Sport

Franța revine la București după 10 ani de la inaugurarea Arenei Naționale. Doar doi „cocoși” au jucat și atunci

Franța va juca împotriva Elveției în optimi la EURO 2020 pe Național Arena la zece ani distanță de la inaugurarea stadionului. De la meciul cu România din 2011, doar doi francezi se mai află în lotul lui Deschamps
24.06.2021 | 23:47
Franta revine la Bucuresti dupa 10 ani de la inaugurarea Arenei Nationale Doar doi cocosi au jucat si atunci
Franța revine la București după 10 ani de la inaugurarea Arenei Naționale. Doar doi „cocoși” au jucat și atunci (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Franța a câștigat grupa F de la EURO 2020 în ciuda egalului cu Portugalia, scor 2-2, și naționala „Cocoșului Galic” vine la București pentru optimile de finală ale Campionatului European.

Naționala lui Didier Deschamps s-a calificat alături de Germania și Portugalia, iar FANATIK a prezentat programul tuturor meciurilor din fazele eliminatorii ale turneului final.

ADVERTISEMENT

Karim Benzema și Hugo Lloris se întorc pe Național Arena după zece ani

Naționala Franței a inaugurat stadionul Național pe data de 6 septembrie 2011, în fața a peste 55.000 de spectatori, în meciul din preliminariile Campionatului European, când pe banca tricolorilor se afla Victor Pițurcă. Francezii au avut atunci parte de un gazon execrabil, ceea ce i-a împiedicat să își facă jocul obișnuit, iar imaginile cu brazdele care săreau din teren au făcut înconjurul lumii.

Cum au arătat cele două echipe la meciul de inaugare a Arenei Naționale

Echipe: România: Tătărușanu – Luchin, Chiricheș, Goian, Raț – Lazăr, Bourceanu, Cociș – Nicoliță, Marica, Tănase. Antrenor: Victor Pițurcă
Franța: Lloris – Sagna, Rami, Abidal, Evra – Martin, M’Vila, Cabaye – Valbuena, Benzema, Ribery. Antrenor: Laurent Blanc

Karim Benzema a revenit în naționala Franței după o pauză de șase ani și se află într-o formă excelentă înainte de meciul cu Elveția. Atacantul lui Real Madrid are două goluri marcate în primele trei partide la EURO 2020. De cealaltă parte, Hugo Lloris a ajuns la 34 de ani și are 128 de selecții în naționala „cocoșului galic”.

ADVERTISEMENT

Cum a explicat România gazonul dezastruos de pe Național Arena

Primarul de atunci al Capitalei, Sorin Oprescu, nu și-a asumat rușinea de pe Național Arena și a pasat responsabilitatea cu privire la gazon: „Asta e viața, acceptabil față de ce mă așteptam să fie, de nu mai știam în ce parte s-o iau. Să dau ordin la firul ierbii să crească nu pot nici eu”în timp ce Ciprian Tătărușanu a fost cel mai sincer: „Ştiam deja de la antrenament că e dezastru total!”.

Gazonul de pe National Arena a cedat la inaugurare inca de la primele dueluri mai incinse. Sursa foto: sportpictures.eu
Gazonul de pe National Arena a cedat la inaugurare inca de la primele dueluri mai incinse. Sursa foto: sportpictures.eu

Selecționerul Laurent Blanc a acuzat în termeni duri gazonul de pe Național Arena, care a fost un adversar în plus pentru campioana mondială: „Terenul prost a fost în avantajul României, deoarece s-a apărat mai mult”, teorie pe care a avansat-o și Ladislau Boloni.

ADVERTISEMENT

Jucătorii francezi au criticat și ei gazonul impracticabil de pe Național Arena, după ce acesta s-a rupt în prima jumătate de oră. Mathieu Valbuena a declarat după meci că „e dificil să joci dintr-o atingere pe un astfel de teren”, în timp ce portarul Hugo Lloris a concluzionat: „suprafața de joc a fost execrabilă, în ciuda stadionului magnific”. Yann M’vila a spus și el lucrurilor pe nume: Gazonul a fost catastrofal şi a fost greu să ne găsim pe teren. Am suferit”. 

Presa franceză a tratat și ea acest subiect, jurnaliștii fiind șocați de contrastul între frumusețea stadionului și starea proastă a gazonului: Arena Naţională e un paradox. Cum poate un stadion de asemenea importanţă să aibă un gazon ca ăsta? Sigur, cîmpul de cartofi pe care a evoluat naţionala Franţei nu poate explica în totalitate jocul oaspeţilor”, a scris L’Equipe.

ADVERTISEMENT

Când se joacă meciul de la București dintre Franța și Elveția

Mbappe și compania vor veni la București pentru meciul din optimi cu Elveția pe data de 28 iunie. Partida va avea loc pe Arena Națională, de la ora 22:00. Acesta va fi ultimul meci de la Campionatul European care se va juca în România, după partidele Ucraina – Macedonia de Nord, Austria – Macedonia de Nord și Austria – Ucraina.

Elveția s-a calificat în optimi la EURO 2020 de pe locul al treilea, dintr-o grupă din care au mai făcut parte revelația Italia (9 puncte), Țara Galilor (4 puncte) și Turcia (o puncte). Elvețienii sunt antrenați de Vladimir Petkovic, iar principalele speranțe pentru meciul cu Franța se leagă de Granit Xhaka și de atacanții Sefarovic și Xherdan Shaqiri.

Franța și Elveția au fost adversarele României la ultimul Campionat European din 2016. Atunci Franța a încheiat la egalitate 0-0 cu Elveția, în timp ce „tricolorii” au pierdut cu 2-1 cu Franța, iar cu Elveția au remizat scor 1-1. Dacă la meciul din urmă cu zece ani francezii au avut parte de un gazon foarte prost, de această dată băieții lui Didier Deschamps vor avea partea de un teren „biliard”, ceea ce va fi un avantaj important deoarece francezii au jucători mult mai tehnici decât elvețienii.

  • 10 ani au trecut de la meciul de inaugurare a Național Arena la meciul dintre România-Franța.
  • 28 iunie 2021 e data meciului dintre Franța și Elveția din optimile EURO 2020
  • 0-0 a fost scorul între Elveția și Franța la EURO 2016

  • (P) Cotă SUPERBET pentru Franța – Elveția: 3,00 este cota pentru „1 solist și peste 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT