News

ANM, avertizare meteo de cod roșu și cod portocaliu de vreme rea. Zonele afectate de furtuni. Update

Autoritățile din București au emis o avertizare de tip RO-Alert pentru locuitorii din București, din cauza furtunii. Oamenii sunt sfătuiți să se adăpostească timp de o oră.
23.08.2022 | 21:37
ANM avertizare meteo de cod rosu si cod portocaliu de vreme rea Zonele afectate de furtuni Update
Furtună puternică. A fost emis mesaj RO-Alert!
ADVERTISEMENT
23-08-2022
20:01

ANM a emis cod roșu de vreme rea pentru două județe

Meteorologii au emis cod roșu de furtuni pentru două județe din România, în intervalul 22:55 – 00:00.

Se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 40..50 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină în județul Buzău, în localitățile Nehoiu, Pătârlagele, Calvini, Chiojdu, Siriu, Cătina, Colți, și în județul Prahova, în localitățile Vălenii de Munte, Urlați, Boldești-Scăeni, Măneciu, Valea Călugărească, Bucov, Plopeni, Slănic, Blejoi, Vărbilău, Izvoarele, Gura Vitioarei, Drajna, Cerașu, Iordăcheanu, Păulești, Starchiojd, Lipănești, Podenii Noi, Măgurele, Posești, Vâlcănești, Teișani, Cocorăștii Mislii, Dumbrăvești, Bălțești, Gornet, Șoimari, Predeal-Sărari, Apostolache, Păcureți, Plopu, Bătrâni, Cărbunești, Surani, Ariceștii Zeletin.

23-08-2022
19:24

A fost emisă o nouă alertă de cod portocaliu

Administrația Națională de Meteorologie anunță că, în intervalul 22:25 – 23.30, furtunile puternice vor lovi mai multe zone din două județte.

În localitățile din județul Bacău: Bacău, Buhuși, Balcani, Mărgineni, Blăgești, Pârjol, Berești-Tazlău, Gârleni, Luizi-Călugăra, Nicolae Bălcescu, Buhoci, Filipești, Horgești, Sănduleni, Letea Veche, Pâncești, Parincea, Săucești, Măgura, Racova, Ungureni, Gioseni, Plopana, Hemeiuș, Scorțeni, Negri, Traian, Strugari, Lipova, Prăjești, Filipeni, Tamași, Odobești, Colonești, Berești-Bistrița, Dămienești, Roșiori, Secuieni, Izvoru Berheciului, Itești, Sărata, precum și în cele din județul Neamț: Roznov, Borlești, Piatra Șoimului, Săvinești, Dumbrava Roșie, Zănești, Podoleni, Rediu, Ion Creangă, Români, Icușești, Cândești, Mărgineni, Bahna, Secuieni, Costișa, Tazlău, Oniceni, Valea Ursului, Moldoveni; – se vor semnala averse torențiale ce vor cumula peste 35 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină.

Potrivit mesajului, oamenii sunt sfătuiți să rămână în case până la ora 22:30, când va fi sigur de ieșit din nou pe stradă.

Avertizare RO-Alert în București

”Alertă Extremă / Avertizare meteo-intensificări ale vântului, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii și mari, averse torențiale care vor cumula local 25L/mp. Perioada de manifestare 21:35-22:30.

ADVERTISEMENT

Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție”, a fost scris în mesajul primit de bucureșteni. Același mesaj este tradus și în engleză, pentru turiști.

ANM anunțase astăzi că jumătate de țară se află sub cod galben de vreme rea, în timp ce mai multe județe din sud sunt sub cod portocaliu. Cu toate acestea, vremea s-a schimbat radical în ultimele ore și au fost emise avertizări RO-Alert chiar și în Cluj-Napoca sau București, în zone unde nu erau așteptate furtuni puternice.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării.

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp”, transmiteau cei de la ANM avertismentul valabil până în 24 august.

ADVERTISEMENT

Totodată, în mai multe zone din țară a fost emis cod portocaliu: ”În nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul Banatului, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale.

În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 60…80 l/mp”.

ADVERTISEMENT

După mai multe săptămâni de furtună, România este lovită în această perioadă de furtuni, semn că toamna e tot mai aproape. Cu toate acestea, meteorologii au anunțat că românii nu vor scăpa degrabă de caniculă, cel puțin nu până spre finele lunii august.

ADVERTISEMENT
Tags: