News

FOTO. Olaru şi-a lansat cartea care ZGUDUIE sportul: “Totul e REAL”

Fosta gimnastă Maria Olaru şi-a lansat cartea autobiografică "Preţul aurului. Sinceritate incomodă". Cartea a stîrnit multe controverse înainte de lansare, antrenorii lotului naţional,...
04.06.2016 | 17:58
FOTO Olaru sia lansat cartea care ZGUDUIE sportul Totul e REAL

Fosta gimnastă Maria Olaru şi-a lansat cartea autobiografică “Preţul aurului. Sinceritate incomodă”. Cartea a stîrnit multe controverse înainte de lansare, antrenorii lotului naţional, Octavian Bellu şi Mariana Bitang fiind acuzaţi că i-au aplicat şi corecţii fizice în timpul antrenamentelor.

Sîmbătă, 4 iunie, la Romexpo, Maria Olaru şi-a lansat cartea chiar în ziua în care a împlinit 34 de ani. Controversele din ultima săptămînă au atras şi mai mult atenţia asupra acestei cărţi, care s-a vîndut ca pîinea caldă după lansare. Mai multe personalităţi importante din sportul românesc au participat la lansare printre care se numără Cristian Ţopescu sau Helmuth Duckadam.

CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINILE DE LA LANSARE 

“Să răsfoiţi cu raţiune această carte, sînt un om de bună credinţă”

Sute de persoane au participat la lansarea cărţii “Preţul aurului. Sinceritate incomodă”. Fosta gimnastă a vorbit despre controversatul volum şi le-a răspuns contestatarilor care o acuzau că a lansat cartea la mai bine de un deceniu de cînd s-a retras din activitate.

“Sper să răsfoiţi cu raţiune această carte, sînt un om de bună credinţă şi de aceea spun <aşa să-mi ajute Dumnezeu!>” dacă îmi vor fi puse la îndoială cele scrise de mine, cele trăite de mine. Tot ceea ce a apărut, a fost trăit de mine şi e adevărat. Sînt sentimente, sînt emoţii, scrise la cald, pentru că acele jurnale ale mele sînt scrise atunci, la cald.

Dacă vă întrebaţi de ce acum eu o să vă spun de ce nu acum: pentru că probabil dacă aş fi lansat această carte la 19 ani, în primul rînd nu mă simţeam capabilă să fac acest lucru, chiar dacă această vocaţie sau veleitate o am încă de cînd eram mică. Am simţul penibilului şi al ridicolului şi nu cred că aş fi fost în stare să pun în pagină ceea ce am scris.

De aceea cred că este o întrebare banală de ce nu am făcut-o atunci şi probabil că dacă aş fi făcut-o atunci, cu siguranţă ar fi scris-o altcineva şi, la fel, poate aş fi fost contestată la vremea respectivă”, a declarat Maria Olaru la lansare.

CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINILE DE LA LANSARE 

Fosta gimnastă a evitat să vorbească despre conflictul cu antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang, pe care i-a acuzat într-un pasaj că au avut o atitudine jignitoare faţă de fete şi chiar le-ar fi lovit:

“Lotul era ca un malaxor sau ca o moară care macină continuu. Miercuri, pe 19 ianuarie 1994, eram încă la lot. Am plecat la sală. M‑am încălzit: am început cu bîrna, am mers destul de binişor. La sol, nu prea. A ţipat d‑l Forminte la mine. 

La început de sol m‑a întrebat dacă am vreo problemă, i‑am zis călcîiul şi pulpa, a zis că îmi trece. Deşi mă dor mai multe, nu am la cine să spun: mă doare capul cîteodată, călcîiele şi pulpele. La paralele am mers prost, a ţipat iar la mine Forminte, însă nu am ce să fac, asta e viaţa. La forţă mi‑a venit să plîng, dar nu am plîns. Mi‑a tras o palmă d‑l Bellu şi a început să mă doară maxilarul”, scrie Maria Olaru.

CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINILE DE LA LANSARE 

Nici Mariana Bitang nu a fost uitată de Maria Olaru: “Avea doamna Mariana un umor cu totul special, o gingăşie absolut originală şi o preţuire nemaiîntâlnită, cred, pentru noi – lalelele sale dragi. Pentru încurajare şi cuvenita educaţie, ne alinta cu adjective duios‑materne, precum «frumoaselor», «deşteptele mele dragi», «prinţeselor». Doar că nu ştiu ce alchimie a sălii le metamorfoza. La singular, obişnuitele complimente apreciative precum «deşteaptă», «talentată», «graţioasă» ajungeau, după acelaşi mecanism fantastic al sălii, descins parcă din Twin Peaks, să‑mi sune ca «dobitoacă», «tîmpită», «idioată», «indolentă», «proastă».”, se arată în carte.

Sute de cărţi vîndute în prima oră

Sute de oameni s-au înghesuit la standul editurii “Vremea” să cumpere cartea Mariei Olaru. Fosta gimnastă a stat două ore la autografe, timp în care a semnat sute de cărţi de la fanii care au făcut o coadă de mai bine de 10 metri în spatele standului.

CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINILE DE LA LANSARE 

Gimnasta a primit o mulţime de buchete de flori de la admiratori, care au felicitat-o atît cu ocazia lansării cărţii, cît şi cu ocazia zilei de naştere:

“Am cumpărat această carte pentru că vreau să văd ce muncă stă în spatele scenei. La televizor vedem doar fetele şi medaliile. Eu aş vrea să ştiu ce înseamnă această muncă. Am auzit şi despre scandal din presă, dar poate că sînt cîteva rînduri scoase din context. Nu ştiu, aştept să o citesc. Aş fi luat-o şi dacă ar fi fost scrisă de altă gimnastă”, a spus o cititoare.

“Am cunoscut-o pe Maria la nunta Simonei Amînar şi e una dintre fetele noastre de aur. Cred că este o incursiune în viaţa unei fetiţe care a ajuns la marea performanţă. Ceea ce trebuie să ştim e că vedetele nu se nasc peste noapte şi în spate e multă muncă şi multe sacrificii. Nu sînt la curent cu aceste controverse care îi privesc pe domnul Bellu şi doamna Bitang. Am luat cartea pentru că vreau să văd ce muncă e în spatele marii performanţe”, a spus o fană a Mariei Olaru care aştepta la rînd o semnătură.