Fotbal international

Gerrard explică PLECAREA de pe Anfield: “Stăteam devastat pe bancă”

Steven Gerrard a părăsit la finalul acestui sezon pe Liverpool după ce a jucat 17 ani la echipa mare a clubului. Legenda "cormoranilor" a decis să îşi încheie cariera în fotbalul american la...
25.06.2015 | 21:48
Gerrard explica PLECAREA de pe Anfield Stateam devastat pe banca

Steven Gerrard a părăsit la finalul acestui sezon pe Liverpool după ce a jucat 17 ani la echipa mare a clubului. Legenda “cormoranilor” a decis să îşi încheie cariera în fotbalul american la echipa din MLS, Los Angeles Galaxy.

Stevie G a dat un interviu pe larg pentru BT Sports despre experienţa extraordinară pe care a trăit-o la Liverpool. Cel care l-a intervievat e nimeni altul decît fostul rival de la Manchester United, Rio Ferdinand.

– Cine sînt oamenii care te-au inspirat să devii un fotbalist?

Eroii mei au fost Jamie Radknapp şi Paul Ince. Au fost şi alţii, John Barnes, Steve McMahon şi Ronnie Whelan înaintea lor. Am vrut să am mentalitatea lor, să joc contra lor, să concurez cu ei. Prima dată nu i-am văzut ca pe nişte coechipieri ci ca pe nişte oameni care aveau ceva ce eu îmi doream.

– Gerrard Houlier te-a făcut căpitan în anul 2004, căpitanul clubului pe care îl iubeşti.

A fost prea devreme pentru mine. Atunci nu simţeam că am respectul şi personalitatea în vestiar pentru a fi căpitan. Dar, în mode evident, am crezut că e momentul potrivit pentru că asta m-ar fi maturizat mai repede şi aş fi avansat mai mult. M-am simţit puţin jenat cînd Sami Hyypia şi-a dat jos banderola pentru că o purta de cîţiva ani.

– Houlier şi-a dat demisia în 2004 şi erau zvonuri că nu erai mulţumit de această decizie. Apoi a venit Benitez

Am avut succese importante şi simţeam că ne apropiem de nivelul echipelor mari din Premier League. Am făcut transferuri după Cupa Mondială şi mă gîndeam că toate acele mutări o să ne ducă la nivelul următor. Am fost puţin naiv atunci şi poate prea încrezător, dar pot să spun că acele mutări nu au avut efectul aşteptat şi oamenii spuneau de mine că sînt frustrat.

– Cine a fost managerul tău favorit de la Liverpool?

În ceea ce priveşte simpatia şi suportul arătat, cu siguranţă Houllier. A fost ca un tată. Avea grijă de mine şi în afara terenului. M-am înţeles foarte bine şi cu Brendan Rodgers şi cu Roy Hodgson, dar Rafa Benitez a scos tot ce aveam mai bun din mine.

– Chelsea te-a dorit. Regreţi că nu ai lucrat cu Mourinho?

Îl iubesc ca manager, îl respect enorm cu un om. Am avut o relaţie la distanţă pentru mulţi ani însă regret că nu am jucat pentru omul şi antrenorul Mourinho pentru că ştiu că m-ar fi făcut un jucător mai bun. Ştiu că aş fi luat mai multe trofee decît tot ce aveam. Dar cînd mă uit înapoi, nu regret că nu am semnat cu Chelsea. Sînt bucuros de deciziile pe care le-am luat.

– Înţelegi ce îmi spui aici. Asta înseamnă loialitate. Poate nu mai e atît de multă loialitate în meciurile de azi?

Nu cred că mai e prea multă loialitate. Jucătorii sînt mai predispuşi să îşi schimbe cluburile. Sînt mulţi bani în joc şi multe oportunităţi, aşa că jucătorii pleacă uşor. Am avut şi eu momentele mele de cumpănă, dar m-au ţinut tatăl meu, un fan imens al lui Liverpool, fratele meu, toţi prietenii mei. Cînd am cîştigat pentru Liverpool, am împărţit victoria cu oamenii care sînt apropiaţi şi nu mulţi oameni înţeleg asta.

– Hai să vorbim despre momentul crunt din finalul sezonului 2014. Alunecarea din meciul cu Chelsea. 

A fost un moment prost care s-a întîmplat într-un moment prost. Nu există o zi în care să nu mă gîndesc la acel moment. Lucrurile s-ar fi desfăşurat diferit, ar fi fost altul deznodămîntul. Nu ştiu. Dar, după acel moment nu am reuşit să ne revenim.

– Crezi că Liverpool a acoperit absenţa lui Suarez?

Nu, e imposibil. Eu credeam că e imposibil să îl înlocuiască şi pe Torres, dar Suarez a apărut de nicăieri. Ai nevoie de foarte mulţi bani pentru un astfel de jucător.

– A fost meciul dintre Liverpool şi Real Madrid şi nu mi-am putut crede ochilor cînd am văzut că eşti doar pe bancă. M-am întrebat cum aş fi reacţionat eu.

A fost un moment de cotitură. Mă ştii bine şi tu, Rio. De dragul relaţiei cu Brendan Rogders am acceptat să stau pe bancă. El mi-a explicat că trebuie să îmi dozez efortul, că nu pot să joc atît de mult cît jucam odată. Dar era Real Madrid.Am stat pe bancă pe Santiago Bernabeu şi eram dezamăgit. Atunci am luat decizia să plec şi să încerc altceva.