News

Foamea îi sperie pe românii care pleacă în Germania mai mult decât COVID-19: „Mi-e mai mare frică de sărăcie, decât de coronavirus”

11.04.2020 | 22:54
Foamea ii sperie pe romanii care pleaca in Germania mai mult decat COVID19 Mie mai mare frica de saracie decat de coronavirus
ADVERTISEMENT

Mii de oameni pleacă în fiecare zi spre Germania, la sparanghel, cu toate că Europa e lovită de pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, oamenii recunosc că foamea îi sperie mai mult decât COVID-19.

Muncitorii români pleacă în Germania de foame

Aeroporturile din Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași sunt în această perioadă deschise doar pentru a trimite zeci de avioane cu muncitori „sezonieri” la muncă agricolă în Germania.

ADVERTISEMENT

Oamenii recunosc că preferă să își riște sănătatea, în plină pandemie de coronavirus, decât să „moară de foame”. Un tânăr din Suceava urmează să urce într-un avion care-l va duce la sparanghel, în Germania. Nu cunoaște detalii, habar nu are unde va lucra, important e că va pune deoparte câteva mii de euro.

„Aici la noi e greu, nu avem unde să muncim. Mai mare frică mi-e de sărăcie decât de coronavirus”, a explicat bărbatul pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT

Un alt tânăr din Brașov, profesor de chitară, așteaptă fiecare primăvară pentru a merge la muncă pe câmpurile nemțești.

„Merg să muncesc în agricultură la cules de sparanghel. În rest sunt profesor de chitară aici în ţară şi astea două luni îmi oferă cumva un capital de investiţie, să îmi mai cumpăr un echipament. E grea munca acolo? E grea, dar te obişnuieşti. Cu cât trec anii mai mult, devine cumva o natură secundară.

ADVERTISEMENT

Munca câmpului este echivalentă cu orice tip de muncă. Este foarte mult de muncă, este o muncă murdară, dar la finalul sezonului a meritat”, a povestit tânărul, conform stiripesurse.ro.

După o zi în care oamenii s-au călcat în picioare în parcarea Aeroportului Cluj-Napoca, lucrurile au revenit la normal conform directorului David Ciceo: „Începând cu 13 aprilie toate zborurile trebuie să fie eşalonate la patru ore. S-au stabilit obligaţii pentru firmele care transporta.

ADVERTISEMENT

Conform ordinului emis de ministrul Lucian Bode, ei pot să vină cu aproximativ trei sau patru ore înainte, nu mai devreme. De asemenea, firmele de recrutare sunt obligate să ia legătura cu aeroportul Cluj. Au fost câteva situaţii dramatice, unii au fost aduşi dimineaţă şi aveau zbor abia a doua zi, au dormit în aeroport”.

ADVERTISEMENT
Tags: