Fotbal intern

INTERVIU. Popa, COŞMARUL Stelei: „Dau zile din viaţă să-i BAT şi azi”

STEAUA. Vicecampioana va da piept cu ACS Poli Timişoara în etapa a VIII-a a Ligii 1. Antrenorul bănăţenilor, Ionuţ Popa, a oferit un interviu savuros FANATIK.RO în care vorbeşte despre...
18.09.2016 | 00:06
INTERVIU Popa COSMARUL Stelei Dau zile din viata sai BAT si azi
ADVERTISEMENT

STEAUA. Vicecampioana va da piept cu ACS Poli Timişoara în etapa a VIII-a a Ligii 1. Antrenorul bănăţenilor, Ionuţ Popa, a oferit un interviu savuros FANATIK.RO în care vorbeşte despre şansele echipei sale în meciul de duminică, promisiunile lui Gigi Becali şi multe altele.

Cum s-a văzut Steaua în partida din Europa League?

-Meciul cu Osmanlispor nu era pierdut dacă Enache nu era eliminat. Turcii sînt buni, dar nici chiar aşa încît să fie de neînvins. Dacă Enache nu îşi lăsa echipa în inferiotate, Steaua pleca cu un punct sau cu toate punctele de la Ankara.

ADVERTISEMENT

Au rămas datori?

-Steaua este obligată să demonstreze că este echipa cu cele mai mari investiţii din Liga 1, cu cei mai buni jucători, că are singurul finanţator care bagă bani la echipă. Trebuie să facă asta pe plan extern.

Ce şanse mai au acum viitori adversari ai dumneavoastră din campionat?

-Meciurile din Europa League sînt ca o promovare în Liga 1. trebuie să ştii ce meciuri contează, că pe alea slabe toate formaţiile le înving. Calificarea va fi greu de obţinut acum, dacă reuşeau un rezultat pozitiv porneau cu primă şansă. Villareal oricum se califică, deci lupta este între Steaua şi turci.

ADVERTISEMENT

“Nu îmi e frică de Steaua”

Speraţi la o victorie sau intraţi pe teren resemnaţi?

– Sper să reuşim un rezultat bun prin spiritul de echipă, dorinţa jucătorilor şi să evităm să mai facem greşeli copilăreşti. Chiar vorbeam cu un prieten care e stelist şi mă întreba cum vreau să cîştig eu cum Steaua cînd ei cumpără cei mai buni jucători din Liga 1 şi eu joc cu fotbalişti daţi afară şi readuşi.

Au fost greşeli mari de arbitraj în ultima perioadă…

-De arbitraj nu îmi este teamă. Eu cred că nimeni nu mai pune botu’ la bani, dar îţi sare muştarul cînd greşesc de două ori împotriva ta şi împotriva lor niciodată. Nu ştiu la ce s-or gîndi cînd iau deciziile.

ADVERTISEMENT

Vă e frică de forţa Stelei?

-Nu îmi e frică de Steaua, asta să fie clar! I-am bătut cu  UTA, i-am bătut cu Iaşul, pot să o fac şi acum. Îmi e frică de jucătorii mei, sper să reuşesc să scot maximum din ei. Dar este adevărat că putem pierde la scor, toţi pariorii cred că au luat o victorie a Stelei de la 3-0 în sus.

“Aş da zile din viaţă să cîştig acum”

Care este punctul slab al Stelei?

-Steaua vine obosită, iar dacă vor juca şi la Timişoara cu aceeaşi jucători vor avea probleme. S-au consumat mult la partida cu Osmanlispor, au venit la Timişoara, este greu.

ADVERTISEMENT

Cît de importantă este o victorie cu Steaua?

-Aş da două-trei zile din viaţă să o bat pe Steaua acum. Sper ca titlul în ziar să fie “Bravo, băieţi!” şi să facă referire la victoria noastră.

Diferenţa în clasament nu îşi spune cuvîntul?

Nu contează clasamentul, eu am bătut-o pe Steaua cu Iaşiul la Bucureşti în faţa a 25.000 de oameni. Dar depinde cît de mult îşi doresc şi jucătorii victoria. Dar nu îmi oferă o mare satisfacţie victoria, mai mult de 3 minute nu mă gîndesc la ea.

Sfatul lui Popa către antrenorii tineri

Cum de rezistaţi la o echipă cu atîtea probleme financiare?

