Sporturi

Graziela Vâjială se apără în scandalul de dopaj din sportul românesc: ”Nu am nicio legătură cu cazul Ekeng”

16.06.2019 | 14:37
Graziela Vajiala se apara in scandalul de dopaj din sportul romanesc Nu am nicio legatura cu cazul Ekeng

Fostul președinte al Agenției Naționale Antidoping, Graziela Vâjială, se apără în scandalul de dopaj care a apărit de curând în sportul românesc. Site-ul sportsintegrityinitiative.com, citând un raport al WADA, a notat că ANAD, prin Graziela Vâjială, a instruit laboratorul din Bucureşti ca s ă muşamalizeze rezultatele pozitive ale unor teste antidoping în cazul a cel puţin trei sportivi.

Graziela Vâjială se apără în scandalul de dopaj din sportul românesc: ”Raportul WADA, o colecţie de minciuni”

În plus, în raportul WADA, Graziela Vâjială este acuzată că a instruit personalul laboratorului din Bucureşti să folosească o metodă de testare nevalidată pentru a analiza un eşantion preluat de la Patrick Ekeng. Fotbalistul lui Dinamo a murit în mai 2016, în timpul unui meci cu FC Viitorul, iar analiza SAR-PAGE a fost validată abia în septembrie 2017, la un an şi trei luni de la decesul fostului internaţional camerunez.

Graziela Vâjială se apară în acest nou scandal de dopaj apărut în sportul românesc și consideră că raportul este alcătuit pe delațiuni: ”Sunt indignată de raportul WADA, e o colecţie de minciuni spuse despre mine de către doi oameni din laborator, în principal de doamna Stan, care a vrut astfel să devină ceea ce este acum – directorul laboratorului. Nu am nicio legătură cu cazul Ekeng, n-am vorbit cu nimeni de la laborator. Mi-aş fi dorit să se clarifice odată morţile subite din fotbal”.

Graziela Vâjială a fost preşedinte ANAD în perioada 2005 – ianuarie 2019

”Cine l-a lăsat pe Ekeng să joace cu o asemenea malformație?”

”Raportul INML arată o moarte din cauza unei malformaţii cardiace şi întrebarea corectă este: cine l-a lăsat să joace cu o asemenea malformaţie? Eu nu am discutat niciodată cu doamna Stan în laborator şi nicăieri despre cazul Ekeng, există camere de luat vederi acolo şi totul poate fi verificat. Este oricum o aberaţie să spui că efectuarea acelei probe a fost în defavoarea aflării adevărului, poate că şeful laboratorului a vrut să se facă totuşi acea probă şi chiar şi nevalidată ea dădea un indiciu dacă Ekeng ar fi luat ceva. Dar nu s-a găsit nimic”, a mai spus fosta șefă a ANAD, conform site-ului tolo.ro.

Raportul se bazează pe un alt raport, din noiembrie 2017, în care s-a precizat că lui Valentin Pop şi Mirela Zorio, foşti conducători ai laboratorului, li s-a cerut să muşamalizeze teste de către ANAD, sub conducerea lui Vâjială. Sportivii menţionaţi în rapoartele WADA sunt Gabriel Sîncrăian, Elena Scărlătescu şi Suzana Şeicariu. În raport s-ar mai menţiona că Vâjială le-a cerut angajaţilor laboratorului să folosească o metodă nevalidată de testare pentru analizarea unui eşantion, după decesul unui jucător de fotbal în mai 2016. În raport nu scrie că eşantionul îi aparţinea lui Patrick Ekeng, dar se precizează că decesul său este motivul pentru care s-a cerut analizarea unui eşantion printr-o metodă care nu a fost validată de laborator până la 28 septembrie 2017.