News

Fostul premier Nicolae Văcăroiu a ajuns la tribunal. Ultima dată președinte al Curții de Conturi, demnitarul se judecă acum cu statul

Nicolae Văcăroiu a ocupat poziții cheie în conducerea țării timp de peste 25 de ani. El a ieșit la pensie în 2017, când și-a încheiat mandatul la Curtea de Conturi. Astăzi, fostul premier își cere drepturile în instanță.
06.04.2022 | 11:30
Fostul premier Nicolae Vacaroiu a ajuns la tribunal Ultima data presedinte al Curtii de Conturi demnitarul se judeca acum cu statul
Fost premier și președinte interimar al României, Nicolae Văcăroiu a ieșit la pensie după ce a condus Curtea de Conturi
ADVERTISEMENT

Nicolae Văcăroiu a fost unul dintre politicienii de cursă lungă ai României, ocupând cele mai înalte funcții ale statului român. Ultima postură oficială a lui Văcăroiu a fost cea de președinte al Curții de Conturi, după ieșirea la pensie demnitarul cerându-și drepturile în instanță. La începutul carierei politice, Văcăroiu a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, între 1990 și 1992, prim-ministru, între 1992 și 1996, și senator, bifând trei mandate de parlamentar din 1996 până în 2008.

Nicolae Văcăroiu a fost președinte interimar al României timp de o lună

Pe 20 aprilie 2007, când Parlamentul României l-a suspendat din funcție pe președintele de atunci al țării, Traian Băsescu, Văcăroiu a devenit președinte interimar, în calitatea sa de președinte al Senatului, adică al doilea om din stat. Văcăroiu s-a autosuspendat atunci din PSD, deoarece președintele țării nu are voie să fie membru al unui partid politic.

ADVERTISEMENT

Atribuțiile sale de președinte interimar s-au încheiat după doar o lună, pe 23 mai 2007.  În octombrie 2008, după ce și-a dus până la capăt al treilea mandat de parlamentar, Nicolae Văcăroiu a fost numit președinte al Curții de Conturi, funcție pe care a ocupat-o până în 2017, când a ieșit la pensie.

În 2016, Nicolae Văcăroiu a dezvăluit într-un interviu despre banii care se scurgeau de la bugetele publice, furați sau deturnați de angajații statului. El s-a referit la faptul că, în 2014, guvernul Victor Ponta a luat 2 miliarde de lei de la investiții pentru a-i împărți arbitrar autorităților locale.

ADVERTISEMENT

”E îngrijorător faptul că aceste 2 miliarde s-au dus la creșterea rezervei Guvernului și au plecat către primării. S-au dus deci către alte destinații, deci au majorat fondul de rezervă. Ceea ce mă îngrijorează că restul de valoare de investiții prevăzute în buget, dați afară din 26 de miliarde, 3 sau 6 și rămân 20 de miliarde, banii ăia trebuiau utilizați cu maximă eficiență”, a declarat Nicolae Văcăroiu la Europa FM.

Nicolae Văcăroiu avea 73 de ani când s-a retras de la Curtea de Conturi

Văcăroiu a menționat și ministerul care, în acea perioadă, era condus de Liviu Dragnea: ”De la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-au efectuat plăți în sumă de 910 mii lei pentru finanțarea unor obiective de investiții prin PNDL, amplasate pe terenuri aflate în litigiu, fapt pentru care respectivele obiective de investiții nu s-au mai realizat, întrucât beneficiarii nu aveau toate aprobările/avizele necesare”.

ADVERTISEMENT

„Ce să mai spui? Nu-mi vine în gând decât o replică a unui procuror DNA pe care l-am întrebat odată cum reacționează oamenii politici odată ajunși în birourile lor. „Unii se bucură la gândul că i-am prins doar cu atât”, mai dezvăluia Văcăroiu, care era președintele organismului de stat ce are rolul de a controla folosirea resurselor financiare ale statului și ale sectorului public.

În 2017, când s-a pensionat de la Curtea de Conturi, Nicolae Văcăroiu avea 73 de ani. El a completat atunci ultima sa declarație de avere, din care reiese că a încasat un salariu anual de 166.356 de lei, adică 13.683 de lei pe lună, ca președinte al Curții de Conturi. Veniturile îi erau completate de o pensie anuală de 62.066 lei, adică 5.172 lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Nicolae Văcăroiu a cerut recalcularea pensiei

De atunci, pensiile au mai fost indexate, dar Văcăroiu nu a fost mulțumit de cunatumul celei pe care el o încasează. Pe 17 mai 2021, Nicolae Văcăroiu, alături de alți foști colegi de la Curtea de Conturi, a dat în judecată Casa de Pensii a Municipiului București, obiectul dosarului fiind „contestație decizie de pensionare”. Procesul de la Tribunalul București, conform FANATIK, a avut două termene amânate, pentru administrarea probelor, pe 7 septembrie și pe 19 octombrie.

Pe 2 noiembrie 2021, Tribunalul a respins ca neîntemeiată acțiunea lui Nicolae Văcăroiu și a celorlalte persoane din dosar care au avut calitatea de „reclamant”. Nemulțumit de decizie, Nicolae Văcăroiu a făcut apel, potrivit FANATIK, pe 18 ianuarie 2022. La Tribunalul București s-a înregistrat un nou dosar, al cărui obiect este “recalculare pensie”, înregistrat la „Secția a VIII-a Conflicte și Asigurări sociale”, Nicolae Văcăroiu figurând ca „reclamant”.

Calitatea de „pârât” o au Casa Teritorială de Pensii a Municipiului București, Casa Județeană de Pensii Ilfov și Curtea de Conturi a României, adică ultimul angajator al lui Nicolae Văcăroiu, instituție căreia i-a fost președinte timp de nouă ani. Pe 5 aprilie, cauza a fost amânată, noul termen fiind stabilit pentru 3 mai 2022.

ADVERTISEMENT