-Cum de rezist? Am plăcerea de a face ceva util, am plăcerea de a antrena. Îi văd pe toţi care termină fotbalul că se cred deja antrenori la naţională. Stai, mă, începe de jos, de la liga a patra. Sînt singurul antrenor din Liga 1 care a ajuns în primul eşalon începînd de jos. După ce m-am îmbolnăvit de toţi ziceau că am dat ortul popii, am luat-o din nou de jos şi am reajuns în prima ligă. Dacă am reuşit asta, cum să nu reuşesc să menţin spiritul unui grup?

Toţi antrenorii visează la Steaua. Dumneavoastră nu o faceţi?

-Gigi mi-a spus cîndva: “O să vină şi rîndul tău la Steaua, eşti stelist”. Dar n-a mai venit. Iar acum nu se mai pune problema. Nici gînd, Steaua este un caz închis.

Pe cine mizaţi?

-Simt că Bărbuţ o să dea gol, şi-a revenit şi a făcut meciuri bune. A fost la un pas să ajungă la Pandurii, dar antrenorul de acolo nu l-a dorit şi s-a reîntors, iar acum e pe drumul cel bun.

“Tamaş e bun, dă-l dracu!”

Poate ajunge şi la naţională…

-Daum nici nu s-a uitat la meciurile lui Poli, cum să îl ia în considerare pe Bărbuţ? Nu l-a chemat pe Tamaş, care e cel mai bun stoper din ţară. Tamaş e fotbalist, dă-l dracu! Are şi el nişte probleme. Păi eu sînt lazial şi mă duceam la meciurile lui Lazio. Şi juca Gascoine la ei. Venea la gard cu limba scoasă, se strîmba la noi. M-am şi speriat cînd l-am văzut. <Ce e, frate, cu ăsta?> Şi ăla le trăgea, dar înseamnă ceva pentru fotbal.

-În schimb pot ajunge Amorim sau Boldrin.

-Nu am nimic cu jucătorii, dar tu dai banii ăştia pe Boldrin şi îl naturalizezi pe Amorim? Sînt romîn cînd sînt născut în România, nu că m-am născut în Turcia. Mai bine te concentrezi pe centrul de copii şi juniori.

Cine o să facă diferenţa?

-Cred că diferenţa o vor face Adi Popa sau Henrique. Boldrin nu cred că o să mai joace bine, s-a consumat mult în Turcia. Steaua are două loturi cu care se bate la titlu, era bine dacă aveam şi eu jucători. Eu nu ştiu cu cine o să joc în centrul defensivei, o să  improvizez.

Regretul lui Popa: “Nu mai pot bate jucătorii”

Jucătorii au un statut special în societate. E meritat?

-Înainte erau bani în fotbal. Dar cum economia nu mai merge, nu mai sînt nici bani. În Liga 1 nu ar trebui să fie salarii mai mari de 3000 euro, iar aceştia la Steaua. Mă repet, ar trebui să dăm mai mult suport centrului de copii şi juniori.

Jucătorii mai răspund cerinţelor dacă le mai daţi cîte o palmă?

-S-a dus perioada palmelor! În ziua de azi nu mai poţi să baţi jucătorii. Se duc la sală, fac culturism, se duc la karate. Dacă nu ai garda bună, te frigi! Sau te dau în judecată. Dacă stă unul pe bancă, se duce la conducere şi te dă afară. Te raportează la conducere şi eşti out!

Cum caracterizaţi duelul antrenorilor?

-Duelul este între un antrenor care are tot ce vrea şi unul care doreşte ce are celălalt.

“De cînd sînt scrise cărţile se spune că un om inteligent dă dovadă de umor. Eu am umor, nu ştiu dacă sînt şi inteligent. Prefer să fiu cu umor într-o lume plină de răutate, unde toţi se pricep la politică şi economie, dar nu avem nici oameni politici buni, nici economişti de calitate. Deci nu are rost să stau să iau în seamă lucrurile astea”

“Actuala echipă a lui Poli era pregătită pentru eşalonul secund, iar acum eram lideri în Liga 2. Dar a venit această situaţie, cum să refuzăm să jucăm în Liga 1? Tot vorbesc unii şi spun că nu e normal, dar o fac pentru că nu erau în situaţia noastră”

ADVERTISEMENT
Tags: