News

Gara monument a României, lăsată în paragină: “E prăduială. Mariupol e parfum pe lângă ce-i aici”

Gara monument a României a fost lăsată în paragină de autorități. Este vorba despre Gara Ițcani, care se află în Suceava și este închisă de un deceniu.
04.06.2022 | 16:48
Gara monument a Romaniei lasata in paragina E praduiala Mariupol e parfum pe langa cei aici
Gara din Ițcani a ajuns într-o stare deplorabilă. Sursa foto: Colaj Fanatik / News Bucovina
ADVERTISEMENT

Gara Ițcani, monument al României, a fost lăsată în paragină, la un deceniu de când s-au alocat două milioane de euro pentru a o restaura.

Gara monument a României, lăsată în paragină. Cum arată acum

Jurnaliştii de la News Bucovina au realizat un reportaj video la faţa locului şi au surprins un peisaj dezolant. În zonă nu se află niciun călător. Doi angajați CFR au fotografiat un fazan mort, proptit într-un stâlp în urma impactului cu o locomotivă.

ADVERTISEMENT

Sala de așteptare reprezintă o baracă cu patru scaune rupte. Cei care vor să intre în ea o pot face doar dacă se împing în ușă.

Din 2012 până în 2015, responsabilii au dat vina pe faptul că nu au primit autorizație de la Primăria Suceava din cauza documentației incomplete, pentru că certificatul de atestare se află la Cernăuți.

ADVERTISEMENT

În 2016 s-a anunțat că lucrările deja fuseseră contracarate și că acestea vor începe după ce se va emite autorizația de construire. Ulterior, lucrările au început, dar în prezent sunt oprite. Clădirea arată acum mai rău decât atunci când au început lucrările.

“De 10 ani e prăduială. Oameni buni, Mariupol este parfum pe lângă ce e aici. Gara asta este închisă de 10 ani de zile. Aici s-au alocat 2 milioane de euro, dacă puteți crede. (…)

ADVERTISEMENT

Pe vremuri, Gara Ițcani era simbolul Sucevei. Acum e simbolul incompetenței, simbolul degradării.”, se arată în clipul video postat de News Bucovina.

Ce s-a întâmplat cu Gara Iţcani din Suceava

În 2015, Gheorghe Flutur, care era senator la vremea respectivă, i-a atras atenția ministrului Transporturilor asupra stării deplorabile în care se află Gara Ițcani.

ADVERTISEMENT

Acesta a insistat asupra necesității restaurării clădirii monument prin lucrări ample de reparații și consolidare atât la exteriorul, cât și la interiorul gării, potrivit sursei citate.

Gheorghe Flutur spunea atunci că starea Gării Ițcani este “consecința neglijenței, indiferenței și neputinței” celor care erau obligați să o întrețină. Soluția ar fi fost realizarea investițiilor în infrastructura cădirii, în baza unui proiect coerent de refacere.

Gara Ițcani a fost construită în 1876, în perioada administraţiei austriece în Bucovina. Atunci era situată la granița austro-română, fiind o construcție cu două niveluri. A fost realizată după modelul unor gări din centrul Europei.

De altfel, clădirea Gării Ițcani este monument de arhitectură. Este înscrisă și în Lista monumentelor istorice sub numele Gara Suceava Nord-Iţcani.

ADVERTISEMENT
Tags: