senzaţie, cum au fost golurile cu Dinamo şi cu Craiova, Coman părea să nu se regăsească în trupa lui Hagi. Momentul de cotitură a fost la un pas să se producă în toamna lui 2016. „Mi-a dat telefon şi mi-a spus că vrea să plece de la Hagi şi chiar să se lase de fotbal. M-a rugat să vin şi să-l iau de la Ovidiu”, ne-a declarat, în exclusivitate, Laurenţiu Calu. Tatăl lui Florinel, Adrian Coman (n.a. – despre care Calu glumeşte, spunând că „umblă cu bascula”) îşi aminteşte: „Laurenţiu mi-a spus că Florinel nu mai joacă şi că îi găseşte el o echipă, dar nu s-a materializat nimic. Înainte să plece la Viitorul, i-am spus lui Florinel: Dacă te vrea Hagi, dă-i drumul, că nu se ştie niciodată ce oportunităţi mai apar…”.

Să revenim. La ora respectivă, Coman a fost aproape să dea cu piciorul carierei de fotbalist. S-a întors acasă pentru o scurtă perioadă şi atunci a fost ultima oară când a trecut pe la clubul Luceafărul. Apropiaţii l-au liniştit şi capriciosul atacant a revenit asupra deciziei.

28.000 de lei de la FCSB pentru Luceafărul

În august 2017, Florinel Coman a semnat cu FCSB, călcându-le pe urme foştilor săi colegi Romario Benzar şi Dragoş Nedelcu. Gigi Becali a plătit 2.500.000 de euro pentru fotbalistul în vârstă de 19 ani, dar ulterior, după ce a recuperat și procentele lăsate inițial „nașului” dintr-un eventual transfer viitor, a ajuns să dea 3 milioane de euro! A achitat toată suma într-o singură tranşă. Doar 28.000 de lei (nici 6.000 de euro!) au ajuns la Luceafărul, clubul la care s-a format Florinel. Și așa, puțini, au fost o mană cerească pentru micuţul centru de copii şi juniori din provincie… 

„Nu mi-am pierdut niciodată încrederea în Florinel Coman. Am strategia mea, le mai dau câte o palmă la TV. Se mai uită familia, să mai tragă un semnal de alarmă, să muncească mai mult”

Gigi Becali

1 titlu de campion al României are în palmares Florinel Coman, în 2017, cu Viitorul