News

Gazoductul Yamal, blocat. Rusia a oprit gazele care ajungeau în vestul Europei prin această conductă

Compania care monitorizează fluxul de gaze pe gazoductul Yamal-Europa a anunțat că livrările de gaze au fost sistate, după cum arată datele de la granița Poloniei și Germaniei.
15.03.2022 | 12:44
Gazoductul Yamal blocat Rusia a oprit gazele care ajungeau in vestul Europei prin aceasta conducta
ADVERTISEMENT

 

Gazul provenit din Rusia reprezintă un subiect sensibil pentru cancelariile europene, economiile multor state depinzând, într-o mică sau mai mare măsură, de această resursă. Datele oficiale indică faptul că unul dintre gazoductele care alimentează vestul continentului a fost oprit.

Gazoductul Yamal-Europa nu mai transportă gaz

După cum explică compania care monitorizează activitatea acestui gazoduct, datele obținute marți de la granița polono-germană arată că gazul nu mai circulă, după cum notează Reuters.

ADVERTISEMENT

Acest gazoduct se întinde pe mai bine de 4.000 de kilometri și că conectează câmpurile de gaze naturale din Rusia sin peninsula Yamal și vestul Siberiei cu Polonia și Germania, traversând Belarus.

Trebuie precizat că, Rusia mai alimentează Europa de Vest și printr-un alt gazoduct, Nord Stream 1. Iar datele legate de activitatea acestuia arată că conducta care trece pe sub Marea Baltică își continuă activitatea în mod normal.

ADVERTISEMENT

După cum arată datele oferite de operatorul gazoductului Nord Stream 2, Rusia continuă să livreze gaze, acestea menținându-se la un nivel de 71.952.390 kWh/h.

Trebuie precizat că aceasta nu este prima dată în cursul acestei luni când fluxul de gaze pe conducta Yamal-Europa a fost sistat. O situație asemănătoare a avut pe 3 martie, transmite Reuters.

ADVERTISEMENT

Această întrerupere a transportului de gaze a fost de scurtă durată, Gazprom anunțând că a reluat alimentare, în funcție de cererile clienților occidentali, aflate în creștere în acel moment.

În general, livrările de gaz din Federația Rusă reprezintă aproximativ 40% din necesarul statelor europene, unele state având o dependență mai accentuată. Trebuie precizat că, în general, gazoductul Yamal-Europa asigură în jur de 15% din consumul din Europa.

ADVERTISEMENT

După cum subliniază specialiștii din domeniul energiei, în ultimele zile, prețul pentru gazele naturale au avut parte o scădere, asta pe fondul creșterii temperaturilor, dar și a optimismului jucătorilor de pe piață în ceea ce privește negocierile dintre Ucraina și Rusia.

Cu toate acestea, după cum mai arată experții, prețurile pentru gazul natural sunt instabile în această perioadă, temerile fiind accentuate de posibilitatea ca gazele rusești să fie interzise complet în Europa.

ADVERTISEMENT