Evenimentul zilei

Fost diplomat în Rusia și Ucraina: România nu va fi afectată în mod direct de război, dar vor fi consecințe

Dorin Popescu, fost diplomat român în Ucraina și Rusia și expert în Marea Neagră, este de părere că apartenența la NATO este cea mai bună garanție pentru securitatea țării noastre.
24.02.2022 | 16:02
Fost diplomat in Rusia si Ucraina Romania nu va fi afectata in mod direct de razboi dar vor fi consecinte
Analizstul Dorin Popescu este de părere că România nu va fi afectată direct de luptele din Ucraina. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dorin Popescu, expert în situația din Marea Neagră și fost diplomat în Ucraina și Rusia a făcut o analiză a războiului dintre cele două țări și a impactului pe care acesta îl va avea asupra României.

Analistul, care este, de asemenea, și fondator al Asociației Casa Mării Negre, este de părere că România nu va fi afectată în mod direct de evenimentele din Ucraina. Cu toate acestea, el atrage atenția asupra faptului că vor fi unele efecte secundare pe care le-am putea resimți, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

“Războiul din Ucraina, provocat de ambiţiile imperialiste ale establishmentului rusesc, este în plină derulare. În pofida greutăţilor, suferinţelor şi tragediilor poporului ucrainean, precum şi ale populaţiei Ucrainei în ansamblul său, victimă directă a acestor ambiţii, nu sunt semnale potrivit cărora România şi cetăţenii români vor fi afectaţi direct de războiul din est”, explică Popescu.

În ceea ce privește efectele secundare, acestea se vor face simțite gradual și este recomandat ca România să fie pregătite pentru acestea.

ADVERTISEMENT

“Vor fi efecte indirecte în cascadă, pentru care autorităţile şi populaţia trebuie să fie pregătite – valuri de refugiaţi, criză umanitară în imediata vecinătate, episoade tensionate la frontieră, posibile incidente aeriene, terestre sau navale”, mai adaugă analistul.

În acest context, Dorin Popescu este de părere că este nevoie de “calm şi echilibru, de raţiune, de măsuri de protecţie şi de sprijin punctuale şi adecvate, pe toate palierele” pentru a face față situației.

ADVERTISEMENT

NATO, garanția pentru securitatea României

Deși războiul dintre Rusia și Ucraina se desfășoară în apropierea granițelor României, nu există motive de îngrijorare. Analistul subliniază că faptul că suntem membri NATO ne asigură securitatea de care avem nevoie în acest moment.

 “Avem toate motivele să fim siguri că protecţia de securitate, garantată de aliaţii NATO, protecţie pe care am cerut-o întotdeauna, în diferite modalităţi istorice din Europa, din Vest, în întreaga noastră istorie şi în mod particular în ultimele decenii, va funcţiona fără fisuri în ceea ce priveşte interesele României”, mai adaugă analistul.

ADVERTISEMENT

Dorin Popescu mai este de părere că securitatea de care avem parte în acest context politic și militar complicat este o urmare a politici pro-occidentale duse de țara noastră.

“În domeniul securităţii României, culegem acum, în vremuri de criză, roadele unei politici credibile, predictibile, ferme, constante pro-europene şi euro-atlantice, politică exprimată în mod coerent şi ireversibil în aceste trei decenii”, subliniază Popescu.

Dată fiind poziția în care se află țara noastră, crede Dorin Popescu, suntem într-o poziție în care România poate sprijini Ucraina în această criză.

“Totodată suntem în măsură să acordăm Ucrainei şi populaţiei ei, în calitate de ţară membră UE şi NATO, în calitate de ţară vecină şi parteneră, întregul sprijin necesar în aceste condiţii tragic care testează statalitatea Ucrainei”, concluzionează analistul.

ADVERTISEMENT